MFF:s Roland Larsson först ut i ny dokumentär om Tipselit
Idag hade MFF:s U19-tränare Roland Larsson en kameraman i hasorna under hela arbetsdagen.
Senare i år ska det på SEF:s och Svenska Spels digitala kanaler publiceras en dokumentär i fyra avsnitt om Tipselitsatsningen. Den drogs igång 1992 och gör fortfarande stor nytta i ungdomsektionerna hos klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Roland Larsson var en av de allra första som fick ett tränarjobb med Tipselitpengar.
– 1993 började jag i Trelleborgs FF, berättar han.
Därför blir han huvudperson i det första avsnittet. Senare kommer produktionsbolaget även att besöka Robert Nordström i Halmstads BK. Han var med redan premiäråret 1992 och är sedan 2011 akademiansvarig i HBK.
– Det fanns givetvis redan många mycket bra verksamheter 1992. Men med pengarna som kom in fanns det plötsligt en möjlighet att anställa flera duktiga tränare i alla de svenska elitföreningarna. Och det är klart att de bra tränarna som kom in ökade träningsdosen, gjorde det bättre och genom att vara ambitiösa skapade de ett samarbetsklimat som lyfte hela nivån och gjorde att svensk akademiverksamhet blev konkurrenskraftig även mot övriga Europa, minns Roland Larsson.
– Idag finns det väldigt många bra fotbollsmiljöer av internatinell klass ute i klubbarna och det tror jag att vi till stor del kan tacka starten vi fick då 1992 för. Tipselit har följt oss genom åren. Från början var det ett projekt begränsat till tre eller fem år. Sedan förlängdes det en runda och nu är det ju en ordinarie verksamhet.
Svenska fotbollförbundet har haft administrationen under perioder, Numera ligger det på Svensk Elitfotboll (SEF) och Roland Larsson lyfter fram betydelsen av att Tipselitpengarna för ett antal år sedan kompletterades med den så kallade certifieringen.
SEF reser runt och betygsätter akademierna hos klubbarna i Allsvenskan och Superettan enligt en mycket noggrannt utformad lista med krav och kriterier.
– Thomas Lyth, som oftast gör utvärderingen åt SEF, kommer hit och sitter en hel dag med vår ungdomskoordinator Joakim Nilsson. Tillsammans prickar de av bit för bit.
Allt mynnar ut i att lagen får från en upp till fem stjärnor.
Poängsättningen ger även en möjlighet att rangordna klubbarna som fått lika många stjärnor och göra en topplista. MFF och Brommapojkarna brukar turas om att ligga etta. I den senaste rankingen var BP etta, i den näst senaste MFF.
– Numera är de nog just certifieringen som ger oss i MFF mest. Tillsammans med SEF kan vi sätta fingret på lite olika områden där vi kan utveckla oss ytterligare för att lyfta poängsumman. Svensk elitfotboll plockar ju fram områden man tycker är viktiga att utveckla och bli bättre på som kriterier i certifieringssystemet och då kan vi hela tiden se hur pass bra vi står oss på områdena som vi är överens om att prioritera. Vi får både feedback och hjälp att utveckla, säger Roland Larsson och berättar att man succesivt även släppt styrningen till vilken tränare pengarna ska användas.
– I starten var det alltid den äldsta ungdomstränaren. Nu kan det lika gärna vara i en lägre åldersklass. MFF har numera en akademichef i Mats Engqvist och använder pengarna i både U19 och U17.
– Efter det inledande lyftet såg dessutom klubbarna att det här var ju bra. Med heltidsanställda ungdomstränare kunde vi plocka fram fler talanger till A-laget. Då sporrades man att själva också ta fram pengar att anställa tränare. I alla fall i de stora klubbarna är vi på väg att få anställda tränare rätt långt ner i åldrarna.
I Trelleborgs FF minns Roland Larsson att det tog lite tid att få fart på verksamheten. Han berättar att den stora effekten kom först efter cirka fyra år. Men redan i en av de första kullarna fanns en landslagsman. Andreas Isaksson blev upplyft i U19 när han var 14-15 år gammal och utvecklades snabbt. 2018 har TFF en betydligt bredare och bättre ungdomsverkssamhet. I certifieringen har klubben tre stjärnor och både U19- och U17-laget ligger på övre halvan i högsta nationella serien.
Fem stjärnor har i rankingordning Brommapojkarna, Malmö FF, IF Elfsborg, IFK Göteborg, AIK, Helsingborgs IF, Halmstads BK, IFK Norrköping, BK Häcken och Djurgårdens IF.
Tipselitcertifieringen är även öppen för klubbar under Superettannivån som vill få ett kvitto på hur pass bra jobb de gör. Det ger inga pengar – den möjligheten är bara öppen för SEF-föreningarna – men man vill uppmärksamma att det görs ett bra jobb även i division 1 och 2.
I den senaste rankingen nådde till exempel Vasalunds IF och Landskrona BoIS över 1500-poängsgränsen som ger fyra stjärnor. På plus 1000-listan, som ger tre sjärnor, finns bland annat Lunds BK och Mjällby AIF.
Ole Törner