Korpen Malmö IFMagasinNyheter

I Korpen är lagledarna fortfarande nyckelpersoner

I elitfotbollen är lagledarna mer eller mindre bortrationaliserade. Där vimlar det istället av assisterande tränare, fystränare, målvaktstränare, fysioterapeuter och en massa andra som sköter organisationen kring laget.

Så är det inte i Korpen. Där är det fortfarande lagledaren som är nyckelpersonen, som ofta ensam sköter allt det administrativa från att se till att det överhuvudtaget blir ett lag i matcherna till att se till att avgifterna betalas.

Detta är en artikel från Korpen Malmö IF:s klubbmagasin

Två typiska lagledare i Korpen Malmö IF är Karin Ortman och Paul Malmquist. De har varit med länge, spelar själva och tycker att Korpen är ett perfekt ställe att spela fotboll i. Ingen av dem anser heller att det de gör är speciellt märkvärdigt.

Till skillnad mot många andra ledare inom idrotten tycker de dessutom att deras uppdrag blivit mycket enklare än det var för 10-15 år sedan. Förklaringen ligger i tekniken.

– Innan mobil och mail slog igenom var det väldigt mycket svårare att informera spelarna och kalla dem till macherna. Då fick man verkligen ringa runt och lägga en massa tid på det, minns Karin och Paul och fortsätter.

– Nu har vi maillistor, SMS-grupper, appar och en mängd andra möjligheter att välja på. Vi sätter ihop en grupp. Spelarna berättar om de kan eller inte och när matchen kommer vet vi precis vilka som ska vara med.

Karin Ortmans lag är Galleri 21 dam. Där hamnade hon när det klassiska korplaget ville starta ett damlag och efter en redan lång karriär i bland annat Backarnas IF, Kenny Hibbitt och Gandalf. Något aktivt spel i ett seniorlag har det dock inte blivit.

– Jag har hållit mig till Korpen. Med två ungar och en glöd att träna alla möjliga saker har det passat mig bäst. Från början var jag målvakt, men jag är ju lite kort och nu hoppar jag in där det behövs. Fast jag har hållit nollan mot Therese Sjögran.

De gamla stjärnorna från MFF och LdB FC har också ett lag i Korpen, ett rätt överlägset sådant.

– Det var ju inte så att jag höll nollan totalt. Jag släppte in flera mål från de andra spelarna, men jag hade bestämt mig för att Therese, som är den allra bästa, i alla fall inte skulle få göra något. Det gjorde hon inte heller.

Paul Malmquist är lagledare för Östra Sjukhuset.

Malmö östra sjukhus ute på Kirseberg finns inte mer, men laget är kvar.

– Jag jobbade som mentalskötare och spelade i MAS IF som hade många sektioner. När organisationsförändringen som bröt ut psykvården kom gick inte det längre utan då behövde vi bilda ett nytt lag. Första säsongen hade vi även patienter i laget, men numera är det bara personal och kompisar till personalen.

Positionen är målvakt och Paul Malmquist håller sig mellan stolparna. Men bara nästan.

– Traditionen säger att jag ska spela en halvlek ute varje år och det gör jag alltid, berättar han.

Sedan 2009 har Korpen en fast idrottsplats med konstgräs i Mellanhedens IP. För Paul och Karin som var med på tiden när matcherna avgjordes på grus på Limhamnsfältet blev det ett jättelyft.

– Vi hade kroniska skrapsår, säger Karin och ler.

– Och när det regnade mycket blev det lervälling. Om man spelat på grus idag tror jag inte att det hade blivit så många lag kvar, fyller Paul på.

Trots konstgräset sjunker antalet lag ändå, lite. Paul Malmquist och Karin Ortman spekulerar i att det delvis kan bero på avgifterna.

– Fotbollen är ju bortskämd där. Att träna på ett gym, spela tennis, ishockey eller något annat är dyrare. Men i fotbollen tycker man att det blir dyrt så fort det börjar pratas om att betala. Men vi har nytta av organisationen som administrerar allting kring serierna och det fungerar superbra. Och har vi någon fråga får vi svar direkt, betonar och berömmer de två veteranerna.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close