FotbollHelsingborgs IFNyheter

Moros dubbel gav HIF segern

Ett möte mellan två klassiska klubbar blev en väldigt underhållande historia. Trots spelmässigt övertag av GAIS under större delen av matchen, var det Helsingborg som snodde åt sig samtliga tre poäng på Olympia. 

Sommaren har nått södra Sverige, och på Olympia i Helsingborg bjöds det på – stundtals – fin fotboll. Då båda lagen haft svårt att plocka poäng på sistone, skulle det bli intressant att se vilken av kombattanterna som skulle ta chansen att bryta sin negativa trend.

Helsingborg fick en smakstart på matchen, då man efter ynka 90 sekunder tog ledningen. Andri Runar Bjarnasson bröt in och avlossade ett skott, som styrde via Mamudu Moro och in i mål.

HIF trycktes tillbaka direkt efter ledningsmålet. GAIS, som enligt de själva presterade säsongens bästa halvlek, bedrev de mesta av spelet och satta flera gånger Pär Hansson på prov. Den förre landslagsmannen visade klass vid flera tillfällen och såg till att länge hålla hemmalagets ledning intakt.

Efter dryga 20 minuter tvingades Mikael Dahlberg utgå efter att ha gjort sig illa i en närkamp. Med en befarad axelskada ersattes Dahlberg av Mattias Almeida, som målade senast mot IK Brage.

Sitt storspel till trots skulle Hansson få släppa en boll förbi sig innan den första halvleken var färdigspelad. GAIS fick till slut betal för sitt fina spel. En – under stora delar av den första halvleken – hårt ansatt HIF-backlinje, straffades i den 28:e minuten efter att ett långt inlägg hittat Calle Wede. Den förre Helsingborgsspelaren avlossade bössan och satte kvitteringen för bortalaget. Ett mål som legat i luften under en längre tid.

Helsingborg hade svårt att skapa ett eget spel. Passningsprocenten var låg – iallafall var känslan sådan. I sedvanlig anda försökte hemmalaget producera chanser via kant- och inläggspel. Bjarnasson, som var en av HIF:s bättre spelare i matchen, gjorde vad han kunde med det lilla som gavs honom i inläggsväg.

Trots massivt spelövertag från GAIS, lyckades Helsingborg få med sig 1-1 in i paus.

När matchen återupptogs – efter halvtidsvilan – var det i samma anda som i den första. GAIS förde spelet och såg till att producera både ett och två lägen värda ett ledningsmål. Men Helsingborg stod emot bra. Genom ett kompakt försvarsspel såg man till att hålla hålla Hansson fredad i hemma-målet.

Ja, ett bortamål låg i luften. Därför kändes det väldigt oväntat när bollen hamnade framför Moros fötter i GAIS straffområde, varpå denne klippte till och såg bollen susa förbi Alexander Nadj i borta-målet. Ett vitalt mål rent mentalt för Helsingborg, som varit hårt ansatta.

Ledningsmålet tog musten ur GAIS som tillät HIF att etablera sin närvaro i spelet. Bjarnasson stångades mot bortalagets backlinje, men lyckades inte producera mer än ett par halvchanser.

Till slut fick 6500 personer på Olympia se Helsingborg rida ut stormen och ta sin första seger på tre matcher. En seger bärgad tack vare hårt jobb defensivt, samt effektivitet offensivt.

I nästa omgång väntar Landskrona BoIS för Helsingborg, i ett oerhört spännande Skånederby.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close