FotbollMalmö FF

Personlige Persson: ”Hela skillnaden kan komma från det mentala påslaget”

Mentalt påslag.. när jag skriver det menar jag lagets mentala närvaro och fokus i nuet.. är laget påeller av. Och jag vet inte om ni andra som var på plats i Borås igår delar min uppfattning, eller såg matchen framför TVn, men jag tyckte mig uppleva att när 1-0 målet kom så tidigt och lätt slappnade laget av. För i euforin av att ha gjort ett sådant vackert fotbollsmål som 1-0 faktiskt var, upplevde jag några procents avslag från påslaget, och som i sin tur gav Elfsborg initiativet ända tills kvitteringen kom.

Mittfältet hamnade närmre backlinjen, löpningarna togs inte lika intensivt, och plötsligt kunde Elfsborg etablera det där trycket när man får nytta av sina tekniska och duktiga mittfältare. För att vara en premiär gjordes det mycket bra saker på planen i Borås och det var två duktiga fotbollslag som möttes, men jag tycker att det kändes onödigt att släppa till kvitteringen på det sätt det gjordes.

Visst, det är detaljer som att pressen inte sätts in proaktivt eller att man blir avvaktande som när Erik Larsson inte tar sin löpning direkt när Sören Rieks slår en sidledspassning i blindo som gör att laget tappar boll i samma ögonblick man skall vända upp och något moment senare slås inlägget som Rasmus B touchar i eget mål. Onödigt!

Alltså.. lagets gemensamma avslag på några procent gör skillnaden. För när Elfsborgs kvittering kom relativt snabbt efter det tidiga ledningsmålet verkade det som att laget slår på igen. Som att man resonerade att.. Nehej, detta löste sig inte så lätt, då får vi ta i igen då! Och så var man påslagna igen och gör en riktigt bra resterande första halvlek. Jag menar att laget har för många erfarna spelare för att hamna i den mentala fällan att ge bort initiativet efter ett ledningsmål. Ett 1-0 mål är inget att försvara utan en plattform för att göra 2-0 från och jobba lugnare och metodiskt därefter. Just detta är många storlag i Europa duktiga på och som Malmö bör kunna göra i Allsvenskan. Där har tränarstaben en utmaning att bita i, att ha laget 100% mentalt påslaget under hela matchen! Även efter drömstarter och dröm-mål!

I övrigt känns ordet stabilt som ett centralt ord att sätta som etikett på MFF anno 2018. Defensivt ser det starkt ut även om de nya spelarna har några snäpp till innan de klickar fullt ut, men konstigt vore annars så här års. Jag tycker dock personligen att Lewicki skall vara på plan när han är frisk. Då kan Bachirou jobba högra upp i banan, få mer avlastning centralt och Svanberg, precis som Traustason trycka på mer offensivt och lämna korridoren till höger mer öppen för Erik L än vad som sker med Rieks på kanten framför honom. Ytan som kan uppstå där bakom hanterar Lewicki/Bachirou med sin smartness och löpstyrka. Och det är därmed Rieks som får sätta sig på bänken.

Tidigare inhopparen S.Adrian inte ens med i truppen i Borås. Istället byts Bonke in som första byte på mittfältet. Därefter byttes nyinköpte Isak in. Intressant hissåkning i hierarkin enligt mig och aningen märkligt om man nu inte sett någon utveckling på träningarna sista tiden hos Bonke. Vi såg 5m passen till Rosenberg igår.. två meter sidan om Rosenberg vill säga. Vi får hoppas att de ser andra egenskaper än passningsspel hos honom, för passningen till Rosenberg hade inte Samuel Adrian missat. Möjligen kan hans inhopp vara ett sätt att få till en utlåning, göra honom mer attraktiv med lite speltid, för annars borde en av Malmös egna inskolade spelare få göra den typen av inhopp.

Till sist. 3 500 tillresta supportrar! Världsskåneklass!
Inte minst växelsången som pågick i nästan 10 minuter från minut 60-69…
Malme – Malme – Malme – Malme.. Nummer 12 var verkligen mentalt påslagna under hela matchen igår!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close