H65HandbollHandbollsbloggenHK MalmöIFK Kristianstad

SM-finalupplägget på väg att dö?

Handbollen i Skåne är en fet Lamborghini just nu. En puttrande, frustande och fulltankad värstingmaskin.
Handbollen nationellt är inte samma vrålåk – och SM-final-eventet i Scandinavium riskerar att bli en enda gigantisk pyspunka.

När finalerna spelas den 10 maj kommer IFK Kristianstad att köra upp till Göteborg med 20 supporterbussar. Lägg därtill massor av enskilda resenärer som färgar E6:an orange.
HK Malmö bjuder (Wow !!) sina supportrar på gratis bussar. Ska vi gissa på två?
H65 kör också upp supporterbussar. Vi kan gissa på två där också?
IK Sävehof-supportrarna kommer i liknande skala från Partille.

Låt oss gissningsräkna snabbt.
Sävehof, H65 och Malmö – tillsammans kanske 1500 supportrar.
Kristianstad – är 4000 supportrar rimligt?
Då har vi 5500 personer. I ett Scandinavium som tar drygt 12 000. Lägg till 1000 allmänt handbollsintresserade. Bristen på ett Alingsås i finalen kan bli kostsamt för Svensk Elithandboll – och vändpunkten för upplägget med EN finaldag.

Vad säger siffrorna?

5262 såg damfinalen ifjor, starttid 12.45.
9876 såg herrfinalen ifjor, starttid 15.30.

7791 såg damfinalen 2016, starttid 15.00.
11 579 såg herrfinalen 2016, starttid 17.45.

6761 såg damfinalen i Göteborg 2015, starttid 13.15.
12312 såg herrfinalen i Göteborg 2015, starttid 16.00.

Varsågoda att dra era egna slutsatser. Det finns mycket att läsa mellan raderna här.
Personligen tycker jag det viktigaste är att svensk handboll hittar ett upplägg som är ekonomiskt gynnsamt i ett längre perspektiv. Och i brist på facit i frågan tycker jag att finalupplägget har varit bra. Det har diskuterats länge om olika möjligheter.
Handbollen har ju sig själva att sälja som sport också och TV-upplägget och hela den här sexigheten med en final där hjältar koras och syndabockar hängs på öppet torg är tilltalande – åtminstone för mig.

Sportsligt sett är det en annan sak.
Det är inte det mest rättvisa upplägget, vilket tränarna ofta påpekar, men det är inte Superbowl heller.
Och hade vi lyckats fylla Friends, sålt biljetter för en triljard styck, fått ett återförenat ABBA att spela live i pauserna och producerat en sändning som flera galaxer stirrade på så hade det varit ett enkelt val att behålla upplägget.
However.
Riktigt på Superbowlnivå är vi inte med handbollsfinalerna och tron på att det ska lyfta ordentligt verkar inte finnas ute hos handbollsklubbarna. De verkar, vad jag kunnat scanna av, mer inne på en bäst-av-fem-serie.
Ett tredje alternativ som också diskuteras är ett Final Four-upplägg över en helg på neutral ort. Åtminstone på damsidan.

Allt har sina fördelar och nackdelar. Vad som är bäst kan vi i nuläget spekulera, eller ännu hellre forska, i.
Jag hoppas bara att vilket beslut som än tas inte tas i affekt eller som ett resultat av vad enskilda personer har för åsikter – utan att man gör affärsmässiga bedömningar.

Vi hade kunnat få H65-Skuru i en damfinal. Två lag som med nöd och näppe (om ens det) kan spela SM-finaler i sin egen hall som tar 450 respektive 550 personer.
Är det bäst upplägg för SHE-lagen? En egen SM-final, som inte är en rutten förmatch inför halvtomma läktare, har också diskuterats.

När Elitklubbarna beger sig till Göteborg för sitt medlemsmöte om en vecka kommer man troligen att växla in på nya finalspår.
Det vore synd, kan jag tycka, om dam- och herrhandbollen som en effekt av det separeras för mycket. Risken finns att det blir så och möjligheten finns naturligtvis att det blir bättre för alla parter – även om jag tvivlar på att damhandbollen skulle vinna på det.

***

På tal om SM-finalerna så lämnade H65 Höör idag beskedet att Marie Wall, lagets kanske största stjärna, missar matchen.
Med 30 sekunder kvar på en träning i veckan smällde det till i knät och det är såpass allvarligt att en match på torsdag är körd. Frågan är hur nästa säsong kommer att se ut för det blivande Köpenhamnsproffset?
Därmed står H65: båda kantspelare som startade säsongen knäskadade. Jonna Linnéll drog ju ett korsband i höstas…
Nu får Emma Rask, som knutit näven på bänken stora delar av säsongen, chansen att glänsa. Det är hon verkligen värd! Jag vet få SHE-spelare som spelat såpass lite i förhållande till sin kapacitet.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close