FotbollNyheter

Personlige Persson: Blev det för mycket av MysPehrsson istället för BlåställetPehrsson?

Det har gått lite drygt 24 timmar sedan Magnus Pehrsson mötte pressen efter sin uppsägning. Ja, jo.. jag vill också ställa mig i hyllningskören i att det var stort av honom att bemöta media så som han gjorde i ett så känslosamt läge. Och som så många andra noterat så tog han då in perspektivet kring hans familj i den här situationen och det gör att man faktiskt inte kan annat än att se på honom som en ytterst sympatisk, ödmjuk och empatisk person.

Men hörni.. häng med mig i ett resonemang där jag vänder detta till att vara en del i hans problem. Och som till slut kan ha blivit hans fall.

Om man som tränare med en profil som ovan (läs Magnus Pehrsson) kommer in efter Kuhn, som var om inte hans motsats så väldigt mer verbalt pådrivande under matcherna. Då blir det såklart oerhört tydliga kontraster för spelarna. Kuhn gapade och skrek och manade på med en enorm energi vid sidlinjen, i princip varje minut. Så pass att det till slut gjorde att spelarna stängde av och där tappade Kuhn sitt omklädningsrum. Jag tror inte Magnus tappat sitt omklädningsrum utan här tror jag istället att det mer lågmälda och ödmjuka ledarskapet som kom in i Malmö FF var det precis vad som behövdes. Just då! ”Tystnaden” fick spelarna att lyssna, och att gilla människan Magnus Pehrsson. Saklig, strukturerad och oerhört förberedd.

Och man gillade honom så pass att han gled förbi den där linjen som skapar det naturliga avstånd som bör finnas mellan spelare och sin tränare på den här nivån. Och när jag då läser vad spelarna säger om honom efter att han fått lämna igår är det ord som ledsen, tycker synd om, medskyldig osv, då förstår man att Magnus som person var väldigt omtyckt. Men.. tränaren Magnus Pehrsson då? För det är ju trots allt honom vi bedömer i detta fall. Hade han misslyckats om han hade haft tillgång till en trupp som det finns en ordentlig konkurrens och bredd i? Troligtvis.. teoretisk systemati kan döda kreativitet.. och det verkar vara precis vad som skett eftersom laget gjort mindre mål i år än senaste säsongerna, och spelet hackat betänkligt. Men det är såklart inte hela sanningen.

Markus Rosenberg har rätt när han säger att spelarna är medskyldiga, men det är även de som satt både spelarna och tränaren i situationen med en trupp där det är så dålig konkurrens att de etablerade spelarna blir självskrivna och inte upplever konkurrensen om att få spela nästa match. Och när nu fem av dessa etablerade är på skadelistan.. då får vi troligtvis se vad några av lärlingarna klarar av. Konkurrerar dom på allvar, och har MP varit för feg?

Jag tror visserligen inte att ett helt lag kan falla samman på det här viset som hänt utan att det även faller tillbaka på ledarskapet runt laget. Men visst känns det som att bristen på konkurrens i truppen gjort spelarna lite fat and happy, och därmed tar eggen av den yttersta tävlingsinstinkten, den som gör att man springer lite extra, tar tacklingen som gör lite ont och faktiskt blir lite förbannad när det går emot.

Jag har sett ganska lite av detta, hemmamatchen mot Djurgården undantaget möjligen, och där tror jag den stora skillnaden kan bli de kommande matcherna. Daniel Andersson är en riktigt grinig vinnarskalle vilket jag hoppas skall smitta av sig på spelarna. För det är precis vad som krävs i Malmö FF just nu och framför allt på kort sikt. Inställning och attityd har slagit klass förr. Men det håller inte i längden så laget måste förstärkas. Rejält! Nu!

För några år sedan uttryckte sig Jens Fjellström om att är det något lag han i framtiden skulle kunna tänka sig att träna så var det just Malmö FF. Och där är han nu och med andra ord så är framtiden här redan, så det är läge för Fjellström att visa sin nytta kring laget. Skall han möjligen ringa sin gamle parhäst i studion Hasse Backe och bilda framtidens tränarpar i mästarklubben, storklubben Malmö FF?

Fram tills detta skett så blir det upp till en av personerna bakom beslutet kring den trupp som finns tillgänglig, som nu skall föra in nytt blod och ny energi i laget. Jag hoppas han lyckas, för Malmö skulle må bra av att gå till VM uppehåll med lite positiva upplevelser och bygga inför Europa därifrån.

Hammarby borta om några timmar.. snacka om att kliva in i hetluften direkt! Och en sak vet vi, Daniel Andersson har alltid blåstället på sig!

Relaterade artiklar

Back to top button
Close