FotbollNyheterTrelleborg FF

Winqvist nöjd med att TFF INTE gjorde ett tidigt mål

Såväl TFF som MFF var satta under press inför Skånederbyt.
1-0 till Trelleborg innebär att Patrick Winqvists lag lyfter i tabellen, till tolfte plats. fyra poäng bakom storebror…
– Det är rätt märkligt egentligen. Mot lag som Djurgården, Norrköping och nu Malmö FF är det lättare att mobilisera kraften, säger Winqvist.

TFF var ytterst nära att ta ledningen redan efter tre minuter efter en indianare från MFF-målvakten Fredrik Andersson. Plötsligt stod två TFF-spelare fria med boll, men en för sent lagd sidledspass från Jovanovic räddade MFF den gången.
Kanske var det det bästa som kunde hända – Trelleborg?
Winqvist köper delvis det resonemanget.
– Det hade inte varit negativt om vi tagit ledningen, men…
– Det hade samtidigt plågat MFF såpass mycket att de hade blivit desperata tidigare. Om de agerar lugnt och systematiskt så visste jag att det skulle komma omställningslägen. Och de kom.
Om det blivit mål där?
– Mål öppnar upp matcher och så här i efterhand hade det nog inte varit positivt för oss. samtidigt så tackar man ju aldrig nej till ett mål. Men att det inte blev mål påverkade matchbilden positivt för oss. Vi hade inte stått här i pressrummet och diskuterat statistik om vi avgjort med ett tidigt mål.

Trelleborgs supportrar jublar efter Lasse Nielsen gjort 1-0.
Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

När märkte du att du hade spelare på rätt ställe?
– Tidigt. Direkt efter avspark så satte våra spelare en djäkligt bra press. De var tillräckligt på tårna för att kliva på i varje situationer.
Just de små situationerna påverkade den stora bilden, menar Patrick.
– Vi kom rätt i det i många små situationer; som var man sätter passningar, hur man tar löpningar, vad man gör när man får lite mer tid på sig vid ett inkast…. Vi hade pratat mycket om sådana situationer och ville ha matchen i liv. Det handlar om sådana saker. Det handlar om sina egna spelares egen tro. Vi behövde bara få ett resultat för oss. Ett kryss hade också varit ett resultat, men…
Liv i matchen höll sannerligen TFF och tålamodet skulle löna sig.
– Du kan som fotbollsspelare aldrig slappna av helt. Du kan inte släppa garden i den 90:e matchminuten. Då bara: Poom! – och så är du uträknad, säger Winqvist i en slags återspegling av slutminuterna.
– Det är min filosofi. Jag har sett så många matcher där det sämre laget vinner. Island var sämre än alla, sedan gick de ändå vidare.

Hur är det att jobba med sådana bitar – i en trupp som kanske inte har det bästa självförtroendet efter en knackig start på Allsvenskan?

– Alltså, grabbarna har trots allt en förvånansvärt god tro på sig själva. Det är rätt märkligt egentligen. Mot lag som Djurgården, Norrköping och nu Malmö FF är det lättare att mobilisera kraften. Men de blir mer otåliga i hemmamatcher mot Kalmar och Häcken och så där. Det är som att de stålsätter sig mer kring vad fotboll går ut på i vissa matcher.
Vad betyder en sådan här derbyseger för fortsättningen? Kan det locka fler Trelleborgare på fotboll i den egna staden
– Alltså… Vi har gjort många bra matcher här på Vångavallen. Vi hade 23 raka utan att förlora ett tag och i princip tagit poäng i varje match här hemma – fram tills starten på Allsvenskan (fyra raka hemmaförluster)
Frågan är vad folk vill ha? Vill de komma hit för att titta på Malmö FF, Hammarby och Djurgården? Visst, vårsågoda och kom… Vi i laget kan bara göra vårat yttersta och jag kommer att stå där ute i vått och torrt och göra mitt jobb. Oavsett om det är inför 100 eller 7000 åskådare.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close