FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Givetvis behöver MFF en AC

Det blev en AC

Som väntat.

Och i rätt tid!

För knappt tio dagar sedan skrev jag en blogg och kan lika bra citera mig själv, för jag tycker exakt likadant nu:

“MFF skulle givetvis bli väldigt mycket bättre med AC.

För, som jag jag skrivit många gånger, AC är inte ersatt. Fouad Bachirou är en lysande spelare, är det enda nyförvärvet som direkt gått in och levererat i MFF och till skillnad mot de övriga nytillskotten har han åtminstone ibland varit uppe på samma nivå som i klubben MFF hämtade dem i. I någon enstaka match tycker jag till och med att han varit bättre i MFF än i Östersunds FK.

Men han är Oscar Lewickis ersättare och Lewicki blev kvar. Och är det något våren visat på MFF:s centrala mittfält är det att balansen blivit för defensiv. Spetsen framåt försvann med AC. Givetvis hade den kommit tillbaka med en återvändade AC.

Oscar Lewicki och Anders Christiansen var ett mycket bra mittfältspar.

Fouad Bachirou och Anders Christiansen är ett internationellt mittfältspar, på mer än ett vis.

Att få in AC i truppen hade dessutom öppnat för något väldigt intressant, nämligen att mycket oftare än nu kunna flytta ner Oscar Lewicki i backlinjen.

Lewicki har spelat mittback, högerback och vänsterback och varenda gång han gjort det har han gjort det bra!

Behovet finns ju. Det är inget att hymla om att MFF:s backlinje haft stora problem under våren.”

 

NU är det klart.

Det blev ett köp och inte ett lån och Allsvenskans bäste mittfältare är tillbaka i MFF.

Frisk från de skadeproblem som sabbade hans tid i Belgien. På pressträffen idag var Anders Christiansen väldigt tydlig med att KAA Gent hade mycket stor del i att han gick sönder. Efter tre veckors vila fick han inleda med ett hårt löppass i sand och fick problem med en liten bristning i vaden. Sedan fick han debutera i match lite för tidigt, åkte på en rejäl bristning och det blev den enda matchen han spelade på sin bästa position, den man i samtalen inför övergången med Gent varit tydlig att man värvade honom till.

I MFF vet man både vad man får och vill ha av AC och har ett annat tålamod. Oavsett tränare.

Om jag förstått det hela rätt har MFF dessutom fått till en bra deal med Gent där man betalar en summa direkt och sedan fyller på med mer pengar efter ett visst antal spelade matcher.

Det jag inte gillar är att AC drar på sig tröja nummer 14.

Fouad Bachirou har ´numera hans gamla nummer 7 och 14 är dubbelt 7. Men ska det tolkas som en signal att Guillermo Molins inte längre är aktuell är det inte bra för MFF. Han behövs – också. 14 var ju Molins genombrottsnummer i MFF och 10 som han sedan briljerade i är också taget. Men det är nog bara jag som oroar mig i onödan.

Däremot har jag ingen förståelse för de som tycker att MFF inte borde plockat tillbaka Anders Christiansen för att han trots ett nyskrivet långt kontrakt stack iväg till Gent. Han hade en muntlig överenskommelse med MFF och Daniel Andersson om att dök ett hyfsat bud från rätt klubb upp så skulle MFF inte stå ivägen. Med ett VM som väntade – där han trodde att uttagningschansen ökade – och en övertygelse om att belgiska ligan sportsligt var ett snäpp uppåt valde han att nappa. Daniel Andersson blev förvånad över att Gent hade den dragningskraften, men sagt är sagt.

Det nya kontraktet är också långt, till och med 2022. Jag tror att samma sak fortfarande gäller; om ett hyfsat bud från rätt klubb dyker upp lämnar AC betydligt tidigare än 2022. Fast det är priset man betalar för att ha en spelare med kapaciteten att bli utsedd till Allsvenskans bäste mittfältare i laget. Den här gången finns det dessutom inte ett VM som lockar och det krävs nog en lite bättre klubb än Gent för att AC ska sticka ut i Europa en tredje gång. Men är han lika bra nu som när han lämnade – och varför skulle han inte vara det, efter bara fem månaders frånvaro? – finns hela tiden den risken.

Och den risken är alltid värd att ta.

För givetvis behöver MFF en AC.

Köper heller inte invändningen att AC inte klev fram när det skulle avgöras mot FK Vardar. Det var det ingen som gjorde i en usel bortamatch där alla var usla. Glöm heller inte att det var AC som skapade de stora chanserna att avgöra 1-1-matchen hemma, bland annat med ett skott i undersidan av ribban. Borta tog MFF ut fel lag, spelade fel och naivt och att hänga upp den kollapsen på en spelare känns faktiskt bara dumt.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close