FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Lite kremlologi från ett svarsfattigt MFF-möte

Många frågor, få svar.

Det är egentligen den kortaste och mest sanningsenliga sammanfattningen av måndagskvällens medlemsmöte i MFF.

Några hade säkert hoppats på att en ny tränare eller ett nyförvärv skulle vara på plats. Så blev det aldrig.

Några ledtrådar bjöd heller inte Niclas Carlnén, Daniel Andersson eller styrelsens representant Pontus Hansson på.

Fler medlemmar än någonsin förr – är jag rätt säker på – tog chansen att ställa frågor. Men alla tre uppe på podiet är fullblodsproffs som inte avslöjar nånting om spelar- eller tränaraffärer bara för att det är medlemmar istället för journalister som frågar.

Det enda nya var i princip att Niclas Carlnén på en direkt fråga om det inte är ett problem att staben kring A-laget är så stor att den nye tränaren inte kan ta med sig en assistent hen själv valt svarade:

– Han kan få ta med sig en assisterande.

Efter mötet testade jag Carlnén på tidsföljden; om man helst vill ha tränaren på plats först och sedan nyförvärven.

Niclas Carlnén pratade då om att tränare vill ju använda spelare på olika sätt och många tilltänkta nyförvärv vill säkert veta vem som ska träna laget och kanske ha ett personligt möte innan de bestämmer sig. Därför är det en fördel att lösa den frågan först. Samtidigt jobbar man parallellt med alla pusselbitarna och man vet aldrig riktigt i vilken ordning de faller på plats.

Ska jag leka kremlolog och tolka det som inte sades rakt ut utan bara mellan raderna på mötet blir det följande

…Anders Christiansen-frågan kom givetvis upp. I den här värmen måste vi väl snart få en AC? undrade en medlem. Och svaret blev inga kommentarer, både under och efter mötet. Men på ett sätt som mer än antyder att ryktet inte är gripet ur luften. Inte minst för att Daniel Andersson när han visade en bild på truppen där egentligen ingen av de fyra centrala mittfältarna är offensiv avslöjade att man “hade diskussioner om att även ha någon mer offensiv mittfältare, men vi tyckte att Mattias Svanberg kunde fylla den rollen och ge honom speltid under våren”. Svanberg kunde inte det fullt ut, nu är han tillbaka på kanten och behovet av en spelare som AC ännu större.

…Pontus Hansson bekräftade att Daniel Andersson har utrymme att köpa spelare.

…Niclas Carlnén tjatade så pass mycket om att det alltid försvinner/säljs spelare under sommarfönstret att man nog kan utgå från att någon kommer att lämna truppen. Efter mötet bekräftade han att det kan handla om både spelare som är på plats i Malmö och som är utlånade. Marko Johansson, som fortsatt att utvecklas i Trelleborgs FF, är den som borde ligga närmast. Det har ryktats rätt rejält om Roma. Enligt vad jag hört är det dock inte Roma utan en annan stor utländsk klubb han i så fall lär hamna i.

…Tränarfrågan är nära en lösning. Och det blir troligen ytterligare en assisterande utifrån också.

Lite annat smått och gott från mötet:

Nästa år kommer den manuella scanningen vid entréerna att ersättas av vändkors. UEFA kräver det vid de internationella matcherna MFF vill spela.

Jobbet med att från och med 2019 ta över efter SSP är i full gång och fokus från MFF ligger på kioskerna och inriktningen på lunchrestaurangen där just nu O´Learys ligger.

Ett lojalitetsprogram kommer att finnas på plats 2019. Pierre Nordberg arbetar med frågan.

MFF har utvärderat vårsäsongen 2018 och kommit fram till att “man släppt in fler mål från inspel och inlägg än tidigare, att man i flera matcher skapat betydligt färre heta målchanser, att man i år behövt fler chanser för att göra mål (mindre effektiva) och med fler skador än tidigare år fått en bristande kontinuitet i startelvan. Det tillsammans med många nya spelare är en av anledningarna till resultatet”.

Den negativa skadeutvecklngen finns det tydliga siffror på. 2015 och 2016 hade MFF ett genomsnitt på antalet skador på spelare per 1000 timmars exposition på 5,55. Snitttet i Allsvenskan låg på 7,47. 2017 låg det allsvenska snittet på 7,13 medan MFF lyckades sänka det till 3,25, vilket är extremt bra. I år har det gått snett samtidigt som MFF valde att köra lösningen med färre etablerade spelare och fylla ut med lärlingar.

En medlem pressade Carlnén och company stenhårt på om förre tränaren Magnus Pehrsson i det läget inte gjorde fel när han inte använde lärlingarna utan istället körde slut på de etablerade, med ökad risk för skador. Han upprepade frågan flera gånger, men fick egentligen aldrig något riktigt svar.

Eftersom ingen frågade om Guiillermo Molins under själva mötet gjorde jag det i snacket med Niclas Carlnén efteråt. Och ni kan ju själva gissa svaret: inga kommentarer.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close