FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Skadeläget ger ett viktigt test på MFF-truppen

Det får inte vara för enkelt.

Återbuden från Eric Larsson och Arnor Traustason ställde onekligen saker på sin spets i MFF.

Vi är många som lyft fram MFF:s vägval med en ganska tunn bas etablerade utespelare kompletterad med lärlingar, som enbart gör truppen bred om man vill och vågar använda dem.

Som jag skrev efter GIF Sundsvall-matchen: Efter åtta tävlingsmatcher har fortfarande ingen av lärlingarna fått en enda spelminut. Fortsätter det så är allt snack om Malmö FF:s breda trupp mest en myt.

Tiden är givetvis en faktor, men efter åtta tävlingsmatcher är noll spelminuter för de sex lärlingarna som är på plats i truppen (resten är utlånade) en sak som måste debatteras. Ser det likadant ut efter 16 matcher har MFF ett problem. Och efter ytterligare åtta blir det ett allvarligt sådant.

Tendenser som kan bli bekymmersamma på sikt måste lyftas fram.

Nu innebär skade- och sjukdomsläget att det blir skarpt läge lite tidigare.

Fem spelare borta är egentligen inget extremt. Det har hänt förr och kommer attt hända igen, plus att det är en situation rätt många lag förr eller senare hamnar i. Men för MFF innebär det att Magnus Pehrsson i laguttagningen måste ta med samtliga spelare som ingår i truppen utom två (Mathias Nilsson och Laorent Shabani) för att kunna åka upp till Stockholm med 18 spelare. Dessutom är det bara tack vare ett lån från Molde – Isak Ssewankambo – som MFF kan ställa upp med en högerback som känns som ett naturligt val på den positionen.

Vad hade Malmö FF gjort utan Ssewankambo? Flyttat ner Oscar Lewicki och i så fall fått klara sig utan både honom och Fouad Bachirou på mitten? I presssnacket efter dagens träning frångick för en gångs skull Magnus Pehrsson en princip han tidigare hållit benhårt på och uttalade sig om spelaraffärer när han sa att han hoppades att MFF kan behålla Isak Ssewankambo även efter det att låneavtalet med Molde löpt under sommaren.

Annars är det alltid sportchefens bord. Men jag förstår MFF-tränaren.

Än så länge håller truppen för påfrestningarna. Tack vare lite flyt går det till och med fortfarande att sätta upp en stark startelva – och en elva utan lärlingar.

Jag tror MFF:s Tele2-lag ser ut så här:

Johan Dahlin – Isak Ssewankambo, Lasse Nielsen, Franz Brorsson, Behrang Safari – Sören Rieks, Oscar Lewicki. Mattias Svanberg, Egzon Binaku – Markus Rosenberg/Carlos Strandberg, Alexander Jeremejeff.

Därmed skulle bänken bestå av Fredrik Andersson, Hugo Andersson, Samuel Adrian, Bonke Innocent, Felix Konstandeliasz, Pavle Vagic och Markus Rosenberg/Carlos Strandberg.

Gör Malmö FF tre byten blir det dock i praktiken omöjligt att inte sätta in någon lärling, i alla fall om det inte blir en målvaktsskada. Det tycker jag är bra. För om MFF ska klara sig i längden måste lärlingarna komma närmare spel och helst alla få några minuter när det uppstår ett lämpligt tillfälle. Dels för att det är en målsättning som ska uppfyllas och dels för att om man tycker att matcherna kommer tätt nu är det ingenting mot vad som snart ska komma med som mest sex matcher på 17 dagar.

En pikant detalj i uttagningen av startelvan är att det kan sluta med att man med fem spelare borta och få etablerade alternativspelare tillgängliga ändå sätter lagkaptenen Markus Rosenberg på bänken. Går det? Klart att det gör. Tror dessutom att alltid laglojale Rosenberg skulle ha betydligt mindre problem med att acceptera ett sådant beslut än många andra. För man ska även se detaljerna i helhetsbilden. Inget har ju egentligen ändrat på att MFF fortfarande har tre mycket starka anfallare att välja mellan.

Markus Rosenberg var inte bra mot GIF Sundsvall. Det var å andra sidan inte Carlos Strandberg heller. Den enda som övertygade då var Alexander Jeremejeff i sitt inhopp. Att det faktiskt finns kvar folk på läktaren och i sociala medier som inte har förstått att Jeremejeff är en duktig spelare kan bara bero på att de sytt fast skygglapparna.

Ska jag tro något är det att Rosenberg och Jeremejeff startar. Magkänslan säger också att Rosenberg givetvis ska ha rätt att någon gång göra en plattmatch, men att jag har väldigt svårt att tro att han gör två i rad.

En annan fråga – som vi dock inte får svar på – är om Magnus Pehrsson bänkat Franz Brorsson om Arnor Traustason kunnat spela? Måndagsträningen kunde tolkas som att MFF tänkte ställa upp med en backlinje bestående av Isak Ssewankambo, Lasse Nielsen, Behrang Safari och Egzon Binaku.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close