HandbollNyheter

Staffanstorp startar både herr- och damlag

Bra länge har Staffanstorps HK saknat representationslag.
Till hösten kommer dock både damer och herrar att starta upp A-lag.
– Som förening måste man skapa en tradition som är minst 20 år och där är vi inte ännu. Men snart, säger ordförande Michael Fogelström.

Nyss 50-årsjubilerande Staffanstorp HK har den senaste tiden främst profilerat sig som en ungdomsförening.
Nu ska det dock bli ändring på den saken. Klubben har både ett herr- och ett damlag anmält för seriespel 2018/2019. Herrarna har redan 13 spelare klara för nästa säsong och det förs samtal med ytterligare några. Damlaget har inte kommit riktigt lika långt, men förutsättningarna ser bra ut.

Stommen i båda lagen utgörs av spelare födda 97-99, men det finns också äldre spelare med.
Ordförande Micke:
– Det här har vi ruvat på ett tag.
Hur länge har Staffanstorp saknat A-lag?
– Vi måste tillbaka till början av 90-talet… Jag flyttade till orten 1988 och då fanns det ett lag i lägsta divisionen, något år senare lades det.
Sedan 20 år tillbaka har klubben istället byggt en ungdomsorganisation som sakta men säkert musklat till sig. Nu var det dags att ta nästa steg.
– Om vi inte utvecklar seniorverksamheten så lär vi tappa de yngre. Men det ska finnas långsiktighet i seniorverksamheten också.

Beskriv återväxten i Staffanstorp?
– På tjejsidan har vi de yngsta födda 2010 och upp till flickor A födda 02. Tyvärr har vi inget juniorlag, men det finns en del spelare på drift som kan tänkas vara på väg tillbaka. På pojksidan har vi fem-sex lag.
– Återväxten är med andra ord god. Vi har etablerat oss i Hjärup som har en ny hall i form utav Uppåkrahallen. Vi har börjat underifrån där för att bygga upp någonting. Det finns en stor inflyttning av barnfamiljer där.
Micke fortsätter:
– Vi är drygt 200 aktiva medlemmar idag och våra 02-tjejer nådde näst sista steget i USM, så de är topp 32 i Sverige. En av spelarna, Linnéa Pripp, togs ut till landslaget son Niklas Harris är Förbundskapten för. Dessutom finns det ytterligare två spelare i det laget som ses som top-60 i Sverige. Kul – för sådant gör att vi får fler ögon på oss.

Träningsmöjligheterna är, till skillnad från i många andra skånska kommuner, goda.
– Vi har fem fullstora hallar i kommunen, två av dem håller vi till i och i Staffanshallen är det tillåtet med klister. Hallmässigt är vi välförsörjda – så det finns utrymme att växa. Kommunen växer och det ska byggas en ny skola, förhoppningsvis med en ny hall, inom kort. Från att ha varit 20-30 medlemmar för drygt 10 år sedan till där vi är nu – det ska vi vara stolta över. Som förening måste man skapa en tradition som är minst 20 år och där är vi inte ännu, men snart. Och när vi nått dit blir det enklare att rekrytera ledare och spelare som vill “komma tillbaka” – vilket är en nödvändighet. “Traditionsbristen” har samtidigt vägts upp har vi förmånen att det flyttar in många barnfamiljer i kommunen och det märker vi direkt effekterna utav.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close