skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheter

Landskrona blir MFF:s Fotbollsakademi nummer 15

Snart har MFF 15 Fotbollsakademier runt om i Skåne. Dessutom jobbar man på att nästa år kunna starta ytterligare en i Malmö.

Nummer 14 blir akademin på Killebäckskolan i Södra Sandby, som efter flera politiska turer i Lund nu kan dras igång.

– Den startar redan i höst. Allt jobbet var klart. Extra kul är att intagningen i Södra Sandby bröt ett mönster. Av de 24 antagna är 15 flickor, säger Jan-Olov Kindvall, akademiansvarig i Malmö FF.

Nummer 15 startar läsåret 2019-20 när MFF kliver in i ett samarbete med LA School of Sports i Landskrona.

– LA School of Sports har redan en väl fungerande verksamhet med många idrotter, som vi gillar. När man av skilda skäl inte fortsatte samarbetet med Landskrona BoIS tog skolan kontakt med oss och presenterade sin profilskola. Och det är så vi jobbar. Vi tittar inte så mycket på vilka klubbarna är som finns i närområdet utan går på hur skolan ser ut, vilka möjligheter som finns och på att de vill vara en del i vår akademiverksamhet, säger Jan-Olov Kindvall.

LA School of Sports är en grundskola som redan idag utöver fotboll erbjuder andra idrottsprofiler såsom ishockey, ridning, konståkning, taekwondo och innebandy. Skolan har funnits sedan 1997 och har idag runt 100 elever i årskurs 4–9, jämnt fördelat mellan killar och tjejer. Bland de tidigare eleverna hittar man bland andra den förre BoIS- och MFF-spelaren Erik Andersson (bilden), som nu spelar i Trelleborgs FF.

– Vi är mycket glada över att från och med läsåret 2019/2020 vara en del av MFF:s akademiverksamhet. MFF har ett gediget utbildningskoncept som matchar vår pedagogik där vi tar tillvara på och utvecklar elevernas inneboende talang, motivation och målmedvetenhet. Dessutom står MFF:s Fotbollsakademier för en sund och positiv värdegrund som går hand i hand med LA School of Sports, säger skolans rektor Fredrik Vigre i ett pressutskick.

Starten sker alltså läsåret 2019-20, men redan till höstterminen går MFF in med tränarkompetens för att utveckla profilen.

I Malmö finns två MFF-akademier, dels Malmö Idrottsgrundskola på Stadionområdet, dels verksamheten på Linnéskolan på Limhamn. Men redan 2019-20 – alltså samtidigt som Landskrona-akademien startar – har MFF målsättningen att starta en tredje akademi i Malmö.

– Vi vill sprida ut oss i Malmö, kanske i de östra delarna där vi inte finns nu. I vilket fall som helst ser vi ett behov vi måste möta och planerna på en tredje akademi finns alltså redan. Malmö är stort och det är faktiskt så att vid intagningarna är det fortfarande både flest sökande totalt och flest sökande vi tvingas tacka nej till i Malmö. Därför behövs det en tredje akademi, betonar Jan-Olov Kindvall.

På ett par års längre sikt kommer det dessutom att byggas en ny skola på Stadionområdet, som ska ersätta lokalerna där Malmö idrottsgrundskola nu finns och möjliggöra att ytterligare 300 elever ska få plats.

– Men det ligger så långt fram som 2021, så där är vi inte framme i planeringen än.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

MFF:s akademier finns sedan tidigare på följande platser:

Malmö Idrottsgrundskola på Stadion, Linnéskolan på Limhamn, Korsavadsskolan i Simrishamn, Ringsjöskolan i Höör, Hagalidskolan i Staffanstorp, Vårboskolan i Arlöv, Fjälkingeskolan i Kristianstad, Västerskolan i Hässleholm, Pilängskolan i Lomma, Rutsborgskolan i Bjärred, Linåkerskolan i Svalöv, Norreportskolan i Ystad och Korsbackaskolan i Kävlinge.

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close