FotbollLunds BKLunds BKMagasinNyheter

Från landslaget till seriepremiär för Lunds BK

Division 1-fotbollen startar med ett glödhett nykomlingsderby mellan Lunds BK och Torns IF.

Men en av LBK-spelarna har redan spelat viktiga tävlingsmatcher under våren. För en dryg vecka sedan kom Norlla Amiri hem från asiatiska cupen där hans Afghanistan mötte Kambodja.

Detta är en del i Lunds BK:s föreningsmagasin

Afghanistan vann med 2-1, men det räckte inte längre än till en tredjeplats i sluttabellen. Jordanien vann före Vietnam och de två länderna avancerade.

– Jag tyckte faktiskt att vi var väl så bra som Jordanien och Vietnam, men vi fick nöja oss med oavgjort i de sista matcherna mot dem när vi skulle komma ikapp. I vilket fall som helst är jag stolt över att få spela landslagsfotboll. Jag tvekade inte ett ögonblick när de först frågade. Det är ju ett minne för livet, poängterar Norlla Amiri.

Norlla har spelat i det afghanska landslaget sedan 2015 och var bland annat med när laget det året tog sin historiska första VM-kvalseger (1-0 mot Kambodja).

Efter ett par säsonger i Trelleborgs FF är han tillbaka i Lunds BK och ser verkligen fram mot säsongen och att få visa att han var värd fler chanser än han fick i TFF.

– Att det inte gick så bra som jag hoppats i TFF berodde säkert både på mig och TFF. Men sista året tycker jag inte att jag fick chanserna jag förtjänade. Och Trelleborgs FF:s spel med mycket långa bollar passade heller inte mig. Jag vill ha bollen mycket och länge, där skulle jag spela den vidare så fort jag fick den. Det är bättre i LBK.

Han fullkomligt älskar att serien startar mot Torns IF.

– En underbar match och vi ska se till att vinna.

– Överhuvudtaget har vi ett spännande lag, som dock är väldigt ungt. Man ska därför kanske inte ha för stora förväntningar på oss, men en mittenplacering känns inte så avlägsen.

Sedan ett par år tillbaka är för övrigt 26-årige Norlla Amiri ordförande i en fotbollsförening hemma i Malmö. Han basar för Ariana FC som han tillsammans med Omid Hushmand var med och grundade. På kort tid har laget gått från en reservlagsserie via division 7 till division 6 och Norlla är inte nöjd.

– Det går väldigt bra för oss, vi drar mycket folk till matcherna och kan förhoppningsvis ta klivet upp till division 5 redan i år. På sikt vill vi spela en stor roll i Malmöfotbollen. MFF gör ett fantastiskt jobb för hela Malmö, det vill vi också göra. På hög nivå. Men jag nöjer mig med att vara ordförande. I min egen karriär är det Lunds BK som gäller och jag har längtat efter den här säsongen ända sedan jag lämnade Trelleborgs FF, betonar Norlla Amiri.

LBK-tränaren Stefan Jansson tror också på en stark säsong för Norlla Amiri, nu när han är tillbaka i en mer hemtam miljö.

– Norlla hade stora framgångar här förra gången och det ger naturligtvis en viss trygghet. Han vet att han är uppskattad av vår publik och alla i klubben.

Stefan Jansson håller dessutom med om att ett derby mot Torns IF är en perfekt start för Lunds BK på division 1 södra.

– Det skapar intresse, vi vet var vi har dem och det är vår hemmamatch.

Försäsongen har varit lång, och blandad.

– Vi har haft våra upp- och ner-perioder när vi testat och sett spelet växa fram. Just nu kan man väl säga att jag har sju av elva i startelvan klara i huvudet. Resten hänger på dagsformen.

En av de öppna positionerna är den sista utposten. Marcus Norman och MFF-lånet Jakob Tånnander har stått hälften av matcherna.

– Fingertoppskänslan får avgöra vem som är mest redo, betonar LBK-tränaren och slår fast att det inte har någon betydelse att Tånnander bara är 17 år.

– Jag är absolut inte rädd att släppa fram unga spelare och Jakob har redan stor A-lagserfarenhet. Han gjorde även en toppmatch när vi mötte Mjällby AIF.

LBK besegrade Mjällby med 2-1. Efter det blev det seger även i genrepet mot IS Halmia; 1-0 till LBK.

Det födde en optimism, men Stefan Jansson är noga med att det inte ska bli någon överoptimism.

– Alla måste komma ihåg att det inte är så många år sedan Lunds BK var nära konkurs. Sedan har vi gjort en fantastisk resa och kan vi fortsätta den med nytt kontrakt i division 1 är det bra. En placering i mitten är rimligt att hoppas på och målet bör vara att slippa vara inblandad i bottenstriden i slutomgångarna. Hell enkelt att få lyxen att spela dem i lugn och ro och veta att allt är klart.

– För det är viktigt att komma ihåg att det är 30 omgångar i serien. 30 matcher är väldigt mycket och ställer stora krav på bredden i truppen. Därför är Mjällby AIF en stark kandidat till seriesegern trots att vi slog dem nu under försäsongen. De har bredden att klara alla skador och avstängningar som påverkar mycket i en så lång serie. En 30-omgångsserie går i vågor med lag i form och lag utan.

Martin Johansson fortsätter som lagkapten – ett naturligt val enligt Stefan Jansson – och han plockar villigt fram två spelare han tror kan överraska rejält positivt 2018.

– Andreas Birgersson kommer att bli nyttig och André Strandberg har redan gjort jättefina matcher som högerback.

26-årige forwarden Andreas Birgersson är ny i truppen från Räppe, där han ifjor gjorde 16 mål och 15 assist. Han har tidigare bland annat spelat i Östers IF i både Superettan och Allsvenskan. André Strandberg är också ett nyförvärv. Han hämtade LBK i GIF Nike där 21-åringen dittills hade tillbringat hela karriären.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close