FotbollNyheterStaffanstorp United FC

Skånesport möter Staffanstorp United

Han är ynglingen som sett till att sätta Staffanstorp på kartan. För insatser som lett till handskakningar med självaste Kungen, exemplifierar Gustav Plantin – med det Staffanstorp United han är verksam i – varför en klubb med ett modernt tänk inte behöver vara negativt, i en annars så konservativt präglad sport. I vårt möte berättar Gustav Plantin om Staffanstorp United i stort, samt hur han ser på sin roll som styrelseordförande och vad det lett till.

När Skånesport.se får möjligheten att sätta sig ner med Staffanstorp Uniteds styrelseordförande, Gustav Plantin, är det samtidigt som klubbens A-lag möter GIF Nike. I en av föreningslokalens soffgrupper berättar 21-åringen om sina individuella utmärkelser, klubben i allmänhet och hur det fungerar att agera styrelseordförande på distans.

Du är aktiv ordförande i Staffanstorp United – vad händer i din vardag utanför fotbollen?

– Jag studerar Internationell Ekonomi och Politik på Handelshögskolan i Köpenhamn, där jag även bor. Att vara verksam i Staffanstorp på distans är speciellt, men jag tycker att det fungerar bra. Mejl och telefonsamtal är inga problem – dock behöver jag närvara på möten som rör föreningen. Så när jag kommer hit är det fullt upp.

Med tanke på dina aktuella utmärkelser och den uppmärksamhet som du fått – har det blivit mycket media för din del?

– Ja, dels det individuella – vilket jag tycker är oerhört hedrande – men även mycket som rör klubben. När vi startar upp nya projekt är det viktigt att nå ut med det. Det är många föreningar som, likt oss, gör oerhört mycket bra, men de når inte ut. Det är viktigt att uppmärksammas.

Du blev ju nyligen prisad för dina insatser inom föreningslivet när du som en av fyra fick åka upp till Stockholm, träffa Kungen och ta emot hans stipendium, Kompassrosen – kan du berätta om det?

– Det var fantastiskt kul – individuellt och för föreningen. Ett fint kvitto på att man gjort någonting bra. Det vi gör här (i Staffanstorp United) handlar om så mycket mer än bara fotboll. Fotbollen har blivit ett verktyg för något större. I min roll som ordförande är det här mitt stora intresse ligger. I dess roll som samhällsaktör, snarare än de enskilda resultaten på plan. Framför allt är det häftigt att lilla Staffanstorp får synas i sådana sammanhang.

Kände du till stipendiet sedan tidigare?

– Nej, inte direkt. Jag blev nominerad av människor i min omgivning och fick kontakt med både stiftelsen och andra stipendiater på den vägen.

Gustav Plantin tog emot Kompassrosen, av självaste Kungen, på kungliga slottet i Stockholm.

Du fick ju möjligheten att träffa och skaka hand med självaste Kungen uppe i Stockholm – hur var det att träffa honom? Svaga knän?

– Haha! Det var absolut en häftig upplevelse. Mycket formaliteter – bara det att man var tvungen att tala med Kungen i tredje person, ”Vad tycker Kungen om detta?” och så vidare. Samtidigt gäller det att kunna se förbi titeln och snarare se människan. När man gör det skiljer det sig inte avsevärt från vilket annat trevligt samtal som helst. Oavsett var det något att minnas.

Fick du någon uppfattning om hur han(Kungen) är som person?

– Oerhört vänlig och faktiskt himla rolig. Han är väldigt driven inom sitt stipendiat och värnar om ungt ledarskap, vilket Kompassrosen hyllar. Därutöver är han en fantastiskt trevlig bordskamrat. En historieberättare.

Om vi fokuserar på din roll som styrelseordförande i Staffanstorp United – vad fick dig att anta uppdraget?

– Jag halkade egentligen in på ett bananskal. Den förre ordföranden frågade mig om jag var intresserad av att ge mig in i styrelsearbetet. Hon sa att ”det behövdes lite nytt, friskt blod”. Det lät kul så jag hoppade på. Man har en bild av att uppdraget ligger i att jobba med stora frågor, vilket det också gör. Samtidigt berörs allt. Från stora frågor som rör inkludering, samhällsansvar, och nya projekt till mindre frågor rörande kaffekort och sophantering. Allt möjligt.

Staffanstorp United grundades 2017 efter en hopslagning av de lokala föreningarna Staffanstorps GIF och Kyrkheddinge IF. Som styrelseordförande var Gustav Plantin med och genomförde sammanslagningen, som med facit i hand visat sig bli en succé. Man är en av regionens största föreningar med cirka 800 aktiva medlemmar.

Hur ser du tillbaka på beslutet att sammanföra två idrottsföreningar till en?

– Det gick i princip smärtfritt. Över våra förväntningar om man ser till utfallet. Såklart fanns det vissa motsättningar och även en del kulturkrockar föreningarna emellan. När sånt uppstår är det viktigt att lyssna. ”Varför tycker vi olika?”. Jag tror att kommunikation och dialog är vägen framåt, och både före och efter årsmötet har vi aktivt försökt att lyssna på de som varit oroliga. Här spelade även Staffansvallen en viktig roll, vilken på de båda föreningarna hade sina verksamheter. Då klubbarna kom närmre varandra, rent geografiskt, blev det betydligt enklare att föra dialog med varandra, snarare än om varandra.

Gustav fortsätter…

– Sett till det sociala i kommunen var hopslagningen en viktig del. Derbyna mellan Staffanstorps GIF och Kyrkheddinge IF kunde ha rent ohälsosamma effekter. Efter derbyn förekom sjukanmälningar i skolorna där det gick spelare från de båda lagen. Rivaliteten var på riktigt och blev till slut skadlig. Dock har det aldrig funnits några motsättningar angående hopslagningen från ungdomshåll. Det är endast de äldre som haft invändningar.

Sedan ditt tillträdande som ordförande har klubben startat upp flera olika projekt. Ett av dessa är Projekt Afrika.

– Ja, precis. De var så att när vi slog ihop fotbollsföreningarna så satt vi med drygt 600 matchställ som blivit över och som vi inte visste vad vi skulle göra av. Då kom jag på idén att höra av mig till två vänner som startat en välgörenhetsorganisation som bedriver samarbete med en skola i Kamerun. Då tog jag jag kontakt med dem och erbjöd att, tillsammans med dem, göra en insats internationellt med hjälp av de överblivna fotbollströjorna. På den vägen såddes ett frö.I sådana fattiga länder är det få som har möjlighet att vara med på skolor idrottsaktiviteter. För idrottskläder kostar pengar. Därför var det många som inte deltog. Detta var anledningen till att vi från början valde att skänka matchställen. Sedan skapade vi – tillsammans med den här välgörenhetsorganisationen En betydelsefull resa – en lokal fotbollsturnering i Kamerun som syftade till att inbringa pengar till nya idrottsliga satsningar i området.

Hur är ert fokus på damfotboll inom föreningen?

– Tyvärr bedriver vi inte damfotboll i Staffanstorp United, utan där finns en överenskommelse med systerföreningen FC Staffanstorp som gör att vi inte skall konkurrera med varandra. Personligen tycker jag det är synd att vi är två skilda klubbar – även om vi samarbetar mycket över klubbgränserna med gemensamt kansli etc. Skall vi uppnå jämställdhet i samhället måste vi även kunna enas inom fotbollen. Skapa förutsättningar för damer och herrar att sporta på samma villkor och med samma förutsättningar. Men, det finns förhoppningar om ett utökat framtida samarbete.

Under samtalet med Gustav Plantin slås jag av hur mycket han brinner för sin roll, sin idrottsförening och Staffanstorp i stort. Vart enda ord som 21-åringen yttrar, i syfte att beskriva hur Staffanstorp United jobbar, känns äkta. Det råder inget tvivel om att det han varit med och startat tillsammans med föreningen, bara är början.

Du har nu suttit drygt 1,5 år som ordförande – hur ser du på framtiden inom föreningen?

– Jag kommer absolut vara aktiv så länge jag tycker det är kul och så länge jag känner samma driv. Som det ser ut nu har jag ett år kvar, sedan får vi se vad som händer därefter. Men just nu tycker jag det är otroligt kul att vara med och påverka samhället genom idrotten. Jag brukar säga att ”De stora mönstren byggs i den lilla vardagen” och jag hoppas att vi i Staffanstorp United på ett positivt sätt kan fortsätta att bygga dessa mönster tillsammans med fler.

När vi avslutar vårt samtal har matchen mellan Staffanstorp United och GIF Nike precis avslutats. Bortalaget Nike segrade med 4-1 och tvingade därmed United att inkassera sin femte raka förlust på lika många matcher under inledningen av Division 4 Sydvästra Skånes säsong. Oavsett hur det går för seniorerna under säsongen, är det tydligt att Staffanstorp United, med Gustav Plantin på ordförandeposten, gör ett otroligt bra och viktigt arbete.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close