FotbollNyheterTrelleborgs FF

Historiska Trelleborgs-derbyt

Historia skrevs i Trelleborg under söndagen. Det första derbyt mellan Trelleborgs FF och IFK Trelleborg ägde rum i Division 2 Södra Dam. Matchen, som spelades på Vångavallen, arrangerades gemensamt av de båda lokalt förankrade föreningarna.

Inför derbyt var det inte mycket som skiljde lagen åt tabellmässigt. IFK på tredje plats hade skrapat ihop 16 poäng och därmed försatt sig på en tredjeplats. TFF med 14 poäng återfanns på en fjärdeplats.

I en intervju hade IFK Trelleborgs tränare, Mehmed Celam, berättat för Trelleborgs Allehanda om vilken betydelse matchen har för damfotbollen i Trelleborg. “Det är kul att vi är två föreningar i stan som vill satsa. Det höjer både staden och föreningslivet. Den här matchen ger damfotbollen ett annat ansikte. Kanske är det fler tjejer som vill börja träna fotboll nu om de kommer och tittar på söndag. Föreningslivet är ett utmärkt sätt för att träffa vänner och umgås. Många barn har glömt hur man leker i dagens tekniska värld”.

På ett Vångavallen som kokade av såväl sol som publikt engagemang, var det, för dagen, rödklädda TFF som inledde starkast. Genom sina forwards skapade man oro i IFK:s straffområde, dock gav arbetet inget betalt i målchanser.

Efter en tilltrasslad hörnsituation gjorde IFK matchens första mål… trodde man. Men efter diskussion domarna emellan, visade sig att målet gjordes på ett otillåtet sätt, och därmed dömdes bort.

Bara någon minut senare var det TFF:s tur att få ett mål – som producerats fram efter en hörnsituation – bortdömt. Denna gång var det offsideregeln som lade in ett veto.

Efter minut 37 lossnade det rejält för IFK Trelleborg. Genom två snabba och vackra mål hade man fått TFF i brygga.. Det andra målet var extra läckert att skåda. Högerytter Andrea Ekholm tog sig runt på sin kant, inläggsfintade sig förbi sin försvarare och kunde därefter lägga upp bollen för Sofia Asp, varpå denne enkelt placerade in bollen till 2-0. Tungt för TFF som tappat kontrollen över matchen efter en övertygande start.

När pausvilan var över ville tappert sjungande True Blues väcka sitt slumrande TFF. Hur? Jo. Genom något så ovanligt(för Division 2-fotboll) som blåa rökbomber. Om den blåa röktonen faktiskt fick TFF-spelarna att tagga till lite extra, får jag dock låta vara osagt. Men någon form av derby-känsla medföljde helt klart.

Drygt 20 minuter in i den andra halvleken lossnade det för Trelleborgs FF. Efter att ha vaskat fram en hörna, kunde man nå högst och trycka in reduceringen. Ett viktigt mål för att åter ingjuta spänning i matchen.

Målet tände en ny gnista hos TFF. Man började etablera fler, längre anfall mot ett IFK som mest fick slå ifrån sig.

Drygt 10 minuter från slutet fick TFF in kvitteringen. Ett vackert passningsspel kröntes med ett välriktat inlägg. Bollen nådde Sofia Landau som satte ditt pannan och sedermera kvitteringen för bortalaget.

Den rekordstora publikskaran på 540 personer fick till slut se dagens domare, Malin Sjöberg, förkunna matchen som färdigspelad. 2-2 blev det i en underhållande drabbning, helt klart värdig epitetet “derby”.

 

Joel Ask

Foto: Privat

Relaterade artiklar

Back to top button
Close