skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Bra bäddat för MFF i Europa

En drömlottning följt av en okej lottning.

För om vinnaren av förkvalet var det bästa möjliga utfallet i CL-kval 1 kunde det blivit både bättre och sämre än rumänska Cluj i CL-kval 2.

Det känns dock som om MFF har en god chans att ta sig förbi båda hindren.

Uwe Rösler var noga med att betona att han och MFF har respekt för alla lag som tagit sig fram till den här nivån, först genom att vinna den inhemska ligan och sedan ett förkval. Det är givetvis artigt, helt rätt och ökar chansen. Men det är ligorna i Gibraltar, San Marino, Andorra och Kosovo vi pratar om.

Sumpar MFF den chansen är det ett fiasko.

Hur stor respekt är då lagen värda?

I semifinalerna i förkvalet den 26 juni möts Santa Coloma från Andorra och Drita från Kosovo samt Lincoln Red Imps från Gibraltar och La Fiorita från San Marino.

Lincoln Red Imps är favorit inte bara i semifinalen utan även i finalen den 29 juni. Dels har man hemmaplan, hela förkvalet avgörs i Gibraltar, dels för att man faktiskt har presterat helt okej de senaste åren. 2016 vann Lincoln hemma mot Celtic med 1-0! Borta blev det förlust med 0-3, men jag vägrar kalla ett lag som besegrar Celtic för ett kalkonlag. Dessutom har man slagit ut Vlora Tallinn och spelat hyfsat jämnt mot TNS från Wales.

FC Drita från Kosovo känns spontant som den vassaste utmanaren, baserat på att Kosovo i alla fall på sikt, ska vara en bättre fotbollsnation än Andorra. Men Kosovo är nytt på den internationella arenan och Drita gör debut i kvalsammanhang. Rutin är viktigt i i Europaspelet. Den har alla de tre övriga lagen i förkvalet.

MFF har i alla fall fått den bästa lottningen och har dessutom fördelen att kunna åka ner till Gibraltar och studera det blivande motståndarlaget. Tyvärr kolliderar finalen i förkvalet med den egna träningsmachen borta mot FC Midtjylland, som också spelas den 29 juni. Därför är det inte säkert att det blir någon i tränarstaben som åker ner, men någon kommer att göra det.

Det finns en fördel till. Oavsett motstånd börjar MFF borta. Det brukar gå bra när MFF gör det. Senaste gången Malmö FF åkte ur efter att ha inlett borta var mot Swansea 2013. Efter det har man sänt ut Red Bull Salzburg två gånger, Sparta Prag och Celtic efter att ha inlett på bortaplan.

Två stora frågetecken finns det dock. Kommer publiken till Stadion redan till en sådan här match och hinner Uwe Rösler sätta sin prägel på laget?

Säg att det blir Lincoln Red Imps från Gibraltar. Hur många kommer till Stadion för att se det mötet? MFF har en jättefördel i sin hemmapublik och trycket från läktaren. Men då ska det ju vara någon där också.

Just nu går MFF dessutom en match mot klockan. Jag har sett alla träningarna MFF hittills haft med nye tränaren Uwe Rösler och står fast vid att det sett bra ut, med god energi och massvis med spelare som är ivriga att visa upp sig. Men det är också solklart att allt just nu har en mycket stark prägel av försäsong.

Normalt bygger man i juni vidare på det som gjorts under våren. Det gör MFF nu också, fast det byggs även nytt. Rätt mycket nytt. Rösler vill ha upp den fysiska statusen på spelarna och det lär bli en del taktiska förändringar (4-2-3-1?).

Glöm heller inte att MFF ska spela både de två första omgångarna efter återstarten i Allsvenskan, mot IK Sirius borta och Östersunds FK hemma, plus CL-kvalrunda 1 utan att kunna använda något av sommarens nyförvärv. Inte Anders Christiansen och ej heller något av de övriga tunga förvärven jag är säker på är på väg in. MFF ska alltså klara att prestera direkt med materialet som inte gjorde det under vårsäsongen.

CL-kval 2 uttalar sig MFF inte om. Än. Först ska man slå ut förkvallaget i CL-kval 1.

Trist, men korrekt.

Men det går ju att spekulera.

FC Cluj är ett bra lag. Framförallt har man varit ett bra lag. 2012 tog det rumänska mästarlaget tio poäng och slog Manchester United i guppspelet i Champions League. Efter det kraschade ekonomin.

De ekonomiska problemen var till och med så stora att UEFA stoppade laget från att delta i cupspelet. Den karantänen är över, ekonomin är reparerad och revanschlusten måste vara stor. Så stor att det säkert är att rejält misstag att underskatta Cluj.

Även i ett eventuellt möte mot Cluj börjar MFF borta.

Om MFF skulle åka ut i CL-kval 1 mot förkvalvinnaren går laget in i Europa League-kvalet mot vinnaren i matchen mellan Dudelange från Luxemburg och Videoton från Ungern.

Att få Cluj i omgång 2 efter den fina lottningen i omgång 1 var lite grann som att vakna ur en härlig dröm och upptäcka att man dragit på sig en rejäl förkylning. I jämförelse med lottningarna de senaste åren var dock det här sammantaget ett stort (ut)fall framåt.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close