FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Felbyggd och felanvänd MFF-trupp – men det går att rätta till

Egentligen känns det märkligt att totalsåga ett lag som i den 15:e matchen för säsongen åker på den allra första förlusten. Ännu konstigare blir det när majoriteten av de 15 varit tävlingsmatcher. Men det går inte att göra något annat.

MFF var inte bra mot GIF Sundsvall.

MFF var ännu mycket sämre mot Djurgården.

Men framförallt var det ett braknederlag för beslutet att balansera truppen med bara 17 etablerade utespelare och fylla ut resten av platserna med lärlingar, som man under de åtta första tävlingsmatcherna inte gav en enda spelminut. I den nionde, idag, byttes Samuel Adrian och Felix Konstandeliasz in och fick ett par minuter. Ingen skugga på dem. De kom in med energi och gjorde på inget vis bort sig. Tvärtom. Men det kändes som en omvändelse under galgen – enbart beroende på skadeläget – och som för lite, för sent.

Inför matchen ställde jag frågan om den här truppen verkligen tål att fem etablerade spelare är borta? Svaret blev pinsamt tydligt. Det gör den inte.

17 minus fem är tolv.

Med bara tolv etablerade utespelare har MFF givetvis en mycket tunnare trupp än Djurgården. Och AIK. Och Häcken. Och förmodligen majoriteten av de övriga lagen i serien.

Jag ska vara tydlig. Idén är bra. Lärlingarna kommer att bli vassa och givetvis är det en strålande tanke att underlätta inslussningen av dem. Men då måste de skolas in i ett lag som fungerar och är tillräckligt starkt utan dem. Att satsa på de egna talangerna är dessutom väldigt mycket MFF. Att ha färre etablerade spelare för att öka klassen på dem och med högre löner kunna behålla dem längre i truppen är också rätt tänkt. Fast då måste de ha den där klassen också och ledningen hitta rätt med nyförvärven.

Jag tror helt enkelt att det finns ett dubbelfel här.

För det första balanserade Malmö FF det lite grann för snålt. Om man haft 2-3 etablerade till hade det troligen räckt.

För det andra har – vilket jag tjatat en hel del om – påfyllningen i truppen hittills gett ett minus i jämförelse med vad MFF tappade med spelarna som lämnade. Jag tror att nyförvärven sammantaget kommer att bli väl så bra, troligen lite bättre, än de som lämnade. Men just nu och ett bra tag till är de sämre.

Det går givetvis att hävda att MFF haft lite otur i och med att en av de etablerade spelarna, Bonke Innocent, hittills inte varit bra nog att använda och en annan, den brottsmisstänkte XX, sitter häktad. Men när det gäller Innocent är det naivt att tro att alla värvningar ska bli lyckade och något slutfacit finns där inte. Och när det gäller XX är det givetvis enbart en fördel att han inte är med i truppen och aldrig mer kommer att vara det.

MFF har ju dessutom fått in Isak Ssewankambo på lån. Jag räknade med honom – och även Innocent – i siffran 17. Annars hade det varit 16.

Och vad hade hänt om MFF accepterat det ryska budet på Franz Brorsson – vilket man nog borde gjort, 16 miljoner var ett riktigt bra bud – och sett även honom lämna truppen? Då hade man varit nere på 15.

Någonstans i ryggmärgen har jag förstås en känsla av att det finns ytterligare ett skäl att gå ner så lågt som man gjort under våren med de etablerade spelarna. Det skälet är i så fall att det i praktiken redan är klart med ett par högklassiga värvningar när fönstret öppnar till sommaren. Men oavsett vilket är det en farlig balansgång. Innan dess kan man ha förstört guldchansen och missat cuptiteln.

Ett väldigt tungt ansvar faller alltså på de i MFF som bestämt att truppen ska se ut som den gör.

Efter 1-1 mot AIK, 2-2 mot GIF Sundsvall och 0-3 mot Djurgården faller det dock även ett tungt ansvar på de skadefria etablerade spelarna som trots allt finns med i truppen. Förhoppningsvis var det bara bra att det andra och tredje målet kom på Tele2. 0-3 borde föda en revanschlust som räcker betydligt längre än bara till nästa match mot Brommapojkarna. Annars är det skam och skandal.

Köper heller inte att det är en onormal skade- och sjukdomssituation MFF hamnat i.

Den är onormal i jämförelse med hur det sett ut tidigare då fys- och medicin-teamet i MFF gjort ett kanonjobb och hållit skadorna på en betydligt lägre nivå än i de allsvenska konkurrenterna. Att det är så finns det sifferbevis på. Men kalkylera med att det alltid ska vara så och att man aldrig skulle hamna i en situation där fem-sex spelare saknas samtidigt är bara blåögt. Det har många andra klubbar fått känna på. Så måga skador gör ett lag sämre, men Malmö FF hade haft lättare att hantera det om truppen sett annorlunda ut. Och ett mästarlag med mycket pengar ska inte hamna i den här situationen.

Läget hade dessutom varit mycket bättre om man följt upp hyllningarna av lärlingarna med att faktiskt våga använda dem! Av en slump tittade jag inför matchen på hur och när Erdal Rakip debuterade i Allsvenskan. Det var sommaren 2013 när MFF var extremt hårt skadedrabbat och mötte Brommapojkarna på bortaplan. Rikard Norling satte in 17-årige Rakip från start och han svarade med att göra en kanoninsats i 90 minuter.

Jag citerar vad jag skrev då: “I 90 minuter gjorde den 17-årige egna produkten och U17-EM-spelaren en härlig insats. Han undvek både alibispel och överambition och genomförde istället matchen på ett klokt och moget vis med väldigt få misstag. I mina ögon är det ett bättre sätt för en ung talang att visa att han är värd att satsa på än att gå in och göra några tunnlar och sätta ett snyggt mål. Det kan Erdal också, det har han visat i U19, men det här var värt mer för framtiden”.

Hade mycket gärna velat skriva något liknande om en av de sex lärlingarna som nu finns i truppen. Tyvärr verkar det dock som man efter alla de senaste årens framgångar är betydligt fegare 2018 än man var 2013. Rätt taskig tajming när det är nu man flyttat upp fler lärlingar än någonsin. Ju fler guld desto mindre mod?

Det kanske till och med är så att allt jag skrev tidigare är fel och att truppen faktiskt är bra byggd. Om man använder den!

Men mer troligt är den både felbyggd och felanvänd. Det positiva är att det faktiskt inte behövs så där väldigt mycket för att rätta till felen. Grunden till ett mästarbygge finns där. Fortfarande. Att redan nu börja snacka om mellansäsong, nedre halvan och liknande är bara populistiskt trams.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close