Eskilsminne IFMagasin

Innergis råd till Eskilsminne: “Sänk tempot – utan att tappa farten”

Sänk tempot.
Utan att tappa farten!
Eskilsminne IF har startat ett samarbete med nätverkspartnern Innergi som går ut på att reducera stress och bygga varaktighet.
– Det är någonting helt nytt och unikt för oss, säger marknadsansvarige Ingemar Queckfelt.

Detta är en del av Eskilminne IF:s klubbmagasin.

Det är kring projektet “Hela Helsingborg” som Eskilsminne IF engagerat Innergi – ett företag som, lite hårddraget, arbetar med att ersätta stress med lugn för att få bättre och effektivare arbetsplatser.
En arbetsmetod som även går att applicera på idrottsföreningar under parollen: “Ledare och medarbetare som är mer närvarande, fokuserade och klarsynta får mer gjort, är bättre beslutsfattare och mer extraordinära innovatörer”.

Trine Grönlund är huvudpersonen i projektet. Under en nätverksträff med Eskilsminne förklarade hon pedagogiskt vinsterna som kan göras hos ett företag när medarbetarna är mindre stressade och mer harmoniska. Nyckelordet: mindfulness.
I allt fler verksamheter arbetar man nu med att öka medvetenheten bland medarbetarna – få dem att bli mer närvarande, fokuserade och klarsynta. Detta för att göra dem till mer produktiva och eftertänksamma beslutsfattare och empatiska ledare men också för att öka det allmänna välbefinnandet – det visar sig nämligen att vi är mycket mer oroliga och missnöjda när våra sinnen inte får ro att fokusera på en sak i taget.

– I stolt samarbete med ”Hela Helsingborg” har vi nu möjlighet att erbjuda en tvåårig ”innergi-konferens-med-mellanakter” för högpresterande ledare och medarbetare i Helsingborg.
– Programmet är upplagt lite som en konferens fast istället för att ses vid ett tillfälle sprider vi ut det över två år (2 timmar varje höst och vår). Däremellan fyller vi på med inspirerande mellanakter och aktiviteter. Upplägget bygger på en beprövad och lättsmält förändringsprocess som hela organisationen – och staden Helsingborg – genomgår samtidigt.

Idag handlar det om att tömma kroppen på sunt förnuft och visdom. Men får att nå dit handlar det om att få individer att pausa, fokusera och anpassa sig till optimalt tempo.
– Ofta finns en mentalitet om att “det bara är att jobba på”. När Apple släppte sin första iMac ryckte de upp tröjor till personalen där det stod “Working 90 hours per week – and loving it”. Forskningen sedan visade att om personalen jobbat 45 timmar i veckan istället för 90 så hade man lanserat sin produkt ett år tidigare… Det finns en mentalitet kring att belöna och uppmuntra det snabba, men det kan inte appliceras på allt. I vissa fall kommer det en motreaktion, säger Trine.

Forskningen visar att i stort sett allt vi gör skulle vi kunna göra bättre om vi bara gjorde det lite långsammare! Medarbetare som lär sig att justera och optimera hastigheten – d.v.s. göra saker och ting i sin rätta takt och själva kontrollera tempot i sina liv, är mindre benägna att bli sjuka, gör färre misstag, sprider bra energi och är ofta mer produktiva och kreativa medarbetare.
Att ”sänka tempot” handlar inte om att göra allting långsamt utan om att göra allt i sin rätta takt, att ta sig tid att:
* stanna upp i det snabba för att lyssna iaktta och ta medvetna beslut.
* få med sig själv, koppla på det sunda förnuftet och utgå från sitt bästa jag.
* ta tillbaka reflektion, fokus och pauser i vardagen.

Mindfullness på jobbet? Fungerar det?
– Ja, absolut. I Silicon valley pratar man nu om att “silence is the new caffeein”. Kaffemaskinen är fakeenergi. Riktig energi är någon form av mental övning. I England applicerar man mindfullnes på hela landet i olika sammanhang, även inom sjukvården. Det finns en hunger kring det lugna i vardagen.
– I Helsingborg har vi ett fantastiskt case i Öresundskraft som jobbat strategiskt med detta de senaste åren. Man vill ge sin personal mer energi än vad man förbrukar. Det är ett häftigt förhållningssätt som faktiskt ger resultat och vi har forskning som backar upp det.

– Oftast kommer insikten om behovet av mindfulness först när vi tappat kontrollen över tempot – när vi plötsligt står vid sidlinjen och ser livet flyga förbi. Eller när tankarna far iväg i negativa tankar, som påverkar handlingarna. Som när Zlatan spelar fotboll – han tränar ju många delar för att bli bra. Samma sak är det med våra hjärnor, de går att träna på många olika delar.
– Istället för att göra en sak i taget så duttjobbar vi med många saker samtidigt. Det är inte våra hjärnor skapta för. Vi måste bland annat ta kontroll över våra pauser: jobba hårt, pausa – jobba hårt, pausa. DET är effektivare och får oftast medarbetarna att må bättre.

Eskilsminne IF kommer nu att applicera Innergis modell på sin verksamhet.
– Det är någonting helt nytt och unikt för oss, säger marknadsansvarige Ingemar Queckfelt.
– Kopplingen mellan Eskils och Innergi är naturlig. Som förening är vi beroende av ideella krafter – av de 150 personer som vi kallar vuxna människor. Ledare som driver verksamheten.
– Får vi människor att må bättre i sin vardag blir det mer sannolikt att de blir bättre i sina ledargärningar i Eskilsminne IF.
– Då tänker vi att kan vi sprida det mer till vår än vår förening så ligger det i linje med CSR-projektet “Hela Helsingborg” – där vi har ansvar för mer än bara oss själva.
– Källkritiken vi fått från Öresundskraft, då kände vi att “Detta ska vi göra, detta ska vi uppmuntra. För vi ser att effekten är god”.
Queckfeldt summerar:
– Jag är stolt för att Innergi är en del av Hela Helsingborg. Med detta samarbete får vi chansen att positivt påverka människor som blir ledare och som i sin tur utbildar våra barn.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close