Nyheter

Skånska spelare överrepresenterade i landslagstruppen

Är Skåne bäst i Sverige på att fostra landslagsspelare?

Det verkar så, i alla fall om man tittar på landslagstruppen under de tio senaste åren. I de fyra senaste mästerskapen som Sverige kvalificerat sig till är Skåne det landskap som haft flest spelare representerade.

– Det är bra fotboll i Skåne. Bra klimat som är lätt att utvecklas i. Generellt de senaste åren har det varit många från Skåne i landslaget. Även under U21-tiden minns jag att det var många från Skåne. Så det är väl ett bra klimat att utvecklas i, säger Pontus Jansson i en intervju med Fotbollskanalen.

Fem skånska spelare i VM-truppen

Den svenska truppen i sommarens VM-slutspel består av sammanlagt 23 spelare. Av dessa är fem stycken fostrade i Skåne – Robin Olsen från Malmö FF, Pontus Jansson från Arlöv, Andreas Granqvist från Påarp, Martin Olsson från Högaborg och Filip Helander från Kvarnby. Hur många av de skånska spelarna som kommer att få speltid är dock oklart.

Robin Olsen är en given förstamålvakt och kommer högst sannolikhet att få spela samtliga matcher om inget oförutsägbart inträffar. Olsen har förvisso haft skadebekymmer under våren men inget tyder på att han inte kommer till spel. Även kapten Andreas Granqvist är en given spelare från start i samtliga matcher.

Vad gäller Pontus Jansson så hade den evigt kämpande Leeds-mittbacken, som visade riktigt fin form i genrepet mot Danmark, varit given i startelvan om du frågat vilken MFF-supporter som helst. Frågan är dock om Janne Andersson tänker likadant.

Andreas Granqvist tar en av mittbackspositionerna och kampen om den andra står mellan Jansson och Manchester Uniteds Victor Nilsson Lindelöf. Mycket talar här för att det blir Lindelöf som drar det längsta strået här.

Martin Olsen kommer högst troligt att bli andraval på vänsterkanten efter Augustinsson, medan Filip Helander blir ett fjärdealternativ i mittförsvaret.

Sveriges spelar sin öppningsmatch på måndag kl. 14:00 mot Sydkorea. Janne Anderssons går in som knappar favoriter och de flesta svenska spelbolag ger ett odds runt 2.20 för vinst till Sverige, 3.20 för oavgjort och 4.20 för Sydkoreansk vinst.

Sju spelare har ett förflutet i MFF

Förutom att skånska spelare dominerar i landslagstruppen så finns även ett tydligt mönster för vilka Allsvenska klubbar landslagsspelarna har spelat för tidigare. Hela sju av de 23 spelarna har representerat Malmö FF tidigare i sina karriärer – Robin Olsen, Pontus Jansson, Jimmy Durmaz, Issac Kiese Thelin, Ola Toivonen, Emil Forsberg och Filip Helander.

Tre av dessa, Olsen, Toivonen och Forsberg, är givna i startelvan och kommer vara nyckelspelare i sommarens VM-slutspel. Pontus Jansson menar att anledning till att många av landslagsspelarna tidigare har spelat i Malmö FF är densamma som varför Skåne är överrepresenterade i truppen.

– Det är ett bra klimat att utvecklas i Malmö. Malmö är den ledande klubben i Sverige och det är ett bra steg att ta i Sverige innan du tar klivet ut i Europa. Det är ganska likt en större klubb ute i Europa hur Malmö fungerar med trycket, säger Pontus Jansson till Fotbollskanalen.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close