FotbollLB07Malmö FFNyheter

Nu är det äventyr som gäller för förre LB07-tränaren

Sven Sjunnessson förde upp LB07 till Damallsvenskan och etablerade laget i den högre serien. Sedan hoppade han av för andra uppdrag i föreningen. Nu har han lämnat LB07 helt och hållet för att bli tränare på Jamaica.

Där ska han på plats förbereda ett P17-lag inför Gothia Cup och sedan coacha laget i den gigantiska ungdomsturneringen i Göteborg.

– Jag gillar äventyr och att resa och framförallt om jag kan kombinera det med fotbollen som jag älskar. Tidigare har jag bland annat jobbat som scout och föreläsare i Ghana och är pigg på nya utmaningar. Inte minst nu när jag fyllt 60. Då vill jag utmana mig själv med lite annorlunda uppdrag i nya miljöer.

– Det var förmodligen därför Jonas Brorsson, som ligger bakom lagets deltagande i Gothia Cup, headhuntade mig för det här uppdraget och jag var alltså inte sen att tacka ja. Jag ser fram emot det jättemycket och kommer även att göra min sedvanliga föreläsning hos det jamaicanska förbundet, betonar Sven Sjunnesson.

Laget Sjunnesson ska coacha heter FC Cavalier och är ett av tolv speciellt inbjudna till Tipselit Trophy, P17-klassen där tolv svenska lag möter tolv utländska.

– Ett av de övriga är Leeds United och det är faktiskt jag som ordnat deras deltagande i turneringen, fast då innan det blev klart att jag ska matcha Cavalier.

FC Cavaliers start blir för övrigt historisk. Det är det första laget från Jamaica som ställer upp i Gothia Cup. Klubbägarna nöjer sig dock inte med att bara åka över och vara med. Sven Sjunnesson har en viss press på sig att laget ska prestera också.

– Men det är jag helt tillfreds med. Att vi ska komma dit som någon slags Knuda Turist är jag inte alls sugen på. Vi ska prestera ett resultat. Sedan får vi se hur långt vi räcker.

För han erkänner samtidigt att han än så länge i princip inte vet något om laget och spelarna han ska ta över.

– Jag har fått namnen och positionerna. Truppen består av 17-18 spelare och vad jag förstått är 6-7 av dem landslagsspelare. Men jag är rätt bra på att snabbt organisera, få ordning på ett spel och få ett lag att klicka och känner mig övertygad om att tiden ska räcka till.

Schemat är redan lagt. Truppen kommer att träna med Sven Sjunnesson på Jamaica i 15 dagar och sedan åker man till Sandefjord i Norge för att genomföra den sista laddningen. Den norska utflykten låter som ett sidospår, men det finns en förklaring.

– Jonas Brorsson samarbetar med en klubb i Sandefjord och vi kommer att åka ner gemensamt med ett lag därifrån, som ställer upp i en annan av klasserna.

FC Cavalier är baserat i Kingston och Sven Sjunnesson ser fram emot att förutom att träna laget få tid att uppleva den jamaicanska huvudstaden.

– Min sambo och jag har varit i Kingston förr, men det var bara ett stopp på en kryssning. I stort sett hann man bara med de rena turistsakerna. Nu hoppas jag se mycket mer och eftersom jag är musikintresserad är Jamaica inte alls fel ställe att komma till.

Sven Sjunnesson har tränat många lag på seniornivå, från Oxie IF till LB07, men egentligen vurmar han mest för ungdomsfotbollen. Störst framgångar i den fick han när han tränade MFF:s årgång -86 som med spelare som Labinot Harbuzi, Rasmus Bengtsson och Marcus Pode vann massvis med turneringar, inte minst inomhus. Sven har även tränat MFF-sportchefen Daniel Andersson i Gothia Cup.

– Det var när han var 14 år och fortfarade spelade kvar i Bjärreds IF. Vi gick till kvartsfinal och åkte ut mot Örgryte.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

De tolv utländska lagen i årets Tipselit Trophy är:

ACBB Paris, Frankrike. FK Akademija Pandev, Makedonien, Audax, Brasilien. Right To Dream, Ghana (som vann förra året), FC Tokyo, Japan, ASEC, Elfenbenskusten. Leeds United, England, Legia Warzawa SA, Polen, FC Cavalier, Jamaica, TikiTaka Academy, Nigeria, CCL Soccer Club, USA och Deportivo Alaves, Spanien.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close