FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Daniel Andersson har bara börjat operera den sjuka patienten

Det finns fortfarande massvis med saker att rätta till i MFF.

Försvarsspelet är under all kritik.

Laget är fortfarande alldeles för beroende av Markus Rosenberg. Att det gick snett när han – eller snarare hans kropp – inte orkade längre var logiskt.

Självförtroendet saknas. Något annat hade varit konstigt. MFF:s usla försvarsspel och Lasse Nielsens utvisning var extremt avgörande för den här matchen. Men glöm inte skillnaden mellan ett bra vinnande Hammarby med sjävförtroende och flyt, som man spelar sig till genom att vara starka, och MFF just nu – i det här läget.

Inför matchen funderade många om det inte var rätt bra att göra den första matchen efter tränarbytet mot serieledaren borta. Jag ska erkänna att jag själv tänkte lite grann i samma banor. Med facit i  hand var det jättefel och ur MFF:s synvinkel sett ett rent önsketänkande.

Det här spelet och den här attityden hade nämligen räckt för tre poäng mot väldigt många andra lag i Allsvenskan.

Synd inte Malmö FF mötte något av dem och att man inte gjorde förändringen redan efter cupfinalen. Utan att ta något ifrån Trelleborgs FF så hade timingen varit bättre då.

Men offensivt var det här faktiskt ett fall framåt.

Inte minst om man för ett ögonblick sorterar bort alla tankar på MFF som försvarande mästarlag med stora ambitioner och tankar på toppstrid till hösten och tittar på MFF som det bottenlag man just nu faktiskt är. Då levde MFF upp till den klassiska klyschan om att spela bättre än det ser ut i tabellen. Det var rätt länge sedan man gjorde det.

Daniel Andersson hade fått in mer energi.

Precis som han lovat och lagt sitt huvudfokus på.

Mittfältsspelet och anfallsspelet var dessutom betydligt bättre. 500 miljoner och bara en massa inlägg var bortbytt till 500 miljoner och INTE bara en massa inlägg. MFF gick mer centralt också, varierade mer, presspelet var helt okej, man tog omställningarna och löpte bättre både med och utan boll. 1-0 och 2-1 var två riktigt fina mål, inte på något vis resultatet av en slump.

Markus Rosenberg var mycket bra.

Carlos Strandberg börjar varva upp.

Oscar Lewickis och Bonke Innocents förstahalvlek var ett rejält plus. Sedan tappade Innocent i kvalitet och avslutade inte alls bra. Inte så konstigt med tanke på hur lite han spelat. Därför begrep jag inte att man inte gjorde ett rakt byte och satte in Hugo Andersson i backlinjen vid Lasse Nielsens utvisning och behöll Lewickis styrka på mitten. Den hade behövts där.

Sämst var dock försvarsspelet. Franz Brorsson håller just nu inte allsvensk klass och Lasse Nielsen är inte ledargestalten som kan ta över ansvaret när Rasmus Bengtsson och Behrang Safari saknas. Och Eric Larsson är fortfarande inte Anton Tinnerholm. Inte ens hans avlägsne kusin. Jag vet att folk vars åsikter jag respekterar höll Larsson som Allsvenskans bäste ytterback före Tinnerholm förra året, men just nu framstår det ju bara som ett märkligt skämt.

Sorry Trelleborgs FF, men just nu är det helt givet att MFF utnyttjar möjligheten att plocka tillbaka Dennis Hadzikadunic när låneavtalet går ut den 15 juli. Bottenkrigande TFF vill behålla honom, men de egna intressena väger givetvis tyngst.

Att hela backlinjen var virrig kändes heller inte som hela förklaringen till det svaga försvarsspelet och de tre insläppta målen. Hammarby hittade ytor på kanterna där yttermittfältarna borde haft bättre koll. Om jag inte såg helt fel var det väl dessutom Sören Rieks konstiga chansbrytningsförsök som ledde fram till 2-2-kvitteringen?

Operationen av den sjuka patienten är dock inledd.

Ge Daniel Andersson lite tid så fixar han till försvarsspelet i boxen också, och längre upp på planen.

Han vet vad som är fel och är inte rädd för att säga säga det både offentligt och internt.

Det extrema beroendet av Markus Rosenberg kan dock bara rättas till i sommarfönstret. Mannen som ska värva in en ny spelare som kan ta över Rosenbergs roll 2019 och avlasta och komplettera honom den tuffa hösten 2018 heter också Daniel Andersson. Där ska han dock göra det om sportchef.

I det jobbet har han dessutom fler spelare som måste värvas.

Till sist.

Minnet är kort. Nikola Djurdjic gjorde en riktigt vass inledning i sin sejour i MFF och var då en högklassig spelare. Sedan fick han spela skadad, tappade det mesta och många kommer därför ihåg honom bara från de matcherna. Nu är han frisk igen, var hur bra som helst mot MFF och kommer att fortsätta göra massor med nytta för Hammarby.

Det var länge en bra värvning för MFF. Det är en bra värvning av Hammarby.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close