skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLilla Torg FFNyheter

Succé för Lilla Torgs nystartade damlag

Lilla Torg FF:s nystartade damlag har gjort succé. Efter sju raka segrar i serien väntar nu MM-final på onsdagskvällen. Men det hela startade utan krav eller förväntningar.

– Jag är här för att spela för det är kul, säger Rafad Albaker.

Inne på Malmö IP är det vindstilla och det känns som solen får konstgräsplanen att koka. Lilla Torg FF:s damer sitter framför avbytarbåsen och sätter på sig sina fotbollsskor. Det är femton spelare som tagit sig till kvällens träning och tränaren Vladimir Marica står och pratar om de sista matcherna innan uppehållet.

Ni har spelat jättebra, nu gäller det att hålla i de sista matcherna, säger Vladimir.

Laget gjorde sin första träning tillsammans i oktober 2017 och har börjat sin första säsongen alldeles lysande. De spelar i division 4 södra och har inte tappat en enda poäng på de sju matcher som spelats. Med det leder de serien med fem poäng och har gjort hela 48 mål! Och i morgon spelar de MM-final.

Inför säsongen fanns det ingen önskan att gå upp, men i takt med alla vinster sattes målet att gå upp till division 3. Och det lyser i ögonen när Vladimir börjar prata om damerna och fotbollen de spelar. Det syns att han är imponerad över vad de åstadkommit så här långt.

Jag hade tur, tjejerna gör det enkelt. Visste inte att de var så här duktiga, säger Vladimir, som bland annat tränat MFF:s damer en gång i tiden och varit talangutvecklare i LB07.

Sedan tidigare fanns det enbart flicklag i klubben. Assisterande tränare, Tom Åkerberg, är även tränare för det äldsta flicklaget, födda 2003. Han, tillsammans med styrelsen, drog igång arbetet med att starta ett damlag för att kunna behålla de yngre tjejerna i föreningen.

Sportchefen hörde av sig till Vladimir som tackade ja och fick tre tjejer på kroken som lagt av och börjat spela korpen, men som ville mer igen. En av dem var 28-åriga Rafad Albaker, som tidigare spelat i Husie IF och BK Vången.

– Så sjukt roligt att vi har fått ihop så många duktiga tjejer i alla åldrar, säger Rafad Albaker.

I år var det totalt 102 damlag från Skåne anmälda till seriespel för seniorer, från Allsvenskan till division 4. Det är en minskning med 39 lag över en tio årsperiod, enligt statistik från Skånes Fotbollsförbund.

Lilla Torg FF:s damer spelar sina hemmamatcher på Mariedals IP och tränar på Malmö IP. Att de håller till centralt inne i stan är något som både Rafad och Tom tror är en orsak till att många fått upp ögonen för laget.

–  Jag tror det är bra för vi ligger mitt i Malmö. Även att det var äldre tjejer som startade laget som kunde locka en äldre publik, säger Rafad.

För Johanna Sandberg, 24 år, lockade tanken om ett organiserat korpenlag. Hon lämnade Hyllie IK inför säsongen då hon kände att hon ville trappa ner. Hon fick nys om att Lilla Torg FF startade ett damlag där tanken var att alla skulle få vara med efter sina förutsättningar och träna så mycket de hinner.

För både Johanna och Rafad har laget blivit bättre än förväntat. De berättar att det redan finns en bra lagkänsla och fast någon är skadad är det ofta de dyker upp på träningen ändå. Men båda är överens om att korpen är ett för stort hopp och att detta passade dem bra.

Jag har fått tillbaka fotbollsglädjen, säger Johanna.

För tränarna är utmaningen att få ihop alla mer som ett lag. Även att hitta en bra balans. I och med att det gått bra vill de fortsätta vinna, men det får inte gå ut över trivseln. Johanna och Rafad håller med om att det är kul att vinna, men hoppas inte kraven blir för stora för de är inte där för att göra en ny satsning.

En kombo att ha kul och att vinna, det är viktigt för alla tycker jag, säger Rafad.

*MM-finalen spelas onsdag den 30 maj, 19.00, på Mariedals IP. Motståndarna är NK Croatia, som ligger i mitten av tabellen i division 3 sydvästra.

Viktoria Berggren

Foto: Viktoria Berggren

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close