FotbollHelsingborgs IFNyheter

HIF kryssade i Borlänge

Långväga bortamatch gällde när Helsingborgs IF gästade IK Brage. Ett Brage som, inför matchen, ännu inte förlorat i årets upplaga av Superettan. Med förlusten mot AFC Eskilstuna färskt i minnet, såg de ditresta HIF-supportrarna gärna att man dels satte stopp för Brages poängskörd, samt återvända till vinnarspåret. 

Då man väntas vara ett av topplagen när årets Superettan summeras i vinter, ses förluster – som den senast – som undantag hellre än sanning för Helsingborgs IF. Detta skulle man iallafall bevisa i mötet med IK Brage.

Det tog dock endast 6 minuter på matchuret innan denna tes satts på prov. Efter en andrasituation på en offensiv hörna kunde hemmalagets ytter, Anton Lundin, påpassligt trycka in bollen som just landat framför hans fötter. 1-0 och tung start för HIF.

Målet chockade skåningarna som, istället för att se de insläppta målet som en signal, tillät Brage att föra spelet. Ett övertag som de grönvita var nära att utnyttja på bästa sätt. Ribban var HIF:s räddning då hemmalaget stack igenom ett blottat Helsingborgs-försvar. Nej, detta dög inte.

Per-Ola Ljung manade på sina mannar. Tydligt var att han ville se sitt lag hota hemmalagets backlinje via kanterna. Trots att möjligheterna till inlägg gavs, var kvalitén frånvarande när det var dags att hitta medspelare i boxen. Andri Runar Bjarnasson och Mikael Dahlberg fick få bollar att jobba med och förblev därför osynliga under den första halvleken.

Den andra halvleken fortlöpte i samma anda som den första. Låg kvalité i passningsspelet och ett allmänt lågt tempo i spelet i stort, så löd receptet. Helsingborg hade förtvivlat svårt att etablera något tryck mot Brages backlinje. Istället fick man själva se sig ansatta av hemmalaget.

Unge Mattias Almeida – som inte spelat sedan premiärmatchen mot Östers IS – byttes in efter en timmes spel och blev en positiv injektion för HIF. Efter ett tiotal minuter på plan hade han presterat lika mycket i offensiv väg som hela Helsingborg gjort totalt under matchen – så var iallafall känslan.

Det skulle bli just Almeida som såg till att kvittera för HIF. I en period när Helsingborg äntligen börjat skapa tryck på Brage, fick Almeida bollen utanför straffområdet. Utan att tveka tryckte han till ett skott som susade förbi ett par framrusande Brage-spelare och därefter letade sig in i mål. 1-1. Ett välkommet men ej välförtjänt mål för skåningarna.

Förutom inbytte Alexander Timossi Anderssons två jättelägen att ge Helsingborg ledningen, hände inte speciellt mycket mer under matchens slutskede.

Matchen slutade 1-1. Sett till hela matchen är det ett resultat som Helsingborg ska vara nöjda med. Dock kommer nog Timossi Andersson ha svårt att sova inatt, sett till hur pass bra de lägena var som ynglingen brände.

Nästa vecka väntar GAIS hemma på Olympia för Helsingborgs IF.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close