skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Eslövs BK på frammarsch

Under klubbens andra raka år i Division 3 Södra står Eslövs BK för en stark inledning. Med 13 poäng på 6 spelade matcher återfinns man på en tredjeplats i tabellen. Med vind i seglen, tack vare positiva resultat och god publiktillströmning, siktar EBK på att nå höga höjder. ”Vi går in för att vinna alla matcher som klubben deltar i”, säger kanslisten, Kenneth Larsson, när Skånesport får en pratstund med honom. 

Det är lördag eftermiddag och Eslövs BK ska spela säsongens sjätte seriematch, hemma mot Malmö City. Inför matchen skriver EBK:s tränare, Peter Olsson, sin traditionsenliga ”inför-rapport”. Där betonar han matchens dignitet, och där resultatet kan bli en indikator på var Eslöv placerar sig i tabellen när denna summeras i höst.

Förutom det rent fotbollsmässiga, uppmanar Peter Olsson till uppslutning och stöttning av laget.

Det är första gången jag besöker Eslövs BK och Ekevalla IP denna säsong, och ryktesvägen har jag hört att just uppslutning och stöttning är inget som det råder brist på när EBK spelar – hemma som borta. Kanlist Kenneth Larsson – som jag ett par dagar tidigare fått en pratstund med över telefon – kan bekräfta att ryktena stämmer. ”Ja, vi har absolut en bra publiksiffra. Runt 200 stycken, tror jag. De är trogna”.

Kenneth Larsson berättar om ett så kallat ”följe” som Eslövs BK har. Det kallas för Supportertåget. ”Det är ett gäng, mestadels äldre män, som stöttar laget. De åker tåg till bortamatcherna för att vara miljövänliga, där av ”tåget”. Innan hemmamatcherna brukar de samlas på en lokal pizzeria”.

Kenneths beskrivning av denna trogna skara väcker min nyfikenhet. Jag vill veta mer om dem. De, tillsammans med EBK:s sportsliga framgångar under seriespelets inledning, gör att jag bestämmer mig för att styra bilen mot Eslöv och Ekevalla IP för att få en överblick – kring fotbollen som spelas där och kring hur det ser ut utanför de vita linjerna, på läktaren.

Det är lördag i maj. På Ekevalla IP i Eslöv lyser solen. Det luktar grill, gräsplanen ser fin ut och en respektabelt stor skara människor är på plats – dock inte lika stor som det brukar vara. Det blir jag upplyst om när jag stöter på Kenneth Larsson vid kiosken. Vårt samtal tar vid där det senast, över telefon, slutade. Jag frågar om Supportertåget och var de håller hus. Peter pekar rakt fram. Där står en fem, sex lite äldre herrar. Den utseendemässiga profilen stämmer, men antalet är inte i klass med det jag fått berättat för mig. ”Det är dålig uppslutning idag”, säger Kenneth. ”Jag vet inte vad det beror på. Det fina vädret kan vara en faktor, men jag vet inte säkert”.

Supportertåget, ja. Det är alltså en skara på cirka 50 personer som fast och troget följer Eslövs BK –  hemma som borta – och har gjort så i flera decennier. Innan och efter matcher samlas de på en närliggande pizzeria. När det vankas bortamatch, då kommer de. Transportmedlet är alltid tåg – av miljöskäl.

Under matchen blir jag varse om vilka som ingår i Supportertåget. Det är bland annat Mange, som plötsligt stämmer upp i skönsång, Göran är en annan. Han fixar kaffe till de andra. Bengt vankar av och ann i sin nervositet. Nej, det råder ingen brist på sköna profiler när Eslövs BK spelar fotboll.

Hur gick det innanför de vita linjerna då? Jo, Eslöv stod för en mycket bra match. En pigg insats där man tryckte tillbaka gästande Malmö City FC. Innan den första halvleken var slut hade Eslöv gjort två mål(och släppt in ett) och skapat ett flertal vassa chanser därtill. I den andra halvleken ryckte EBK ifrån, och man kunde – efter 90 minuters fint spel – fira en 5-2-seger och 3 nya poäng.

När jag hör mig för är det tydligt att Eslövs BK har ambitioner om att nå högt.  Med en väldigt ung grupp spelare, men ack så mogen – en ny, driven tränare i Peter Olsson – och en hunger och vilja att bli bättre, finns det stora förhoppningar om att Division 3 inte är slutdestinationen för EBK. Och varför skulle man tro något annat när det ser ut som det gör – både på och utanför planen?

 

Joel Ask

Foto: Privat

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close