Sportchefstjänsten skrotas i BoIS – ”Extraordinära insatser krävs”
Landskrona BoIS slåss för sin plats i Superettan, sin elitlicens – och i förlängningen sin överlevnad. Under måndagen kom beskedet att Peter Swärdh omgående lämnar sin tjänst som sportchef och i dessa sparbetingens tider inte ersätts.
– Direkt efter sommaren kommer att vi göra två budgetar, en för Superettan och en för division ett. Skillnaderna är stora, säger ekonomiansvarige Lennart Neander.
När Landskrona BoIS under måndagskvällen höll sitt medlemsmöte med cirka 100 deltagare stod ekonomin i fokus igen. Framförallt bristerna i densamma.
Största oron från medlemmarna var huruvida klubben kan förmå klara elitlicensen 2019. Det togs nämligen för givet i de egna leden att laget spelar där nästa säsong, trots ett för dagen utsatt läge där det stundtals fina spelet på planen inte gett någon riklig skörd poängmässigt.
Lennart Neander, ekonomiansvarig från styrelsen underströk inledningsvis gamla fakta:
– Vi gick in i 2018 med eget negativt kapital 2,5 miljoner. Då framlades det en budget för att kunna gå 650 000 kronor plus. Nu visar det sig att det finns en del avvikelser på posterna för sponsorintäkter och löner.
– Prognosen nu är att gå minus 500 000.
En skillnad på en dryg miljon?
– Det känns inte bra och vi jobbar stenhårt för att ändå nå ett nollresultat. Vi är väl förtrogna med att vi ska kunna klara av det. När vi kommer ut från 2018 har vi i så fall fortsatt 2,5 miljoner i negativt eget kapital.
Gällande elitlicensen, som enbart är ett krav om BoIS håller sig kvar i Superettan, har klubben i praktiken fram till den 31 augusti 2019 på sig att klara av de ekonomiska kraven.
– Då ska ett speciellt bokslut visas upp för licensnämnden.
Landskrona BoIS budget ska alltså balanseras upp med 2,5 miljoner kronor (i bästa fall). Det kan under 2018 bli ännu större siffror.
– Det innebär att extraordinära åtgärder.
– Klubben har tagit fram ett sparpaket där vi tittar på kansli, ungdomsverksamhet och A-laget. Det gör ont – men vi måste göra det.
– Sparpaketet får inga effekter 2018 – de kommer 2019. Och vi kommer se till att vi har luft i det budgeterade resultatet.
En av effekterna i sparpaketet sker dock redan denna vecka, eftersom sportchef Peter Swärdh alltså lämnar sin post.
– Tjänsten ersätts inte. I dagsläget har vi inte råd att ha kvar den.
Kan man ta bort fler tjänster? Det kommer ett transferfönster i sommar?
– Det får man titta på såklart – även om risken finns att ”fel” spelare försvinner.
Oavsett om BoIS klarar sig kvar i superettan eller inte slår Neander fast:
– Vi kan inte leva kvar med ett eget negativt kapital och en egen negativ drift.
Hur skulle de ekonomiska ramarna förändras om klubben åker ner i division ett igen?
– Väldigt mycket. Hamnar vi precis ovanför kvalstrecket, vilket vi budgeterat för, så ger det 3,8 miljoner kronor via elitlicensen. De pengarna försvinner. Sedan kan man lugnt räkna med minskade publik- och sponsorintäkter.
Hur mycket mindre intäkter blir det?
– Fem miljoner ungefär? Då måste vi minska utgifterna med lika mycket. Man skär ner på lönesidan först och främst.
– Vi tar inget för givet. Direkt efter sommaren kommer att vi göra två budgetar, en för Superettan och en för division ett – så vi inte sitter där med svarte Petter.
Ordförande Urban Jansson beklagade förlusten av en sportchef. Treårskontraktet revs efter bara ett halvår.
– Den enkla sanningen var helt enkelt att vi inte hade råd att ha honom kvar, sa Jansson som försökte väcka mod i församlingen:
– Nu kommer vi att sätta igång diskussioner med kapitalstarka företag och privatpersoner för att lösa ett kapitaltillskott – för att rädda BoIS. Och oavsett om det går bra eller dåligt är det bästa sättet att gå och titta på fotboll och köpa en entrébiljett.
Jansson tog även upp förlusten av (den oavlönade) akademichefen Issa Manglind. Och samtidigt som Neander talar om sparpaket med neddragningar på ungdomssektionen så finns planer på att satsa.
– Planen är att hitta en anställd akademichef. Någon som kan styra upp ungdomsverksamheten – för den är avgörande. Vi har inget namn som vi kan droppa idag, men hoppas få in en stark personlighet där.
Marknadsansvarige Anders Lindfors fick också chansen att informera om var klubben befinner sig i nuläget:
– Vi har byggt upp nätverket under åtta-tio år – nu vi är sällan under 60 stycken på våra träfar. Vi var på 90 företagare i början av året, men har tappat 15 – och några har tillkommit. Totalt är vi upp på 85 nu och siktar på vara tillbaka på 90 senare i år – och 100 stycken på lite längre sikt.
Med de 15 företag som försvann tappade klubbens enligt Lindfors, 1,7 miljoner.
– Prognosen talar för att vi kommer upp i 8,5 miljoner (i sponsormedel, reds. anm) i år. 2017 var den siffran 7,7 miljoner.
Läs även:
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se