Nyheter

Personlige Persson: “Den kollapsen såg jag inte komma”

Den kollapsen såg jag inte komma, ett stort steg tillbaka!

El Clasico. Fantastiskt försommarväder. Och #12 var på hugget! En fantastisk gräsmatta. Ett himmelsblått lag som studsat tillbaka på ett bra sätt. Men förutsättningarna räckte inte. Malmö FF är just nu ett lag som är så pass stukat att man inte klarar av att hantera den typ av misstag och motgångar lagets försatte sig i igår. Trots att laget man mötte är ett lag som vet med sig att man inte är bra. Som låg ännu längre ner i tabellen och som haft en ännu sämre start än vad Malmö FF haft.

Så vistelsen i hamnen med en skönare bris som Malmö FF kunde ankra upp vid efter vinsten mot Djurgården blev inte långvarig. Nu lättade man ankar för att segla norrut i tabellen, men satte skeppets motor på bänken och lät två rorsmän navigera efter stjärnorna. Och det gick bra tyckte jag.. tills det blev motvind efter att Eric Larsson lät en långboll studsa istället för att kliva på direkt för att ta bort bollen. En olycklig studs på knäet och sen var hans redan för kvällen halvknackiga prestation helkörd. 0-1 i paus var allt annat än rättvist, men på något sätt symptomatiskt för Malmö FF utan sin kapten.

Övergång till trebackslinje i paus. Och handen på hjärtat, jag trodde att herrarna Safari-Bengtsson-Nielsen skulle kunna hantera en trebackslinje i allsvenskan. Men här tycker jag det blir tydligt att Nielsens ”flaxighet” som mittback kräver en ytterback. Visst, han visar hjärta och inställning den gode dansken, men jag tycker ändå att det finns tydliga brister i både hans positionsspel, där att han säljer sig och chansar vid många tillfällen som Bengtsson täcker upp… men även relativt hög felpassningsprocent. Och dessa brister tycker jag mig se hos honom även vid spel med fyrbackslinje. Och det är även han som missar sin markering vid 1-2 målet. Jag vill inte ta bort unge Erlingmarks prestation med sin centrala löpning, tvärtom skall han ha beröm för det, men jag menar att det mittbacksspelet inte håller i Malmö FF. Är det något Malmö alltid haft genom tiderna så är det stabila mittbackar.

Enligt mig har vi just nu bara en sådan!

Däremot får förändringen inför andra halvlek initialt en önskad effekt. Mycket tack vare en individuell prestation ur ett centralt defensivt läge genom Bachirou. Han är magnifik i sin bollkontroll i trängda lägen, och sättet han vinner dueller med sin låga tyngdpunkt och tajming är imponerande! Den prestationen efterföljs av två andra bra prestationer, dels av Svanberg som släpper på få tillslag till Carlos, och just Carlos som fick lite yta att kunna använda sin löpstyrka på. Starkt att få till ett så bra avslut i den höga farten med en klase IFK-are i hasorna. Däremot tycker jag att assisten som Svanberg får fram är en av få bra saker från unge Svanberg igår. Hans formkurva verkar planat ut, nästan negativt, och det är ju tröstlöst tråkigt att se hur han slänger sig vid minsta närkontakt. Kan ingen i tränarteamet ta snörnosen i örat och be honom stå upp och spela fotboll??!! Då kan han kanske bli något när han blir vuxen!

När sen IFK lyckas med ännu en omställning och trycker dit 1-2 kollapsar Malmö FFs spel samtidigt som IFK får ny energi till löpningarna i sin defensiv. Och som det såg ut kunde det blivit både ett och två mål till i baken på liknande omställningar. Efter 1-2 ser man tydligt hur Malmö blir stressat och nervöst.. det finns ingen trygghet att falla tillbaka till. Och det är väl just i detta läge som en tydlig egen struktur i spelet skall vara bottenplattan att stå på. Den saknas! Och i ett lag så dränerat på självförtroende får det dessa effekter.

Bytena som genomfördes fick ingen effekt. Inte ens när Rosenberg kom in på plan. Han kändes inte närvarande även om han fick till en halvchans som blockerades. Och Jeremejeff som spelade hela matchen.. hade han ett enda vasst avslut på mål? Jag tror inte det faktiskt. Och det är klart underkänt för en anfallare i ett lag med så mycket bollinnehav. Magkänslan är att Malmö FF just nu saknar spelaren som kan slå sin gubbe. Utmana, bryta mönster och tempoväxla. Carlos visade en del av detta igår, och hans form är på rätt väg. Rätt att fortsätta spela honom. Men spela honom sidan om Markus Rosenberg. Från start så att Rosenberg är den kapten laget så väl behöver!

Ssewankambo fick till ganska få offensiva inspel med kvalitet. Han hade egentligen bara en pass som var riktigt vass, och den förvaltade Rieks genom att skicka bollen över till gamla stadion, frågan är om bollen landat än? Binaku tillförde inget. Tvärtom är bytet på Safari märkligt för han var en av de bättre igår. Och det är klart.. Magnus Pehrsson har under seriestarten och framför allt försäsongen pratat mycket om att ha tillgång till spelare som är användbara på olika positioner, allsidiga spelare. Är effekten av valet med allsidiga spelare att dom då inte är tillräckligt spetsiga på sin huvudposition? Eller hittar Magnus Pehrsson helt enkelt inte rätt med sin spelidé med truppen?

Malmös hopp?

Något är det, för såhär ojämn nivå på prestationer är det länge sedan vi såg i Malmö FF. Förlust på torsdag, några halvtaskiga prestationer i allsvenskan till så står hela året och väger med ett eventuellt Europaspel. Och andra sidan, hur i hela friden skall det här laget kunna spela i Europa när man inte hanterar ett mål i baken i allsvenskan. Och ekonomiskt kan den här starten bli blytung.. i en förening med stor dyr stab som är byggd för framgång på alla plan.. utom möjligen i spelartruppen. Då kan herrarna i styrelsen och sportchef titta på ett ganska rejält minus i bokslutet, inte bara sportsligt utan även ekonomiskt. Vars resultat då enbart kan räddas av en vidareförsäljning av Forsberg ute i Europa. Och i en förening med de förutsättningar Malmö FF skapat sig är detta klart underkänt, om inte uselt!

Mästarna från Malmö har mycket att tänka på!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close