Nyheter

250 skånska idrottsledare hyllas med stipendier

I dagarna får 250 skånska idrottsledare besked om att de belönas med stipendium för sina insatser inom barn- och ungdomsidrotten. Det är en utökning med 50 stipendier från senaste åren. Bakom Skånes Idrottsledarstipendier står Sparbanksstiftelserna i Skåne* tillsammans med Skåneidrotten.

Varje stipendium är på 10 000 kronor, varav 7 000 går till idrottsledaren själv och 3 000 till dennes förening för vidare utveckling av barn- och ungdomsverksamheten. Listan över föreningar med stipendiater börjar med Söderåsens Golfklubb i Bjuv och slutar med Gymnastikföreningen Knislinge i Östra Göinge. Samtliga stipendiater bjuds nu in till en galakväll på Sparbanken Skåne Arena i Lund den 16 maj för att där hyllas och ta emot stipendiet.
– För 2018 har vi kunnat utöka antalet stipendier från 200 till 250. Med satsningen vill vi uppmärksamma de eldsjälar som engagerar sig i våra yngre generationer, säger Östen Gunnarsson, VD på Sparbanksstiftelsen 1826 som är en av drivkrafterna bakom Skånes Idrottsledarstipendier.

Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige är någon gång under uppväxten med i en idrottsförening. Ledarna har därmed stor betydelse för samhällsutvecklingen. Bara i Skåne jobbar cirka 80 000 ledare ideellt inom idrotten.
– Den skånska idrottsrörelsen bygger på våra ledares outtröttliga engagemang för föreningens verksamhet. Att fortsatt kunna hylla våra idrottsledare för deras insatser genom Sparbankstiftelsernas stöd är fantastiskt, säger Patrik Karlsson, distriktsidrottschef på Skåneidrotten.

Mottagarna av Skånes Idrottsledarstipendier 2018 kommer från 33 kommuner. På Skåneidrottens hemsida finns hela listan med stipendiater, www.skaneidrotten.se. Sparbanken Skånes ägarstiftelser – Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta – står för 170 av de 250 stipendierna. Resterande 80 stipendier delas ut av Sparbanksstiftelsen Skåne, Stiftelsen Gripen och Skåneidrotten.

Skånes Idrottsledarstipendier presenteras för tolfte året i rad. Under våren har föreningar haft möjlighet att nominera en man och en kvinna. På galakvällen i maj offentliggörs även fem föreningspris med namnet ”Årets förnyare” på 25 000 kronor vardera till föreningar som gjort en insats utöver det vanliga.

* Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close