skanesport_desktop-panorama-1

Borgeby FKFC RosengårdFotbollIF Limhamn BunkefloLB07Nyheter

LB07:s Borgebyprodukt redo för allsvenskt derby

Som 18-åring lämnade hon moderklubben i Bjärred för en elitsatsning. Fyra år senare är hon redan en etablerad damallsvensk spelare. Samtidigt pluggar hon på heltid och försöker hinna med annat.

– Önskar ibland att jag hade mer tid till vänner och familj, säger Sofia.

Utanför omklädningsrummen på Limhamns IP står Sofia Wännerdahl, fortfarande klädd i träningskläder efter kvällens pass. I morgon väntar derby mot FC Rosengård på Stadion för hennes LB07 och hon var med redan förra året när derbyt spelades där.

Detta är en artikel i LB07:s föreningsmagasin

Det var en mäktig känsla, var svårt att äta under dagen. Men vet inte om jag kommer vara lika nervös denna gång, säger Sofia.

Ett lag småkillar tränar på den lilla gräsplanen, någon vattnar tennisplanen och ett stort gäng sitter och fikar i gräset bredvid konstgräsplanen. Sofia sitter på en dammig stol på läktaren. För henne har det varit en lång dag och det brukar bli mycket farande.

Hon bor med sin pojkvän i Lund, studerar i Malmö på dagarna och tränar i Limhamn på kvällarna, sedan matcher på det. Hon pluggar på Malmö Universitet och läser till informationsarkitekt. En linje som kanske inte många hört talas om och hon får fundera lite på hur hon ska förklara vad det innebär.

– Det handlar till exempel om hur folk ska hitta på hemsidor. Vi läser både programmering och design, det är en teknisk linje som är väldigt praktisk. Det passar mig bra, säger Sofia.

Att vara fotbollsspelare på heltid och plugga på heltid är inte alltid det lättaste. Efter studenten jobbade hon på förskola men fick gå ner till 75 procent för att hinna med. LB07 tränar fyra gånger i veckan och alltid på kvällar, vilket är till stor hjälp för att kunna plugga samtidigt. Tillgång till bil har blivit ett måste och de är tre tjejer från laget som pendlar till Lund, vilket gör resorna roligare. När hon väl kommer hem brukar hon vara slut och oftast är det pojkvännen som får sköta städningen.

Från klubben får de reseersättning och månadslön. Däremot är det inga stora summor som spelarna klarar sig på och de flesta studerar eller jobbar vid sidan av. En fördel med att gå upp från Elitettan till Allsvenskan var att ersättningen höjdes, men hon berättar att deras månadslön fortfarande är mycket mindre än de flesta andra klubbarna i damallsvenskan. Borta resorna blir inte alltid bekväma och för henne är Stockholmsmatcherna värst. Då åker de tåg fem timmar upp på morgonen, spelar nittio minuter och sedan tåg hem på kvällen. Trots det är hon väldigt glad att vara där hon är.

Det bästa med att vara elitspelare är att få pengar för det man tycker är roligt, säger Sofia.

Just teknik är något hon alltid varit intresserad av. Intresset kommer från hennes pappa och även på gymnasiet gick hon en teknisk linje. Hon tycker om att se resultat direkt när hon gör något. Annars är det tv-serier som gäller när hon får tid över, oftast roliga serier.

New Girl håller hon på att titta om igen, men även Stranger things var en favorit. Att shoppa och umgås med vänner är också något hon gärna gör och då blir det en paus från fotbollen. Annars är det mycket fotboll hemma. Hon beskriver sin pojkvän som en riktig fotbollsfantastoch för henne är det Real Madrid som gäller.

Det blir mycket fotboll hemma på tv. Men det är skönt att han är insatt i min fotboll också, för då har jag någon att bolla allt med, säger Sofia.

Hon är uppvuxen i Bjärred och kom till LB07 från Borgeby FK, som är hennes moderklubb. För fyra år sedan ville hon ta ett steg till i sin utveckling. Hon ville spela på en högre nivå men samtidigt kunna ha kvar tryggheten hemma. Då valde hon att själv höra av sig till LB07, som då spelade i Elitettan. Efter provträning blev det en övergång och första säsongen tränade hon med a-laget men spelade med F19.

Sen dess har hon varit en startspelare. Hon trivs bäst som vänsterback men har de senaste matcherna flyttat upp som yttermittfältare, på grund av skador i laget. Hon anser sig ha en lugn roll i laget utanför planen och berättar med ett skratt att det finns andra som står för underhållningen. Men en sak kan de andra alltid räkna med.

Jag är alltid sist! Jag är en sådan tidsoptimist och det blir bara värreNär vi ska på bortamatch så vet tränarna att alla är med om jag är med, säger Sofia.

När det gäller framtiden är hon kluven. Så klart vill hon spela så högt som möjligt. Utomlands är det främst spel i Frankrike eller Tyskland som lockar. Hon känner att det är ett stort kliv och hade på vägen velat hitta ett mellanalternativ. Men innan dess vill hon gå klart utbildningen som hon har två år kvar av. Därefter gäller det att ha tur och hitta ett jobb som går att kombinera med fotbollen, som alltid går först för henne.

Fast hon är student blir det inget sommarlov precis. Hon har fått jobb på Stadium, där hon kom en kvart försent till intervjun. Men en resa med pojkvännen till Barcelona hinner hon med. De är borta under VM-finalen och tror starkt på att det blir SverigeSpanien i finalen. Och hon har även goda förhoppningar om vinst i morgon mot FC Rosengård.

Vi har hittat lite svaga punkter, så vi ska nog kunna straffa dem, säger Sofia.

LB07-FC Rosengård spelas torsdag den 31 maj, 18.30, på MFF:s hemmaarena, Stadion

Viktoria Berggren

Foto: Viktoria Berggren

 

Namn: Sofia Wännerdahl

Ålder: 22 år

Bor: Lund med sin pojkvän

Gör: Fotbollsspelare i LB07 & studerar till informationsarkitekt

Rutiner vid match: När jag var yngre skulle jag alltid äta pasta på matchdag, det gör jag inte längre. Jag måste däremot spela i speciella strumpor, så de har jag köpt själv. Kan lätt bli störd av sådana små grejer

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close