Nyheter

Nya sporter tar plats på Malmös SM-vecka 2019

Idrotterna för SM-veckans jubileumsår, både vinter och sommar, 2019 är klara. Virtuell bilsport är en av de nya idrotterna på vinterveckan. På sommarveckan är goalball och fäktning några av nykomlingarna på programmet.

2009 genomfördes den allra första SM-veckan vinter i Sundvall med 5 idrotter på programmet. I Malmö, som stod som värd för den första sommarveckan var det 11 idrotter. Tio år senare är SM-veckan tillbaka där allt började: I Sundsvall och Malmö och med betydligt fler idrotter på programmet.
– På de här tio åren har SM-veckan utvecklats från ett projekt till ett av Sveriges största idrottsevenemang. Intresset från idrotterna har blivit större och större för varje år och är nu så stort att vi från förra året infört en ansöknings- och urvalsprocess samt kriterier för deltagande i SM-veckan. Allt för att skapa ett hållbart evenemang med hög kvalitet säger Per Bergljung, evenemangs- och partneransvarig på Riksidrottsförbundet.

– Det började med fem sporter i Sundsvall 2009. I Borås förra sommaren deltog 50, fler än på OS. Nu går SM-veckan in i en ny fas, där fokus läggs på att höja kvalitén, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Beslutet om vilka idrotter som erbjuds att vara med på SM-veckan tas av Riksidrottsförbundet och Sveriges television tillsammans med respektive värdstad.
– Vår förhoppning med den nya ansöknings- och urvalsprocessen är att den ska leda till tävlingsarrangemangen blir bättre och att förutsättningarna i respektive värdstad ska nyttjas på bästa sätt, säger Ulf Nilsson.
– Antalet idrotter som vill vara med på SM-veckan ökar för varje år. Även i år fick vi in väldigt många och bra ansökningar. Men efter flera tuffa diskussioner har vi nu enats och är väldigt nöjda med det program och de idrotter som vi kan presentera inför SM-veckan 2019, säger Per Bergljung.

Här är SM-veckans idrotter för både SM-veckan vinter (Sundsvall) och SM-veckan sommar (Malmö):

SM-veckan vinter i Sundsvall (28 januari – 3 februari 2019):

Alpinrodel
Badminton
Boule
Bowling
Brottning
Crosskart/Rallycross
Cykeltrial
Danssport
Dragkamp
Längdskidor
Parallellslalom
Rallysprint
Rallycross
Radiostyrd bilsport
Skicross
Softboll
Stadioncross
Styrkelyft
Virtuell bilsport
X-trial

SM-veckan sommar, Malmö (26 juni – 2 juli 2019):

Aerobic gymnastics
Artistisk gymnastik
Bangolf
Basket (3×3)
Beachvattenpolo
Boccia (parasport)
Boule (precisionsskytte)
Bowling
Casting (haspel arenberg och fluga precision)
Dragkamp
Flygsport (Drone Racing F3U)
Footgolf
Friidott (Lag)
Frisbee (Allround, Discgolf, Ultimate)
Fäktning
Goalball (parasport)
Handigolf
Kanot (Short Track Marathon och kanotmaraton)
Kanotpolo
Karate (Kyokushin)
Kustrodd
Parkour och tricking
Racerbåt (Aquabike)
Radiostyrd Bilsport
Roller derby
Rugby 7’s
Rytmisk gymnastik
Segling (49er/49er FX)
Simning och parasimning
Skateboard (ramp, slalom)
Styrkelyft och bänkpress (klassisk)
SUP (Stand Up Paddle)
Surfski
Trampolin
Truppgymnastik
Tyngdlyftning
Wakeboard (kabel)
Med reservation för ändringar.

Idrotter som gör debut på SM-veckan-programmet 2019 är fäktning, karate, kanot, aerobics gymnastics, drone racing (flygsport) samt parasporterna goalball och boccia. De gör sällskap med bland annat några riktiga SM-veckan-veteraner som längdskidor och stadioncross (vinter) samt frisbeesport och dragkamp (sommar) som är de idrotter som varit med på samtliga respektive SM-veckor.

Sundsvall arrangerar sin fjärde SM-vecka. Tidigare har Sundsvall haft SM-veckan vinter 2009 och 2011 samt SM-veckan sommar 2015. Malmö arrangerar sin tredje SM-vecka. Tidigare har Malmö arrangerat SM-veckan sommar 2009 och 2010.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close