FotbollNyheterTrelleborg FF

TFF-talangen som inte får plats i omklädningsrummet

Efter en stark försäsong skrev 19-åringen från Västra Ingelstad a-lagskontrakt med Trelleborgs FF. Med ett mål att ta sig in i truppen har han redan startat sex allsvenska matcher. Men vägen dit har inte alltid varit spikrak för Felix Hörberg.

Det är lunchtid och solen strålar över Vångavallen. Trelleborgs FF har precis avslutat morgonens två timmars pass. Över parkeringen kommer en nyduschad Felix Hörberg gåendes med två orangea skokartonger som han slänger in i bilen.

– Jag tar alltid med fotbollsskorna hem om jag ska ut och lattja med vännerna, säger Felix.

Det är lugnt på anläggningen när han visar runt. Lagets omklädningsrum är kanske inte sådär jättelyxigt som på nyare arenor. Här är det träbänkar, en hylla över krokarna, tegelväggar och ett isbad i form av en uppblåsbar blå pool, som går att köpa för 200 kronor, som gäller. Varje spelare har en bestämd plats. Men inte Felix. Han och två andra unga killar byter om i ett eget omklädningsrum, utan hyllor och pool, snett emot de andra. De får helt enkelt inte plats i det stora.

I omklädningsrummet är det annars tomt på folk. Träningen slutade för en timme sedan och resten av dagen är spelarna lediga. För en 19-åring innebär det tid att plugga eller som i Felix fall, tid att chilla med vännerna. Han tar studenten den 8:e juni, men gör det utan fullständiga betyg. Han har gått en yrkeslinje på Universitetsholmen, men sedan jullovet har han varit i skolan en gång. Det är med bestämd ton han berättar att skolan kommit långt ner på prioriteringslistan, vilket inte alltid har varit populärt hos föräldrarna. Men desto bättre fotbollen gått, desto mindre tjat har det varit hemifrån.

– Lärarna har försökt hitta en lösning, men jag har inte varit så villig. Har aldrig varit en skolkille, blir så rastlös av att sitta still, säger Felix som inte visar några tecken på att han ångrar att han satsade på fotbollen istället.

Så sent som i slutet av mars skrev han på sitt första a-lagskontrakt och numera står det ”Jobbar på Trelleborgs FF” på hans profil på Facebook. Inför säsongen sattes ett tydligt mål upp. Att ta sig in i a-truppen. Det följdes upp med ett inhopp direkt i premiären mot IFK Göteborg, sedan två inhopp till och i säsongens fjärde match fick han förtroendet från start. Därefter har det blivit fem raka matcher i startelvan. I senaste matchen borta mot Sirius firade han sin födelsedag med sitt första allsvenska mål.

Att fira, eller rättare sagt festa, har aldrig varit Felix grej och inget han känt att han missat. ”Lilla”, eller Lilla Torg som det heter, hänger han gärna på och där är det stor chans att hitta honom efter en träning. Ett gemensamt intresse som finns i hans umgänge är mat och shopping. Favoritmaten är italienskt eller indiskt och några av de bästa restaurangerna tycker han är Vapiano eller Masala House.

För dagen är han klädd från topp till tå i olika märken. Bland annat sneakers från Gucci och en t-shirt med ett stort tigerhuvud från Kenzo. Men poängterar att det inte handlar om att saker ska vara dyra, utan snygga, och att han även handlar i mindre dyra affärer som till exempel Zara. Däremot följer han inte några mode influencers på Instagram eller läser modemagasin. Han bestämmer sig för vad som är snyggt i butiken och köper det.

– Jag är ändå en liten trendkille skulle jag säga.

Solen börjar nå platsen på läktaren där Felix sitter. Han har mobilen i handen och scrollar på Spotify för att leta upp en fransk låt som han lyssnar mycket på. För honom är musik glädje. Ställer han in högtalare i badrummet kan han lätt fastna i duschen i en halvtimme, sjungandes. Han hittar låten på mobilen, det är en artist som heter Marwa Loud och låten heter Fallait Pas. Det blir svårt när han ska förklara vad det är för typ av musik och säger att den har ”najs rytm”. Förutom fransk musik, är svensk Hip hop något som spelas mycket.

När han sitter på läktaren blir han påmind om när han satt där för ett år sedan, såg seniorlaget spela och tänkte att det skulle dröja länge innan han själv var på den nivån. Han beskriver det som overkligt att han är där idag och det syns att han försöker förstå vad som hänt och tar till vara på varje ögonblick.

Att just han skulle bli en allsvensk spelare var inte alltid självklart. Han kom till Malmö FF som nioåring från Västra Ingelstad IS, den klubb som ligger honom närmst om hjärtat. Desto äldre han blev, desto mindre speltid blev det. De sista åren i MFF, när han var 15, var han ofta utanför truppen och fick sällan åka med på större turneringar. Trots det fortsatte han komma på alla träningar och hade aldrig en tanke på att lägga av. Istället fick han med sig en viktig lärdom, att aldrig vika ner sig. När han sedan sökte till fotbollsgymnasiet kom han inte in för att han inte var tillräckligt bra spelmässigt.

– Många förväntade sig att jag skulle skita i det där, men då gav jag mig fan på att jag skulle visa alla, säger han med ett litet försiktigt leende på läpparna.

Efter en säsong i Kvarnby IK kom han till Trelleborgs U17 lag. Han berättar att tränaren för laget, Andreas Gren, sett honom spela i Kvarnby och att det sedan kom en förfrågan från Trelleborg om en övergång. Där började han inse att det inte räckte att bara träna de passen som laget tränade. Det krävdes mer. Han började träna fyra till fem pass i veckan på egen hand, såg till att äta ordentligt och sova minst åtta timmar varje natt. Just kost och sömn trycker Felix på har varit bland det viktigaste för sin utveckling. Men tillägger att den biten nog inte gått lika bra utan sin mamma.

När det gäller bilden av sig själv vill han inte säga att han har lyckats. Han berättar att hans kompisar förr brukade säga ”han spelar i Trelleborg” när de var ute, men att de nu säger ”han spelar i Allsvenskan”. Men även att det märks vem som varit hans närmsta vänner länge och att vissa helt plötsligt börjat höra av sig. Uppmärksamheten som kommit av säsongens framgång har även fört med sig en positiv sida. Bland annat har många i laget insett att det går att skämta med honom. På Instagram, som Felix använder flitigt, märks det också skillnad.

– Där går antalet följare spikrakt upp! Jag kollar Instagram hela tiden och har koll på alla nya följare, säger han.

Även om uppmärksamheten ökat och säsongen börjat bra så återkommer han ofta till att han har långt kvar till att bli en etablerad allsvensk spelare och vill inte drömma sig bort. På frågan om vilken klubb utomlands han helst vill spela i, vill han knappt svara utan säger att den tanken aldrig funnits där. Han får tänka till lite extra, tittar ut över planen och säger till sist att han i så fall hade velat spela i Italiens hösta liga, Serie A, för där finns bäst supportrar och god mat. Men målet har alltid varit allsvenskan. När han var liten hade han ofta samma dröm om nätterna, att han spelade i MFF och gjorde succé mot AIK.

– Jag drömde alltid att jag kom in när det var tio minuter kvar mot AIK. Sen gjorde jag sju mål och både MFF:s och AIK:s supportrar stod upp och applåderade. Men det kommer ju inte hända, säger Felix och skrattar.

Viktoria Berggren

Foto: Viktoria Berggren

 

Förberedelser inför en match

Dagen innan: ”Det viktigaste dagen innan är resorb! Annars får jag kramp. Kanske går ut en stund och hänger för att få lite frisk luft. Äter en stabil middag, typ mammas lasagne eller pastasallad. Lägger mig i god tid så jag hinner sova 8-10 timmar”.
Matchdag: ”Går upp vid 8-9 tiden. Äter en stabil frukost, helst ägg och bacon. Bra lunch, ofta har mamma gjort extra mat kvällen innan så jag kan äta det till lunch. Äter någon frukt som mellanmål. Dricker mycket vatten under dagen och dagen innan!”.

Vid förlust:
“Då blir jag inte trevlig. Då vill jag bara lägga mig i sängen och dra täcket över huvudet. Jag svarar inte mina kompisar på Snapchat och det är lätt hänt att jag börjar bråka med mamma”.

Viktoria Berggren

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close