FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Domen gör det enklare för MFF att ta rätt beslut

I början av nästa vecka tar MFF:s styrelse ett av årets viktigaste beslut. Då ska det avgöras hur man ska agera efter dagens fällande dom för Kingsley Sarfo.

På ett sätt gjorde domen på två år och åtta månaders fängelse för två fall av väldtäkt mot barn det enklare för Malmö FF.

Ni som tidigare läst det jag skrivit i frågan vet att jag från dag ett tyckt att det varit fullständigt självklart att Kingsley Sarfo oavsett utgången i målet ska ha spelat sin sista match i MFF. Av moraliska skäl. Drar man på sig MFF-tröjan som spelare eller ledare har man ett ansvar och en uppförandekod som det inte är okej att bryta mot. Sarfo har dragit MFF:s namn i smutsen. Det ska få konsekvenser och det är MFF – absolut ingen annan – som avgör vem som ska bli uttagen i laget och ingå i truppen.

Men det finns ett steg till och det är att omedelbart avsluta kontraktet.

Om Sarfo blivit frikänd, eller fått en mildare dom för ett mindre grovt brott hade MFF förmodligen helt och hållet tvingats förlita sig till de uppgraderade code of conduct-avtal föreningen numera tecknar med de nya spelarna för att kunna säga upp kontraktet. Det hade givetvis gått att göra ändå, men allt hade blivit svårare och villkoren sämre.

Nu har Tingsrätten slagit fast att Sarfo är skyldig till ett allvarligt brott.

Det pratas mycket om principen att en misstänkt ska ses som oskyldig fram till fällande dom. I ett fungerade rättssystem är det helt avgörande. Men motsatsen är också sann. När den misstänkte är dömd är hen skyldig! Efter överklagan kan en högre rättsinstans ändra på den saken, ingen annan.

Med en dom i ryggen kan MFF gå vidare med att säga upp kontraktet och även tillvarata klubbens intressen i de ekonomiska frågorna.

Med rätt bra argument på fötterna.

En spelare som döms till två år och åtta månaders fängelse och även tio års utvisning kan givetvis inte fullfölja sina skyldigheter i ett spelarkontrakt.

I domen har Tingsrätten när det gäller längden på straffet dessutom redan vägt in att kontraktet kommer att sägas upp. Det står i domen och även i pressmeddelandet rätten skickade ut “Vid bestämmande av fängelsestraffets längd har tingsrätten tagit hänsyn till fotbollsspelarens uppgift om att hans kontrakt med MFF kommer att sägas upp om han döms”. MFF kan knappast låta bli att göra något Tingsrätten förutsatt att man kommer att göra.

Om det i det här fallet inte går att tillämpa Code of conduct-avtalet är det inte ens värt papperet det är skrivet på.

En öppen fråga är om MFF när styrelsen tar ställning i början av nästa vecka bestämmer sig för att avvakta att överklagandetiden går ut innan man säger upp kontraktet? Jag tror inte det.

En annan fråga är hur man kommer att agera mot IK Sirius, som i vittnesmål i rätten bekräftat att de haft samtal med Kingsley Sarfo om att det är olagligt i Sverige att ha samlag med någon som är under 15 år, sedan en annan flickas mamma kontaktat klubben? MFF-ledningen har redan sagt att man kommer att arbeta för ta tillvara Malmö FF:s intressen. Exakt hur man ska göra det blir också en fråga på styrelsemötet.

MFF-ledningen och de jurdiska expertis man anlitat har en dom på 45 sidor att läsa igenom och analysera. Det tar tid. Men tro inte för ett ögonblick att man startar från noll. Förberedelsearbetet har pågått en lång tid och strategierna för hur man ska agera vid de olika möjliga utfallen i rätten har diskuterats och planerats. Sannolikheten för att det skulle bli en fällande dom ökade dessutom rejält när Sarfo fick sitta kvar i häktet i väntan på domen.

Till sist, det går att diskutera fram och tillbaka, men…

Det är viktigt att slå fast att det finns ett brottsoffer. Värst drabbad i hela den affären är givetvis den 14-åriga flickan som blev utsatt för det Sarfo nu är dömd för. Det får aldrig, aldrig glömmas bort.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close