Handbollsbloggen

Nya SM-finalupplägget & Vem är klubbarnas viktigaste person?

SM-finaldagen i handboll ser med all sannolikhet ut att försvinna.
Istället har vi en bäst-av-fem-serie att vänta. Klubbarna har varit tydliga med sina önskemål, både på herr- och damsidan.
Nu återstår att se om de löser uppgiften. Det blir en utmaning i sig, men i förlängningen förhoppningsvis någonting positivt för svensk handboll.

Det är en balansgång. Hur mycket TV-tid kan sporten få? Hur mycket pengar kan det generera – både till klubbarna och förbundets kansli? Hur mycket boostar det intresset för sporten?
Det här med att det skulle vara sportsligt rättvist hoppas jag inte varit en parameter när klubbarna tagit ställning. Läsare av denna spalt vet om att jag inte köper det resonemanget, av flera olika anledningar. Bland annat att en enda finalmatch ÄR ett sportsligt moment som också ska hanteras. Ungefär som straffar i en fotbolls-VM-final. Lotto säger vissa. En del av sporten menar jag.

Förändringen lär ske redan till nästa säsong och en viktig framgångsnyckel blir TV-tiden från dessa finaler. Från mediahusen har det tidigare kommit önskemål om herrfinal ena dagen, damfinal nästa dag, ny herrfinal tredje dagen och så vidare.
Att herrhandbollen nog skulle må bra av ett sådant upplägg verkar de flesta tro.
Damhandbollen tar större chanser. Sporten har redan idag svårt att sälja sin produkt, både i arenorna (gympahallarna) och i TV samt övrig media.
Det fanns en idé om att spela damhandbollsfinalen som “egen final” under USM – men det röstades ner.

Hur som helst. Jag hoppas att det nya finalupplägget blir en positiv boost för sporten i sig.
Att det sedan behövs fler positiva boostar är ännu viktigare. Från centralt håll och inte minst från klubbarna själva kan det göras mer för att höja intresset och krydda evenemangen.

Nyckeln?
Framförallt sociala medier.

YIF:s Jörgen Hansson tipsade om den här krönikan på twitter och den träffar MITT i prick.
Dan Hansson skriver i idrottensaffärer.se:

“Den viktigaste personen i en framgångsrik klubb kommer i en nära framtid att vara den som bäst kan och förstår hur sociala mediers algoritmer är uppbyggda.
Det är en kunskap som har någon månad i ”bäst före datum” då de stora drakarna utvecklar sina hela tiden och har tillgång till kombon av de smartaste människorna på jordklotet och obegränsat med pengar.”

Idag har klubbarna oftast ingen sådan person. Inte centralt heller. Alltså någon som mycket förenklat kan knepen och tricksen för att få så mycket aktivitet som möjligt i sina sociala medier-kanaler.
På det här området måste man börja stega framåt.
Kartan är ritad. Skattkistan är olåst. Vem är först att marschera framåt på algoritmernas stigar?

Relaterade artiklar

Back to top button
Close