FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF ska älska att det är många matcher

Ni har hört det 712 gånger redan.

Morgondagens match mot Kalmar FF är den första i en period med sju matcher på 21 dagar.

Det ÄR mycket.

Men jag tycker ändå att det har satts alldeles för stort fokus på hur tätt programmet är och hur stora krav det ställer. Inte så mycket från MFF själva som från alla runt omkring, från media, supportrar till nästan alla andra.

Grejen är ju att MFF ska ha många matcher.

Vill ett lag satsa stort och brett blir programmet tätt!

Två av matcherna är hemmamötet mot Djurgårdens IF och cupfinalen mot samma lag. Den första är framflyttad på grund av det kommande Europaspelet. Jättebra! Den andra är en match om en titel som bara två lag har kvar chansen att vinna. Ännu bättre!

Alternativet är ju att vara utslaget ur cupen och inte vara med i Europa. Väldigt mycket sämre!

Ta förra säsongen. Då spelade MFF bara 42 matcher. Endast två gånger de senaste 40 åren har laget spelat färre. Det var effekten av att åka ur cupen mot Landskrona BoIS och stupa redan på första hindret – FK Vardar – i Europaspelet.

MFF är tydliga med att klubben vill prestera på alla tre fronterna; Allsvenskan, cupen och Eruropa. Då blir det många matcher. Då gäller det också att gilla att spela många matcher – och klara av det,

Tittar man på historien är det dessutom tydligt att MFF mår bra säsonger när matcherna faller över dem tätt som ett tropiskt regn.

I modern tid är de två Champions League-säsongerna tydliga exempel (56 och 54 matcher), men även 2011 när MFF besegrade Torshavn och Rangers i CL-kvalet, var nära att klara även Dinamo Zagreb och fick trösta sig med Europa League (56 matcher).

Längre tillbaka på det gyllene 70-talet spelade Malmö FF 49, 59, 50, 48, 56 och 58 matcher åren 1974-1979. Laget som avancerade till Europacupfinal hade under en lång tid lärt sig att tåla ett tätt och tufftt matchande.

Fler matcher än säsongen 1975 – 59 – har för övrigt MFF aldrig spelat en säsong.

Det bittra året 1999 spelade man 41.

Många matcher är bra. Ju färre desto värre…

Det finns även en annan tydlig tendens. MFF blir bättre av att möta bra, gärna utländska, lag.

De tio åren mellan 1970 och 1979 spelade MFF totalt 487 A-lagsmatcher. Av dem var 165 mot internationellt motstånd! Det är 34 procent. Att det blev så berodde på att man varje år var bra nog i Allsvenskan och Tipscupen för att se till att konsekvent spela i Europa. Tack vare samarbete med personer med internationella kontakter, som Börje Lantz, kunde MFF även få väldigt många vänskapsmatcher mot intressant motstånd. De här tio åren vänskapsspelade MFF mot Moskvas stadslag, Rangers FC från Glasgow (två gånger), Everton, Union Berlin, Carl Zeiss Jena, Karl Marx Stadt, Wolverhampton, New York Cosmos (med Pelé), Toluea (i Mexico), Roma, Coventry, DDR:s landslag (två gånger), PSV Eindhoven, Puerto Ricos landslag (i San Juan), Millwall, Karlsruhe, Chelsea, Malaga, Olympique Lille, Louviere, Bristol City (två gånger), Royal Antwerpen, Nautico från Brasilien, Real Betis och Chicago Sting.

En ny topp kom 2011-2015. Räknar vi bort Danmark spelade MFF 2011 18 matcher mot utländska lag. 2012 blev det åtta, 2013 nio, 2014 16 och 2015 också 16.

67 på fem år är mycket, men man är alltså fortfarande inte uppe i 70-talstempot på 165 på tio!

Särskilt inte som det bara blev två respektive sex matcher mot icke-danskt internationelt motstånd 2016 respektive 2017.

Så fler matcher och gärna mot internationella lag. Då får man tåla att det ibland kör ihop sig i det allsvenska programmet. Som nu.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close