FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Snabbare tillsammans är nyckelorden för MFF

MFF behöver en seger för att få in ny energi i guldjakten.

För att ta den behöver MFF i sin tur – mer energi i laget.

Fastnade för just de här nyckelorden i snacket med Magnus Pehrsson efter dagens träning:

“Vi har väl sett att det framförallt finns en potential i att göra saker snabbare tillsammans“.

Och där är båda orden – snabbare och tillsammans – lika viktiga.

MFF måste få upp tempot.

Dessutom har hela laget ansvar för både försvars- och anfallspelet. MFF har bjudit motståndarna på chanser som gett mål, men det är långt ifrån bara försvarsspelare som varit inblandade i bjudningarna. Samtidigt är alla med i anfallsuppbyggnaden och medskyldiga till att MFF de senaste matcherna haft alldeles för få avslut. Särskilt om man jämför med hur många chanser laget brukar skapa. Fler misstag bakåt och färre målchanser framåt är ingen bra kombo.

Ibland kan en sådan enkel sak som att räkna hörnor säga en hel del. Mot Elfsborg hade MFF två, mot AIK fem, mot GIF Sundsvall tre och mot Djurgården noll (!) hörnor. Det ger ett snitt på 2,5 och det är alldeles för lågt för ett lag med ambitionen att spela aggressivt, snabbt och kontrollera matcherna.

Att Arnor Traustason och Eric Larsson är tillbaka är givetvis ett lyft. Räknar också med att Lasse Nielsen inte får något bakslag matchdagen utan att läkprocessen för lårkakan löper på och att han kan spela.

Tror för övrigt att Eric Larsson blir en nyckelspelare.

När MFF mötte Brommapojkarna i cupen tidigare i år och vann med 3-1 var en av de stora faktorerna bakom vinsten Andreas Vindheims ständiga löpande upp och ner – framförallt upp – längs högerkanten och hans suveräna inlägg. Både 1-0 och 2-0 var nickmål vid bortre stolpen, först av Alexander Jeremejeff och sedan av Carlos Strandberg. BP hade nästan hela tiden stora problem med MFF:s inläggsspel och det kunde gett ännu fler mål.

Eric Larsson har kapaciteten att göra samma sak. Hittills i MFF har han varit okej. Men det känns som om det finns en växel till, en oförlöst kraft och potential. Om BP fortsätter att vara sårbart just där är det ett bra läge att kliva fram.

Ifjor hade Malmö FF bara en enda hemmamatch i Allsvenskan med en publiksiffra under 15 000. Mot AFC Eskilstuna den 1 juli kom det 14 482 åskådare. På söndagseftermiddagen hade det sålts 15 961 biljetter till BP-matchen. Med tanke på hur pass mycket lägre den faktiska publiksiffran brukar hamna än antalet sålda finns det en klar risk att möjligheten att i år bara få siffror över 15 000 försvinner redan i den femte omgången.

Om nu inte folk vaknar och inser att den här matchen faktiskt är ganska viktig.

En seger mot Brommapojkarna skulle förlösa mycket. Trots allt har tre av de fyra första matcherna spelats på bortaplan och MFF är än så länge bara tre poäng bakom det klassiska seriesegerreceptet med tre poäng hemma och en borta.

En förlust mot BP skulle dock ställa till det rejält. Och med förlust menar jag då även oavgjort.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close