skanesport_desktop-panorama-1

CykelNyheter

Testcykling av Skryllegården MTB-bana

Det finns många riktigt fina och bra MTB banor i Skåne. Men här tänkte jag presentera Skrylle MTB, en av dem som funnits några år och framförallt gått hela vägen genom kommunen för att bli en godkänd bana med riktiga skyltar, genuint underhåll och ständig förbättring.

Skrylle MTB-bana ligger strax norr om Södra Sandby. Banan är cirka en mil lång och är på sina ställen ganska teknisk med stenar, rötter och korta intensiva backar. För en erfaren cyklist tar varvet 35-40 min och för den genomsnittlige kan man räkna att man är ute runt en timme i spåret.

Banan startar uppe på själva Skryllegården och här finns gott om yta att parkera. Härifrån rullar du först på lite asfalt för att komma bort och in i skogen. Början av spåret går genom ung lövskog som nu under sommaren ger mycket grönska men kan även binda upp en del vatten under regn, så första delen kan vara väldigt blöt stunder av året. Här finns en hel del sten och några mindre stenmurar man ska ta sig över som ökar på cyklistens tekniska kunskap. Allt är väl arbetat så att cykla hela sträckan är inga problem.

Efter halva varvet kör man i utkanten av Dalby och förbi tennisbanor nere vid Dalbybadet där ett så kallat ”lågfartsområde” finns för att spåret går ihop med övriga nyttjare av naturen (läs löpare). Efter det börjar spåret igen med en lättare stigning som avslutas med ett miljöombyte där granskog och ett mer rotbelagt underlag tar över. Fördelen är att vatten lättare rinner bort och underlaget är på denna sidan är cyklingsbart överallt.

Se en tvåminuters-video där jag kör slingan och har min GoPro på hjälmen:

Här finns även lite mer backar, dock inga extrema höjdmeter men ändå så man kan köra sig trött då dom är korta och intensiva med inslag av rötter även här.
Sista km av banan går svagt uppför och har man kört hårt dom övriga km så kommer det kännas i benen här, dock inte värre än att alla klarar av det. När vi närmar oss Skryllegården igen så blir även här ett lågfartsområde då spåret går gemensamt med övriga besökare tillbaka till parkeringen.

Skrylles MTB-bana passar för alla, från helt färska till dom mer erfarna, men är man helt ny på cykling så kan det rekommenderas att ta det väldigt försiktigt och leda cykeln över dom stökigaste stenrösena för att undvika ev vurpor. Det finns även en FB grupp för just Skrylle MTB där man kan ställa frågor och även komma med idéer. Varvet är byggt för att köra motsols för att minska risken för möten vid snabba eller stökiga partier.
Det finns GPS-spår att ladda ner på bla Trailforks.

Skryllegården har även en restaurang med både mat o god fika och här går även att köpa tillgång till dusch och omklädningsrum samt en toalett som är öppen för alla.
Personalen inne på Skryllegården är alltid hjälpsamma och det är bara att knalla in och fråga ifall ni skulle vara osäkra på något.

//AdventureLinus

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close