Nyheter

Personlige Persson: “En upplevelsemässigt härlig hemmapremiär”

Härligt väder, i princip fullsatt efter alla restriktioner, två klackar som gjorde ett bra jobb, snyggt Skånetifo i halvlek och en match full av heta känslor. Precis som det skall vara!

En sak blev väldigt tydlig i gårdagens match mellan Malmö och AIK… Den usla gräsmattan är ingen fördel för hemmalaget! Snacka om att spara pengar på fel saker. I förra avsnittet av podcasten Blått snack berättade stadionområdets enhetschef för elitarenor, Håkan Zetterstrand, att det inte handlar om att det inte går att fixa. En ny hybridplan kan läggas och vara spelklar på 5 dagar. Och så mycket bolltapp och farliga situationer som uppstod igår pga av den dåliga planen gör i fall mig aningen konfunderad över att man inte bara ser till att det läggs en ny matta på plats. Det gör många av storklubbarna ute i Europa. Och vill man nu vara en storklubb med skandinaviska mått mätt skall väl laget inte behöva spela på ett sådant underlag!

Matchen som sådan startade med en laguppställning som var väntad. Och avbräcket med lungskadade Rasmus Bengtsson blev tyvärr än större än vad som befarats. Och med en övertänd Frans Brorson i backlinjen, med betydligt sämre passningsfot än Rasmus, blev lagets uppspelsfas från backlinjen desarmerad. Frans ville visa att han skall vara med och spela, och så blev det så fel.

Utvisningen är det inget att säga något om, men jag tycker att den är något Magnus Pehrsson får ta på sig. Dålig coachning att inte plocka av honom redan efter andra utvisningssituationen, och att man dessutom låter honom vara kvar efter paus blir för mig märkligt. En spelare, i synnerhet en mittback, som kommer så fel in i en match kan kosta laget än mer än igår. Därför ligger ansvaret på tränaren att hjälpa spelaren genom att byta ut honom. Att komma fel i en situation är en annan sak, men när man så tydligt hamnar fel i en match så får man göra om och göra rätt i nästa, även om spelaren själva har ett ansvar så klart.

Alternativen finns både med Behrang som mittback, men även som det nu blev där Lewicki går ner ett snäpp istället. Och för mig blev Lewicki bättre i backlinjen igår eftersom jag upplevde honom som tillbaka i det bollstampande och temposänkandespelet som mittfältare. Det var inte den dynamik som innermittfältet haft tidigare när dessa spelat tillsammans. Möjligen att AIK:s tre man på mitten var en del av orsaken, men det borde en så rutinerad spelare hantera. Däremot blev det väldigt bra i backlinjen med hans bollsäkerhet, och just detta tror jag är en av anledningarna till att AIK:s press kom av sig även med en man mer. Tillsammans med Lasse Nielsen som gör en kanonmatch igår, saknades inte Rasmus Bengtsson lika mycket med Lewicki där bak. Lasse Nielsen visade dessutom mycket Malmöattityd igår, och löper kopiöst mycket, och försökte även hjälpa till offensivt.

Igår blev det också än mer tydligt att Svanberg är en central spelare. I min förra krönika tyckte jag att man kunde spela honom på kant, men igår försvann han ur spelet för mycket, och då tappar man hans genombrottskraft. Hans skott i stolpen igår från stillastående visar potentialen, där är han internationell i sitt agerande och där kommer han även från central position. Däremot håller hans svanbergska svanhopp, vilket är återkommande alltför ofta, inte internationellt snitt. Stå upp i fler situationer, visa att du har fysiken till närkampsspel också!

Rieks inhopp var väldigt bra, inte omöjligt att han spelade till sig en startplats redan i nästa mach igen där faktiskt. Däremot stod inte Carlos S att känna igen. Inte så konstigt med tanke på hans privata situation med ett för tidigt fött barn. Vi får hoppas att allt löser sig till det bästa där, viktigare än fotboll. Och Carlos är dessutom en spelare som behöver befinna sig i zonen där han kan kompensera sin bristande teknik med kraft och inställning. Han behöver Malmö få fart på igen.

Till sist… borde inte Rikard Norling ägna sig åt att få fart på sitt lag istället för att göra narr av Olof Lundh under hans intervjuer? För om man inte får ut mer av den trupp han fått till sitt förfogande, med en man mer så länge som man trots allt fick chansen till igår, då är det inte AIK som blir den stora utmanaren i årets allsvenska!

Robert Persson

Oddsen på Malmö FF borta mot GIF Sundsvall

Relaterade artiklar

Back to top button
Close