MotorNyheter

Malja går från formelbil till Porsches enhetsserier

Gustav Malja kommer att ta sig an ett dubbelt tävlingsprogram under årets racingsäsong, när han genomför en omfattande internationell satsning i såväl Porsche Mobil 1 Supercup som Porsche Carrera Cup Deutschland med toppteamet Project 1.

Malja har tävlat uteslutande i formelbil sedan han tog steget från karting 2011, och testade bland annat Sauber-stallets Formel 1-bil i Ungern förra sommaren – men nu väntar en helt ny typ av utmaning för den 22-årige Malmökillen i täckt sportbil.

2018 blir Maljas mest intensiva säsong hittills, med hela 24 race fördelade över 16 tävlingstillfällen. På det fullspäckade Porsche-schemat står bland annat tio deltävlingar inom loppet av 11 veckor under högsommarperioden.

– Jag är väldigt laddad inför det som väntar den här säsongen, säger Gustav Malja i ett pressutskick. Jag är medveten om att det varit tyst från mitt håll under vintern, men vi har aldrig jobbat så hårt bakom kulisserna som inför i år. Vi har vridit och vänt på alla möjliga alternativ för att hitta den bästa vägen framåt. Min karriär behöver en nystart och Porsches enhetsserier ger mig den bästa plattformen för just det.

Porsche Mobil 1 Supercup är Porsches allra främsta internationella racingmästerskap, direkt sanktionerat och arrangerat av Porsche AG. Supercupen etablerades redan 1992 och har i 25 års tid varit ett stående inslag i supportprogrammet för Formel 1. Samtliga Supercup-race körs i samband med Grand Prix-tävlingar runt om i världen, med stadsloppet i Monaco som en av de stora höjdpunkterna.

Porsche Carrera Cup Deutschland (PCCD), å sin sida, är det främsta av Porsches globala uppsjö av nationella Carrera Cup-mästerskap. Tävlingarna körs som namnet antyder huvudsakligen i Tyskland, på Porsches egen hemmamarknad, med ett startfält som i år uppgår till 28 förare från tio olika team.

Samma biltyp, 485 hästkrafter starka Porsche 911 GT3 Cup, används i båda mästerskapen. Alla förare tävlar alltså i identiska bilar.

Flera toppförare från Porsches enhetsserier – däribland regerande PCCD-mästaren Dennis Olsen från Norge – har under åren plockats upp av den bayerska biltillverkaren och befordrats till en fabriksförarsits.

– Det kommer att krävas ett helt nytt tänk från mig i år, en helt annan körstil än vad jag blivit van vid i formelbil, säger Malja (som de senaste två åren tävlat i GP2/Formel 2). Det blir otroligt roligt, men samtidigt tufft. Jag möter några ruggigt snabba och erfarna Porsche-specialister, och jag räknar med att behöva några race på mig. Som tur är kan jag luta mig mot ett väldigt rutinerat team. Ärligt talat kunde jag inte ha fått bättre förutsättningar som rookie, så det känns kanon.

Malja kommer alltså att köra för det framgångsrika teamet Project 1, baserat i Lohne i Tyskland, i både Supercupen och Porsche Carrera Cup Deutschland. Stallet tog britten Nick Yelloly till en sammanlagd andraplats i PCCD förra säsongen, och har tidigare vunnit samma mästerskap med DTM-stjärnorna René Rast (2012) och Philipp Eng (2014 samt 2015).

Eng tog också hem Supercup-titeln för Project 1 under 2015, teamets bästa säsong hittills.

Gustav Maljas teamkamrater den här säsongen blir Larry ten Voorde (NED), Jake Eidson (USA) och Michael de Quesada (USA).

– Vi har stor erfarenhet av att utbilda förare i deras övergång från formelbil och ser fram emot att göra detsamma med Gustav, säger Marcel Jürgens-Wichmann, teamchef Project 1. Vårt mål är att forma dem till vinnare så fort som möjligt, precis som vi gjort med Nick Yelloly under de senaste två åren. Gustav har visat att han har förutsättningarna. Efter de tester vi gjort tillsammans har vi redan fått en klar bild av vad vi behöver prioritera. Gustav är en professionell förare som jobbar hårt varje dag för att utvecklas, och vi är glada att ha honom hos oss.

Maljas första Porsche-race sker helgen den 14-15 april, när Carrera Cup Deutschland har premiär på Oschersleben-banan utanför Magdeburg. Varje PCCD-helg omfattar två race, som för övrigt streamas live på Porsches officiella hemsida. I Porsche Mobil 1 Supercup körs ett lopp per helg, med undantag för finalen i Mexico City där två heat är inplanerade.

Supercup-säsongen inleds i samband med Spaniens Grand Prix i Barcelona den 11-13 maj.

Foto: Malja Racing (profil) & Project 1 (action)

Porsche Mobil 1 Supercup

11-13 maj: Barcelona (Spanien)
25-27 maj: Monaco
29 juni-1 juli: Red Bull Ring (Österrike)
6-8 juli: Silverstone (England)
20-22 juli: Hockenheim (Tyskland)
27-29 juli: Hungaroring (Ungern)
24-26 augusti: Spa (Belgien)
1-2 september: Monza (Italien)
26-28 oktober: Mexico City (Mexiko)

Porsche Carrera Cup Deutschland

13-15 april: Oschersleben (Tyskland)
8-10 juni: Red Bull Ring (Österrike)
3-5 augusti: Nürburgring (Tyskland)
10-12 augusti: Nürburgring GP (Tyskland)
17-19 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
7-9 september: Sachsenring (Tyskland)
21-23 september: Hockenheim (Tyskland)

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close