Padelbloggen

Tips till padelmotionären

Efter ännu ett träningspass i Malmö Padelcenter, denna gång med tidigare Sverigeettan Biljana Gajic som är på väg tillbaka efter barnafödsel, kan jag konstatera att padel verkligen är en sport för för alla. Det är fantastiskt att se hur roligt en padelspelare har på banan oavsett spelnivå. Padelnörd som jag är, kan jag dock inte låta bli att se lite märkligheter som jag hoppas att jag med mina tips nedan kan bota.

Biljana Gajic och jag efter dagens pass.

* Serva från mitten av serverutan!
Ofta ser jag spelare som står vid glaset och servar, för att få bra vinkel in mot sidoglaset. Resultatet av serven blir ju ofta bra, men problemet är att vägen fram till volleyposition blir längre. Alltså, bättre att serva närmare mittlinjen och få en kortare väg fram till nät för att kunna spela en stabil förstavolley.

* Använd vänsterhanden!
Jag gör det själv ibland (senast idag på träningen), men försök att alltid ha bollen i fickan så att du kan använda din fria hand på racketen. Förutom att avlasta spelarmen behöver vi använda den fria handen till att exempelvis föra tillbaka racketen i backhandslagen.

* Behåll din sida!
När vi blir överlobbade i padel är det ingen panik. Ofta ser jag spelare som byter sida (som i tennis) när lobben kommer. Det är bara ett par steg tillbaka till väggen, så satsa på att behålla din sida och jobba tillbaka istället.

* Använd mindre kraft!
Visst, är det coolt att kunna banka till bollen och även effektivt i vissa fall, men generellt spelar nybörjare med för stor kraft. Bollarna som tar bakvägg studsar ut för mycket om slagen är för hårda, vilket gynnar medspelarna som kan kontra in slagen. Men visst…springer inte motståndaren fram så är det ju bara att banka på! 🙂

* Undvik ”ingenmansland”!
När man står i försvar gäller det att hålla sig cool. Ett vanligt fel är att man smyger sig framför linjen och istället får bollen på fötterna eller att man släpper den i bakvägg och får bollen bakom kroppen. Håll dig bakom linjen i höjd med den bakre stolpen. Så fort det finns en chans att lobba kan vi istället ta över nätet och vinna bollen.

Hoppas dessa tips kan hjälpa till lite när du känner dig snurrig på banan!
Ha en trevlig helg med förhoppningsvis mycket padel!

Åsa Eriksson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close