FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Utan energi är MFF chanslöst

Det kommer att krävas mycket för att MFF ska ta tre poäng mot Häcken.

Framförallt är det ett krav att energilyftet som kom efter Daniel Andersson entré som tränare blir kvar och helst förstärks ytterligare.

Gärna kompletterat med ett självförtroende som boostas av en bra start och stödet från läktaren. Jag är övertygad om att dagens träningspepp var nyttigt för alla i MFF. Spelarna behövde få en påminnelse om att de har supportrarna i ryggen. Lite i skymundan har biljettbarometern på hemsidan dessutom tickat på rätt snabbt uppåt de senaste dagarna, egentligen mer än man kunde förvänta sig i tabelläget MFF just nu har.

Malmö FF behöver också se till att matchen inte spelas på BK Häckens villkor. För Häcken är lika ojämnt som sitt gamla klubbmärke. Jag har sett de tre senaste matcherna med Hisingslaget. Mot TFF (3-0) och Elfsborg (5-0) var det liksom inget snack. Det man visade hemma mot IF Elfsborg, och kommit upp i ett par gånger förr, är helt enkelt Allsvenskans högsta högstanivå. Innan dess vek man ner sig totalt i derbyt mot IFK Göteborg, förlorade med 1-2 och såg inte alls bekvämt ut med att vara det på förhand bästa laget i en sådan match.

Nu är det lite samma läge som det var inför Göteborgsderbyt.

MFF har bara tagit elva poäng på tio matcher och släppt in flest mål i Allsvenskan. Samtidigt har man massvis med spelare på skade- och avstängningslistan. BK Häcken är favorit, har presterat bättre och medan MFF:s trupputtagning blir av modellen alla friska kommer med måste Häckens Andreas Alm i alla fall fundera.

Som det såg ut för en eller två veckor sedan – utan energi och med spelare som inte verkade tro på mycket annat än att de åtminstone var bra förra året – hade det känts snudd på chanslöst.

Som det länge såg ut mot Hammarby och känts i veckan borde MFF ha betydligt större möjligheter. Men man måste plocka fram allt det positiva de tillfälliga gästerna Pontus Jansson och Erdal Rakip säger att de sett på träningarna och som i 62 minuter såg ut att ge seger mot serieledaren Hammarby. Flyt tror jag dock inte att man kan räkna med. Den medgången spelar man sig till med bra prestationer och det har MFF inte gjort – än.

Rasmus Bengtsson ska testas timmarna före avspark och MFF har tagit ut en 19-mannatrupp.

Jag tror inte att det blir något klartecken för Bengtsson och framförallt inte att MFF chansar med bara en vecka kvar till det långa sommaruppehållet. Logiskt sett borde han heller inte vara påtänkt för något annat än en plats på bänken eftersom Daniel Andersson efter dagens träning var tydlig med att startelvan redan var uttagen.

På grund av Lasse Nielsens avstängning behövs därför Oscar Lewicki på två ställen, men kan bara spela på ett. Oavsett om det blir på mitten eller som mittback säger det centrala “blocket” från målvakt till mittfält en hel del om läget MFF just nu befinner sig i.

Antingen:

Fredrik Andersson – Oscar Lewicki, Franz Brorsson – Bonke Innocent, Samuel Adrian

Eller:

Fredrik Andersson – Hugo Andersson, Franz Brorsson – Bonke Innocent, Oscar Lewicki

Hur många såg den situationen komma när MFF radade upp segrarna under försäsongen och inledde Allsvenskan med en suverän halvlek mot Elfsborg?

Tänker inte kasta skit på Magnus Pehrsson. Han är en guldtränare och förtjänar respekt. Men för den stora majoriteten av de fem spelarna kan det ju vara rätt bra att ha fått in en tränare som visat förtroende för dem genom att låta dem vara fullvärdiga medlemmar i truppen han byggt istället för en som under lång tid tydligt visade att han tyckte de var långt, långt borta från en startelva.

Att det är skadorna och avstängningen som öppnat för dem ökar ju bara behovet av att de känner att det finns någon som tror på dem.

Just nu handlar det mer om psykologi och energi än laguttagning för att få fart på MFF.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close