skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Segern mot Djurgården kan ha varit MFF:s peripeti

Efter en svit matcher där alla utom en hade den olyckliga kombinationen av dåligt spel och usla resultat vann MFF förtjänt mot Djurgården.

Dessutom gjorde man det tack vare ett rejält kvalitetslyft, både kollektivt med mer fart, tempo, aggressivitet  och koncentration på rätt saker och individuellt med comeback av två extremt viktiga spelare plus en glödhet Markus Rosenberg som visade vägen.

Och på väg mot trepoängaren höll man nollan.

Med lite perspektiv var det nog – förutom segern i sig – det allra viktigaste.

Men i tabellen hände det egentligen inte så mycket.

Självklart, javisst, men det måste ändå sägas. I tabellen är läget fortfarande något som bara går att reparera i en lång process. I torsdags vann MFF en nyckelmatch. Nu kommer det en ny. MFF vann den första. MFF behöver vinna den andra också. Och det kommer fler. Många fler. På kort tid.

Just där kan insatsen mot Djurgården och uppföljningen mot IFK Göteborg bli extremt viktig.

När jag en gång för mycket länge sedan läste litteraturvetenskap i Lund fastnade – utan att jag kunde försvara mig mot det – ordet peripeti i skallen på mig. Peripeti är en avgörande vändpunkt i en pjäs, oftast ett antikt drama. Något händer eller någon kommer till en insikt som plötsligt ändrar alla förutsättningar, lycka blir till exempel till olycka eller tvärtom.

Om det blir seger även mot IFK Göteborg och MFF hittar tillbaka till stabiliteten från de tio raka segermatchernas försäsong har matchen MFF-Djurgården alla förutsättningar att bli lagets peripeti i det allsvenska dramat 2018.

För MFF:s 1-0-seger hade tydliga drag av något mer än bara en slump.

Det kvalitetsmässiga lyftet var verkligt.

Tror heller inte att någon numera tvivlar på hur mycket det betyder att ha Rasmus Bengtsson och Fouad Bachirou i laget istället för på skadelistan.

När Markus Rosenberg spelar som han gjorde senast mot Djurgården är han dessutom fortfarande MFF:s bäste och viktigaste spelare. Han tog och gav smällarna och spelade extremt klokt överallt på planen.

När MFF kan ha rätt lag och rätt attityd blir nivån hög. Men när man tappade sju poäng på fyra omgångar kom också tvånget att behöva bevisa det i varje match.

Om Sören Rieks är klar för spel från start efter ryggproblemen som tvingade honom att stiga av redan i pausen i torsdags lär MFF ställa upp så här:

Johan Dahlin – Eric Larsson, Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari – Mattias Svanberg, Fouad Bachirou, Oscar Lewicki, Sören Rieks – Markus Rosenberg, Carlos Strandberg.

I så fall blir det fyra förändringar jämfört med elvan som i mars mötte IFK Göteborg i cupen och vann med 1-0.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close