skanesport_desktop-panorama-1

FotbollInnebandyMalmö FBCNyheterTomelilla IF

Skåneidrotten har utsett årets funktionär, ledare, förening och idrottare

Nu har Skånes idrottsförbund utsett Peder Fredricsson (bilden) till årets idrottare, Tomelilla IF till årets förening, Sofia Olsson till årets ledare och Per-Henrik Rasmussen till årets funktionär 2017.

– Fantastiskt och en uppmuntran för jobbet jag gör. Alla priser som delas ut till familjen kan ju heller inte hamna hos Ellen, även om de kanske borde göra det, säger Malmö FBC:s Per-Henrik Rasmussen och skrattar.

Tidigare i år utsågs Ellen Rasmussen av MISO (Malmöidrottens samorganisation) till Årets idrottskvinna i Malmö. Hon var med och vann VM med landslaget och är sedan länge den största stjärnan i Malmö FBC:s SSL-lag.

Pappa Per-Henrik jobbar mer i skymundan – och hårt.

Han är speaker på både dam- och herrlagets matcher, lagledare för damlaget i högsta serien och ansvarig för eventgruppen som styr allt kring matcharrangemangen i Baltiska hallen, från att sätta upp och ta ner sargen till att klistra fast reklamen på golvet och tejpa upp linjerna. P-H rekryterar dessutom alla som ställer upp och hjälper till. Det innebär att han alltid är först på plats och sist att gå hem.

– Jag vill ha koll, helst ska allt vara perfekt redan när motståndarlaget kommer till hallen. Därför är det bättre att jag är där en timme tidigare än jag egentigen måste. Men jag har god hjälp av många härliga personer. Det handlar om lagarbete där också, betonar P-H Rasmussen.

Han avslöjar också att trots att han numera älskar innebandy var det inte alls så det startade.

– Fotbollen är sporten som fostrade mig och jag jobbade länge i Kirseberg IF. På den tiden tyckte man ju så där om innebandyn. Ska också erkänna att jag nog sa något som ska ni inte börja spela fotboll istället?

När barnen – förutom Ellen spelar Axel i herrlaget och Carl i Malmö FBC/HISO-laget – valde innebandyn kunde han dock inte låta bli att engagera sig. När Kirseberg IF försvann och man skulle bygga nytt i Malmö City FC trots att nästan alla de gamla ledarna lämnade blev det dessutom tyngre och tyngre att fortsätta jobba ideellt.

– I tre år höll jag ut. Droppen kom när jag plötsligt blev ensam med 60 barn i Fotbollsskolan.

– När jag började i Malmö FBC blev jag direkt överraskad av skillnaden. Malmö FBC hade en helt annan planering och organsation och redan då stora ambitioner och mål, som vi har kommit långt med att uppfylla. Nu har det dock blivit betydligt bättre i Malmö City. Fotbollsskolan funkar riktigt bra, inte minst för att Rolf ”Kungen” Schreiber kom dit från Håkanstorps BK. Att rekrytera honom var en av de sista sakerna jag gjorde i Malmö City och det är jag fortfarande mycket nöjd med, säger Per-Henrik Rasmussen.

– Numera fattar jag ju också att innebandy är en härlig idrott!

För att sprida den kunskapen ytterligare är Per-Henrik Rasmussen även verksamhetsansvarig för nattinnebandyn i Malmö FBC och han har hjälpt HISO att starta ett innebandylag som spelar under Malmö FBC:s namn i Korpen.

– Många av de spelarna hjälper till med matcharrangemangen.

Och så sitter han i valberedningen…

 

Årets idrottare är den enda utmärkelsen som ska ha elitprägel.

Med den utgångspunkten blev det enkelt för juryn att fastna för ryttaren Peder Fredricsson, som sommaren 2017 vann EM-guld med hästen All In på Ullevi. Han var även med i laget som tog silver.

Tomelilla IF blev årets förening som en ovanligt pigg 100-åring. Föreningen har jobbat stenhårt med att förvandla sin idrottsplats till en mötesplats för alla. Därför har man konsekvent satsat på integrations- och samhällsfrågor. Samtidigt har klubben lyckats få fram runt fem miljoner kronor för att bygga om och frächa upp idrottsplatsen utan att kommunen behövt skjuta till några pengar. Bygget pågår för fullt och till sommaren ska allt vara färdigt. Tomelilla IF satsade dessutom hårt på 100-årsfirandet och kunde bland annat ge ut en jubileumsbok som gjort de flesta elitklubbar avundsjuka.

Årets ledare-utmärkelsen gick till Sofia Olsson från Lundaklubben Real Fighter.

Hon är ansvarig för Mulier Fortis-projektet där Real Fighter med stöd från Allmäna arvsfonden arbetar med unga flickor som hamnat i utanförskap, inte lyckats med integrationen eller till exempel drabbats av ätstörningar.

Eftersom Sofia Olsson även är lärare på Vikingaskolan har hon lyckats få in åtskilliga tjejer i en verksamhet med thaiboxning, samtalsmetodik och träning. Just nu har hon hand om ett 20-tal tjejer. Många har kunnat förändra sina liv och flera har blivit framgångsrika idrottare.

När priserna ska delas ut är ännu inte bestämt.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

Fotnot:

I juryn ingick: Jane Andersson (ordförande, Skånes IF), Caj-Åke Andersson (vice ordförande, Skånes IF), Malin Rimfors (Sveriges Radio), Ole Törner (Skånesport) och Jan Ohlsson (Ystads Allehanda).

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close