H65HandbollHandbollsbloggenHK MalmöIFK KristianstadLUGIYstads IF

YIF led kval & IFK:s (förvånande?) val

“Ohhh… Det är en sådan kväll.”
Så tänkte jag efter åtta minuter av första halvlek när Ludvig Hallbäck lirkade in 1-4 för Ystads IF.
Men, likt fjorårets sommar, var det blott en chimär.

På sin hemmaplan, och med flera nyckelspelare tillbaka på banan, förmådde Alingsås resa sig.
Och inte bara det. De fullkomligen stampade ner sina skånska gäster. Gustav Skagerling i Alingsåsmålet hade några magiska minuter (63% i första halvlek), samtidigt som allt slank in bakom Anders Persson.

YIF körde fast i sitt uppställda spel och kom mest till lama skottlägen. På ett par få minuter tappade de momentum helt. För andra gången på en liten stund räknade jag naivt ut ett lag ur den här matchen (att man aaaaldrig lär sig?).
För YIF har Kim Andersson och ju längre matchen led, desto mer tog han för sig offensivt. 20-15 i paus blev till 22-22 och Måns Landgren som fick hoppa in i slutet av första halvlek fick fortsatt förtroende.

Tio minuter kvar och anyones game.
Men YIF kom bara ikapp. Aldrig förbi.

“Nej. Vi har dem bakåt” menade Alingsåscoachen Micke Franzén när hans spelare i en timeout tog upp möjligheten att punkta bort Kim.
Det skulle visa sig att han hade rätt.

En annan intressant detalj i timeouterna var Jerry Hallbäcks beordring av 7-6-spel med fyra och en halv minut kvar och tvåmålsunderläge.
– Nej, det behöver vi inte, avbröt Kim – som fick som han ville…
Den situationen är för mig helt obegriplig av flera olika anledningar. Att Kims ord väger över en tränares i det momentet. I DET momentet? Hade jag varit en spelare i laget hade jag undrat “vem fan bestämmer här egentligen”. Oavsett om det skett i pausen på en division sex-match eller i detta sammanhang.
Å andra sidan. Hade YIF fått till en förlängning med 6-6-spel och vunnit den hade alla snackat om fingertoppskänslan och lyhördheten hos Hallbäck.

Hur som helst.
När allt skulle avgöras var det Alingsås som hade den bästa kombinationen av kyla och hetta. 26-23 med drygt tre minuter kvar blev för mycket att hämta in och denna läckra, jämna, svängiga och spännande kvartsfinal rann Ystad ur händerna. Det trodde jag inte efter seger i Alingsås efter första matchen.
Hyfsat bryta-ihop-läge nu alltså för laget som hade potentialen, men inte nådde upp i den sett över en hel säsong. Vilket egentligen även kan sägas om Alingsås.

IFK Kristianstad valde mellan LUGI och Alingsås – och ringade in skåningarna. Lite överraskande för de flesta, verkar det som. För krönikörer, för spelare och för tränare. Jag tolkar det som att jag är för dum för att förstå det alla andra förstod (men hade fel kring). Ungefär som när jag argumenterar med min sambo. Lose-lose.

“Det blir ett tight spelschema och då är det tacksamt med korta resor – och bästa möjligheten till återhämtning mellan matcherna” motiverade Jesper Larsson.
Å andra sidan har ju IFK valt bort Ystad i liknande sammanhang tidigare.
Jag tror helt enkelt att Ola Lindgren tycker att Alingsås är bättre än LUGI – sedan skiter han fullständigt i vad alla andra tycker. Ett ledarskap det också.

“Det är ett berg att bestiga” sa Axnér i C More-studion och fick medlidande blickar.
Det var den SM-finaldrömmen det.
Om nu inte alla krönikörer, tränare och spelare hade rätt i vad som “borde” har varit IFK:s val. SM i spekulationer pågår just nu för fullt.

HK Malmö mot Alingsås i semifinal två alltså. Det står 2-0 till Malmö i inbördes möten den här säsongen och de ska vara favoriter.
Jag hoppas och tror att de löser uppgiften. På torsdag drar semifinalerna igång. Yowsa!

***

Jag får även sammanfatta helgen.

Ska vi snacka Brljevics-hästspråk så kan man säga att det var en flock ardennerhästar i Höör som i vilt sken galopperade över en ensam liten dressyrponny.
H65 har i Jannike Wiberg en målvaktstopp som är smått unik i SHE och dessutom en bredd som tål mer än LUGI:s.
28-21 i rond ett och i nuläget har jag svårt att se LUGI vända på det här. Å andra sidan hade jag extreeemt svårt att se H65 kunna nå SM-final ifjor när de låg under 0-1 i matcher och nio bollar i början av halvlek två i match två mot just LUGI…

I den andra semifinalen kopplade Sävehof grepp på Skuru genom att vinna första matchen – i Eriksdalshallen.

Så i nuläget talar oddsen för att tre av fyra finallag från ifjor gör upp även den 10 maj i Scadinavium.
Kristianstad-Malmö och H65 Höör-Sävehof.

***

H65:s herrar är efter många säsonger i division ett på väg ner i division två.
Megastryk mot Farmen i första kvalmatchen och nu måste laget ta två raka segrar i Höör. Enligt rapporterna talar inte mycket för det.

H43 Lund å andra sidan förlorade sin första kvalmatch hemma mot Kroppskultur, med ett blytungt ruttet uddamål (24-25). Nu måste man vinna båda matcherna uppe i Uddevalla.
Se till att göra det då…
“Berg är till för att bestigas” som Axnér kunde ha sagt.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close