Nyheter

Att ha koll på inför VM i Ryssland

Sommarens fotbolls-VM i Ryssland är bara ett par veckor bort nu, och det är säkert många av er som har förberett sofforna och fåtöljerna i månader nu. För en gångs skull så lyckades våra svenska spelare också kravla sig hela vägen fram till den här turneringen. Att lyckas knocka både Nederländerna och Italien är det inte många som gör varje dag. Gruppen vi hamnat i är dock knappast optimal, med både Mexiko och jätten Tyskland, där Sydkorea nog får nöja sig med att häcka i bakgrunden. Inte en omöjlig uppgift, men vi har verkligen inte haft den tur som Grekland alltid verkar ha.

Men en sån här stor tävling handlar inte bara om vem som vinner på plan. På nätet kommer spelare från hela världen att ge sig i kast med att lägga pengar på en hel hög med olika alternativ inför varje match. Vem kommer bli målkung, vem blir turneringens buse och vilket lag kommer snubbla ner i diket redan i gruppspelet. Det här är utmaningen för alla som kommer följa årets sporthändelse via sin föredragna spelsajt.

Vilka lag är hetast inför turneringen?

Av de 32 olika lagen som tagit sig hela vägen fram till dem stundande slutspelen finns det förstås ett urval som kommer vara mer intressanta än resten. Vi kan ta värdnationen först. Här har vi ett lag som i och med sin värdstatus helt kunnat strunta i stressen som kvalomgångarna gett alla dem andra kämparna. Därför är det svårt att veta exakt var Ryssland står i dagsläget. Senaste EM var en stor besvikelse för ett lag som under 10-talet tagit ordentliga kliv framåt men ändå aldrig riktigt kunnat utmana de större länderna. Nu hoppas man att en ny tränare och en ordentligt stabil målvakt i Igor Akinfeev ska bryta den här trenden. De kan överraska, men historien är inte på deras sida och detsamma gäller oddsen.

Tyskland är förstås återigen en av favoriterna. Laget har knappast blivit sämre sedan vinsten i turneringen 2014. EM blev dock lite av en besvikelse efter ett uttåg mot värdnationen Frankrike i semifinalen, men efter ett helt felfritt kval och en enkelt vinst i Confederations Cup är det här ett lag som kan gå hela vägen. Något annat än en semifinal för den här lagmaskinen är en stor besvikelse, och oddsen gör det här ändå tydligare.

Brasilien har återhämtat sig på ett nästan religiöst vis efter storförlusten mot Tyskland i den förra turneringen. Förbundskaptenen Tite har på bara 20 matcher skapat sig ett lag som inte bara kan utmana Tyskland, utan faktiskt nästan ser starkare ut än laget som många ser som favorit. Sydamerikanerna kommer alltid att vara med i diskussionerna, oavsett vad dem har haft för sig inför det hela. Och med spelare som Neymar på vänsterkanten, en stark backlinje och en ny stjärna i form av Paulinho bör man inte räkna ut brassarna, om det nu var någon som gjorde det.

Överraskningar och Sverige

Frankrike menar att man inte kan mäta sig med turneringens allra bästa lag. Men är det verkligen sant eller vill fransoserna bara kunna slå i underläge och ducka undan pressen som annars kan krossa dem som många gånger förut. Det här är dock inte ett lag som siktar på att föra matcherna. Likt Champions League-finalisterna Liverpool är det sylvassa kontringar som gäller. En strategi som helt klart passar målsprutor som Griezmann och Dembele. Med det sagt så är det knappast så att laget man ställer upp med kommer stå sig slätt mot konkurrensen, snarare tvärt om. Frankrike är förmodligen det lag vi ser som ett av de starkaste korten att överraska i den här turneringen, vilket många bettingbolag tyvärr också har kommit fram till och oddsen är därför inte så bra som de kunnat vara.

För svensk del blir det nog ganska kämpigt. Vi får sikta in oss på att ta oss ur gruppen till att börja med. Sen kan förstås allting hända, och med de skalper vi redan tagit så är det få länder som kan underskatta oss. Sen hoppas vi förstås på att Island kan upprepa sin brag från den förra EM-turneringen. Det har dock gått tungt i träningsmatcherna inför Ryssland, men efter 2016 är det nog inte någon fotbollsspelare kvar som inte tar dem på allvar. Trots detta pekar dock oddsen en snabb isländsk eliminering, vilket kan ge upphov till stora pengar om männen från norr kan sätta hårt mot hårt. Vi tror och hoppas på att vulkanen kommer återuppstå igen nu i sommar.

Avspark mellan Ryssland och Saudiarabien kommer att ske klockan 17.00 den 14 juni. Det är inte långt kvar nu!

Relaterade artiklar

Back to top button
Close