Helsingborgs IFLandskrona BoISNyheter

Krönika: Säsongens hetaste derby

Det är sju år sedan sist – nu är det dags igen. Öresunds-derby står för dörren, då Landskrona BoIS och Helsingborgs IF drabbar samman på Landskrona IP. Malmö FF och Trelleborgs FF:s allsvenska närvaro i all ära – detta är årets hetaste Skånederby.   

Årets säsong i Superettan har nått sin sjunde omgång. Helsingborgs IF och Landskrona BoIS har båda blandat och gett under inledningen – men tre poäng skiljer lagen åt för tillfället. Med en match mindre spelad har HIF, vid seger, möjligheten att rycka ytterligare från landsortskonkurrenten BoIS.

Det väntas bli närmast lapp på luckan på Landskrona IP på tisdag, och förhoppningsvis kan publiken skapa en stämning värdig ett Skånederby. Intresset för matchen är stort. När jag hört mig för under de senaste veckorna är det flera som vädrat om sin längtan för mötet.

Tretton år sedan sist

Senast lagen möttes i en seriematch hette förgrundsfigurerna Antti Okkonen och Peter Graulund – vilka kliver fram på tisdag, tro? Personligen har jag ett extra gott öga till till Landskronas Edafe Egbedi och Helsingborgs Mamudu Moro. Båda är mittfältare med flera fina insatser under säsongsinledningen. Moro stod bland annat för två mål senast, då HIF slog GAIS. Egbedi har varit ett ständigt hot framåt för Landskrona och producerat såväl mål som assist från sin ytterposition. För respektive lag blir dessa aktörer viktiga att hålla ögonen på.

 

Ett Landskrona i intern gungning

Om vi riktar fokus mot hemmalaget Landskrona, så är det ett lag, en trupp i gungning just nu. Skånesport har tidigare rapporterat kring det inte helt friktionsfria läget, mellan tränare Agim Sopi och en av lagets främsta spelare, Thierry Zahui. Zahui får inte träna med A-truppen, och en flytt från BoIS under sommaren känns inte allt för otrolig för Ivorianen. Om sprickan mellan Sopi och Zahui satt faktiska spår i resten av truppen är svårt att säga, men faktum är att BoIS tappat en viktig spelare.

Spelmässigt har Landskrona presterat fin fotboll under flera av de matcher man spelat. Dock har det stundtals funnits en avsaknad av effektivitet framåt, vilket hämmat “de randigas” poängskörd. Inte minst har försvarsspel på defensiva fasta situationer blivit en känd akilleshäl hos BoIS under inledningen. Tränaren Sopi har varit tydlig med att man är medvetna om problemet och att det lagts stort fokus på att öva på just defensiva fasta situationer. Frågan är om Helsingborg läst in detta, och därmed kommer försöka straffa Landskrona på det viset när man väl ges möjligheten.

 

Helsingborg behöver få igång sitt offensiva spel

Bortalaget för dagen, HIF, har öppnat säsongen något bättre. Efter fem matcher har man spelat in tio poäng – tre fler än BoIS, som dessutom har en match mer spelad – men verkligen blandat och gett i spelväg. Helsingborg är ett lag som förväntas ligga i toppen när Superettan summeras i höst, men har hittills inte övertygat helt i sitt sätt att bedriva anfallsfotboll. Trots att man presterat tillräckligt framåt för att ta de poäng som krävts, har avsaknaden av fantasi och tempo i såväl anfalls- som passningsspel varit påtaglig.

Hur matchen slutar, tror jag, kan bli en faktisk vägvisare om hur de respektive lagens säsong slutar. Det är sant att Superettan inte pågått så länge, men vikten av ett bra, eller ett dåligt, resultat i detta Skånederby kommer att bli vitalt, enligt mig. Ett bra resultat innebär en rejäl boost att ha med sig in fortsättningen. Att vinna – eller förlora – en match av dennas dignitet, kommer att kännas, märkas och påverka samtliga runt de respektive klubbarna. För matcher som denna är vi inte bortskämda med, och då finns det en skyldighet hos spelare, ledare och supportrar att matcha derbyts dignitet i passion, vilja och entusiasm.

Så, Helsingborg och Landskrona, se till att bjuda upp till en rejäl fight! Se till att ge supportrarna något extra! Se till att visa hunger, ambitioner och framtidstro! Se till att visa varför detta är säsongen hetaste Skånederby – för det är precis vad det är!

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close