FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Bästa MFF-beskedet var speltiden på en viktig fyrklöver

Första förlusten för Uwe Rösler kom alltså redan i den andra matchen.

Det kan man egentigen inte dra några slutsatser alls från.

Träningsmatcher är just det. MFF bygger om. Det tar tid. Och ska få lov att göra det.

Den ende nye tränaren i MFF i modern tid som vunnit sina två första tränings- eller försäsongsmatcher är Sören Åkeby! Gick ju inte så bra sedan, om man säger så…

Tom Prahl inledde till exempel sin MFF-sejour med tre raka förluster, följde upp med två oavgjorda och premiärsegern kom först i den sjätte matchen.

Inget av det här innebär givetvis att det inte är bättre att vinna än att förlora, oavsett vilken typ av match det handlar om. Men det gäller ändå att bedöma insatsen i en förberedelsematch efter lite fler parametrar än enbart resultatet.

En sådan är att det var det försvarande danska mästarlaget som mötte det svenska. FC Midtjylland är bra. Uwe Rösler betonade i inför-snacket att det var ett rejält snäpp uppåt från Molde, som MFF slog med 2-0. Det hade han rätt i. Därför var det starkt att MFF i den första halvleken inte släppte fram Midtjylland till ett enda farligt läge.

1-0-ledningen var förtjänt. Straffen gick inte att diskutera och Markus Rosenberg var stensäker.

Att 1-1 kom på en hörna var dock inte alls bra. Midtjylland är väldigt starkt på fasta situationer och gjorde massvis med mål på sådana under guldsäsongen. Nu kom ett nytt när Bubacarr Sanneh med höjd och kraft nickade in bollen. I sig alltså inte så konstigt att kvitteringsmålet kom på det viset. Men för ett lag, som MFF, som stundtals under våren haft stora problem med att försvara just på defensiva fasta var det givetvis inte nyttigt att släppa in ett nytt sådant mål.

FC Midtjylland tog över i den andra halvleken. Inte minst tack vare Tim Sparv. Målet var ett klassmål och även om det känns fel att göra individuella bedömningar av spelare efter att ha sett en stream där någon gömt eller glömt zoomknappen tror jag inte att det var en slump att Midtjylland direkt blev bättre när han kom in.

Värmen och den relativt lilla tiden Uwe Rösler haft på sig att jobba med truppen efter semestern tror jag också spelade in. Farten och spelet Rösler vill ha i MFF kräver en fitnessnivå det kommer att ta ytterligare tid att nå. Nästa vecka blir viktig. Den är vad som återstår innan det är dags för fullt allvar, i den allsvenska återstarten mot IK Sirius den 7 juli. Det hade varit bättre – eller åtminstone känts tryggare – med en vecka till. Men Sirius är inte på samma nivå som FC Midtjylland. Inte i närheten.

Individuell spelarkritik tänker jag alltså inte ge mig in på. Streamen var helt enkelt för konstig.

Men det var en stor extra mysfaktor att Rasmus Bengtsson, Fouad Bachirou, Behrang Safari och Markus Rosenberg spelade 86, 86, 90 respektive 90 minuter. Det kanske största problemet med MFF under våren var att flera av de viktigaste spelarna var borta för mycket och i vissa fall för sällan klarade att spela 90 minuter när de vara tillgängliga. Om det blir ändring på det i höst innebär det med automatik en stor förbättring. Därför var nästan maximal speltid på den fyrklövern ett bra och betydelsefullt besked.

Hur man än bygger MFF är det ett bygge som är beroende av sina bärande balkar.

90 minuter på Johan Dahlin, Oscar Lewicki, Sören Rieks och Lasse Nielsen var ju heller inte fel.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close