Padelbloggen

Vilken utrustning bör du ha vid padelspel?

Padel är enkelt att komma i gång med och det gäller såväl spelet som utrustningen. Jag får dock ofta frågor från mina padelelever om framför allt racketar, bollar och skor. Här nedan kommer några reflektioner och tips.

Racket
Val av racket avgörs främst av vilken spelnivå du håller, men dina spelegenskaper har även betydelse. Är du nybörjare bör du spela med en rund racket som inte väger för mycket. Denna typ av racket har oftast större sweet spot, det vill säga en större träffyta för en perfekt träff. Racketen ska kännas välbalanserad och ge kontroll snarare än fart. En bra nybörjarracket brukar kosta runt 1 000 kr.

Jag och mina gamla tennispartner Anja Trägårdh efter en svettig match.

När du inte längre spelar som en nybörjare, utan en duktig motionär, kan det vara värt att betala lite mer, ca 2 000 kr, för en racket. Racketen bör vara tyngre och kan vara bredare för att ge mer fart. Motionären, som spelar regelbundet, kan med fördel välja en racket med droppformat, där sweet spot ligger något högre upp än i den runda racketen. Detta ger mer fart på bollen och till skillnad från diamantformen, läs nedan, är det inte på bekostnad av så mycket kontroll.

Till tävlingsspelaren är det svårt att komma med generella tips, eftersom val av racket när du har kommit på denna nivå, avgörs av vilken typ av spelare du är. Med andra ord den aggressive spelaren vill ha andra egenskaper på racketen än den duktige försvars-spelaren. Många spelare på denna nivå söker mer fart och det får man bland annat med diamantformade racketar, som oftast har en högre balanspunkt och därmed blir mer framtunga. Dock gäller det att kunna hantera racketen även när tempot ökas samt i tuffa spelsituationer. Därför är mitt tips att inte bara stå och bolla vid test av racket, utan även att spela matcher med olika modeller för att komma fram till vilken racket som passar bäst.

Skor
Jag rekommenderar alla att investera i ett par bra padelskor. Det går även bra med en tennissko som är gjord för grusspel. Jag ser alldeles för många som spelar i vanliga tennisskor eller idrottsskor och som därmed får svårt att få fäste på banan eller fastnar i mattan. Med en riktig padelsko får du betydligt bättre grepp på banan och även rätt dämpning under foten. Dessutom förebygger du onödiga skador.

Bollar
En padelboll påminner mycket om en tennisboll, bland annat ser de likadana ut och har i stort sett samma vikt. Men det finns några väsentliga skillnader: padelbollen har mindre tryck, vilket medför lägre studs, och är även också något mindre. Skillnaderna från tennisbollen märks vid spelet. Med andra ord spela inte padel med tennisbollar!

De olika bollmärkena har skilda egenskaper, men spelet påverkas mer av om bollarna är nya eller gamla. Helt nya bollar går mycket snabbare och får mer effekt när de studsar i glaset. Med äldre bollar blir det svårare att avgöra och bollduellerna blir betydligt längre än med gamla bollar. Jag vet att en del menar att padelbollarna max. håller 1,5 timme, det vill säga de spelar med nya bollar varje gång. Jag tycker det är onödigt och om du inte är elitspelare kan du använda samma bollar vid ett flertal tillfällen. Det gäller bara att böja lite extra på benen i försvar eftersom bollen inte studsar upp lika mycket. ”Ass to the grass”, som vår förbundskapten Dani brukar säga

Ha en fortsatt härlig padelvecka!

Åsa Eriksson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close