Helsingborgs IFLandskrona BoIS

Derbykrönikan: Vallåkraträffen vs karnevalståget

Det blev ett märkligt derby inför 8192 (!!) åskådare.
En match där Landskrona var det bättre laget och HIF det effektivare laget. Ett kul derby, utan att för den skull vara ett typiskt köttarderby.

Jag trodde att det skulle bli en match som präglades av derbykaraktär på planen. Men hade fel.
Landskrona BoIS består inte (längre) av brittiska enkelriktade tjurar som går med sulan före i varje närkamp och stångas för att mörda.
De är ett gäng lirare som är smartare än. en egenskap som inte alltid är bättre. det är min bestämda övertygelse att man som elitidrottare (och uppenbarligen även sportkrönikör) måste vara lite dum i huvudet. Låta adrenalinet ta över.

Till min förvåning var heller inte Helsingborgs IF den typen av lag.
Det såg, känslomässigt, ut som en “vanlig” match. Och när det väl brann till i närkamperna bromsades det upp av en domare som lagt ribban onödigt lågt.
På läktarna hatades och hatades det. Satan vad det hatades! MFF-Göteborg kändes som en stilla tinderdate i jämförelse. På planen spelade Landskrona BoIS stundtals ut Helsingborg. Ändå var det de senare som med en rätt så resolut start var ytterst när att ta ledningen.
BoIS var bättre med boll.

HIF:s Mohammed Abdukabari höll inte ens i 25 minuter och på läktaren satt Peo Ljung och bet sig i underläppen. Christofer Andersson gav Max Svensson chansen på en kant, samtidigt som Bojanic fick kliva in i banan och ta mer defensivt ansvar.
Det gjorde inte HIF sämre.
Strax därefter hade Dennis Olofsson chansen att göra 1-0, men han stötte inlägget utanför stolpen.
BoIS är karnevalen – HIF är Vallåkraträffen, förkunnade BoIS-klacken och på sätt och vis hade de rätt. Landskronalaget spelade fotboll som ett rytmiskt, sexigt sambatåg – och HIF satt som passagerare på en Puch Dakota 3000.
Visst. Även en trimmad moppe kan vara kul att se på ibland och när den väl fick upp farten gick det undan. Amr Kaddoura fick sträcka på sig ordentligt för att tippa en boll i ribban.
BoIS hade kunnat leda i halvlek, inte minst efter Adi Nalics mörsare i slutsekunderna. Men de hade också kunnat ligga under med 0-2 om 042-gänget fått maxutdelning.

Samme Nalic högg som en kobra direkt i andra halvlek och var nära att göra 1-0.
“Det här känns som en 0-0-match” kommenterade kollega Andreas Lindvall – som exakt fyra sekuner senare fick se Bjarnasson missa öppet mål från tre meter.
Jag sneglade oroligt på Lindvall. Mådde han ok? Det kändes bara som en tidsfråga innan det skulle smälla till åt något håll.
För en stund slumrade matchen till. Då drog Sadat till från 40 meter, lika hårt som oväntat, och nu var det Pär Hanssons tur att göra en monsterräddning.

BoIS tog över allt mer. Philip Andersson hade allt norr om Glumslöv i sin ficka och balansspelarduon Ekwall/Arsenijevic förlorade inte en närkamp på hela kvällen.
HIF låg rätt i positionerna och spelade rakare än en tågräls när de väl fick omställningslägen, men fantasin och kreativiteten nöttes ner av Karnevallirarna.

Matchen förtjänade ett mål. Den fick två.
Men! När matchen svängde in i sista sväng var det Helsingborgs IF som varvade upp.
Landskronaiterna såg plötsligt matta ut i båda sinnen och ben. Andri Runar Bjarnasson fick en boll att jobba på mot en mittback, tog emot, häll undan, och tofflade till.
Sakta, men säkert, rullade bollen in i mål.
0-1 var inte orättvist sett till heta chanser i matchen – men exakt vad Helsingborgs IF behövde.

BoIS vill ändå inte ge sig.
På stopptid fick Egbedi bollen utanför straffområdet. Snirklade, trixade – och såg sin polare Sadat på bortre. En balanserad bredsida och en bestämd nickforcering senare var det kvitterat.
1-1 och en hel stad andades ut. Landskrona alltså.
Rättvist? Tja, inte för att det har ett dugg med saken att göra – men visst.

Matchen säger mig instinktivt tre saker.
1. Landskrona BoIS är ett bättre lag än HIF.
2. HIF är ett effektivare lag än BoIS.
3. Båda lagen möts i superettan även nästa säsong.

Just ja! Missa inte vår Derby-TV på annan plats på sajten (i nyhetsflödet)!

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close