Nyheter

Björkman, skyttekungen med högre målsnitt än Ronaldo

Långt från VM i Ryssland spelas det även boll i skånska division 7. Läktarna är inte lika stora, gräsplanerna inte lika vackra men för den som vill se mål är ligan perfekt. Serieledarna Västra Ingelstad har nämligen snittat 5, 77 mål per match och skyttekungen har högre målsnitt än Ronaldo.

Erik Björkman må spela i seriesystemets lägsta division, hans målskytte skojar man inte bort för det. Efter fyra mål i senaste matchen har Västra Ingelstads offensiva mittfältare nu gjort hela 17 strutar på nio spelade matcher. Segern mot KSF Makedonija senast satt dock långt inne och det krävdes ett hattrick i andra halvlek från Björkman för att matchen skulle vara i hamn. En match där Västra Ingelstad bjöd in sina motståndare menar målkungen.

–Vi gjorde två mål ganska snabbt i matchen men därefter slappnade vi av och släppte in motståndarna. Makedonija gör tre mål på kort tid och trots att vi kvitterar går de in till pausvilan med ledning 4-3.

…och då vaknar du?

– Ja, då vaknade jag haha. Först gjorde jag ett mål ganska tidigt in i halvleken och därefter två på slutet av matchen, säger en ödmjuk skytteligaledare.

”Motståndarna kommer tio minuter innan avspark”

 Division sju är en serie det ofta skämtas ganska friskt om. Många historier dras om bakfulla spelare, hårda tacklingar och dåligt passningsspel.

– Jag skulle inte riktigt hålla med om det. Det händer ju att någon spelare kommer bakfull till match ibland men så var det även när jag spelade i division 5 så det är inte så stor skillnad där. Sen är ju spelkvalitén inte den bästa och motståndarna kan dyka upp till idrottsplatsen bara tio minuter innan matchstart så där är det är ju lite skillnad mot de bättre serierna, berättar Björkman.

Hur ser det ut hos er i Västra Ingelstad?

– Vi är ett seriöst lag och när det är match är vi på plats en bra stund innan matchen startar.

Anledningen till succén för laget så här långt med åtta vinster och en oavgjord på nio matcher beskriver han till viss del har att göra med spelarmaterialet. Västra Ingelstad har fått tillbaka spelare som tidigare spelat division 5-fotboll som nu vill vara med att ta tillbaka laget till division 6. Björkman menar trots spelarmaterialet att konditionen kanske är den största faktorn till poängskörden så här långt.

– Även när vi gör mindre bra matcher står vi där som vinnare för att vi springer mer än motståndarna. Ser man till spelarmaterialet är vi nog främst i serien följt av Tygelsjö. Nu vann vi i och för sig med 8-0 mot dom senast men trots det skulle jag nog säga att de är närmast oss kvalitetsmässigt.

Ni har gjort 52 mål på nio matcher. Det ger ett snitt på 5,77 mål per match. Ganska roligt att spela boll då?

 – Absolut, det är väldigt roligt. Jag har aldrig spelat i ett lag som gjort så mycket mål tidigare så det är en härlig erfarenhet helt klart.

 Lätt att det blir lite sambalir när siffrorna drar iväg?

– Både och skulle jag säga. När det är klasskillnad mellan lagen är det lätt hänt att man vill göra det där lilla extra men sen finns det ju matcher som den senast där det gäller att kämpa hela vägen till slutsignalen, berättar Björkman.

Högre målsnitt än Cristiano Ronaldo

 Erik Björkmans målskytte går från klarhet till klarhet. Efter hans fyra mål mot Makedonija står han nu på 17 mål på nio matcher (1,88 mål/match). Det ger han ett högre målsnitt än vad Cristiano Ronaldo mäktat med hittills under VM (1,33 mål/match).

– Är det så! säger en märkbart förvånad målkung och förklarar anledningen till målsuccén som en blandning av olika färdigheter.

– Jag skulle säga att utdelningen har att göra med det jobb jag lägger ner kombinerat med att jag har varit på rätt ställe när målchanserna kommit. Vissa mål har jag mig själv att tacka och sen har jag haft tur vid några tillfällen.

Önskar högre effektivitet från Berg och Forsberg

 Sverige spelar på tisdag åttondelsfinal i VM mot Schweiz. Trots att Sverige gjort fem mål hittills står både Markus Berg och Emil Forsberg mållösa så här långt. Erik Björkman har inte missat den svenska succén manar till lugn trots uteblivna mål från stjärnorna.

– Det är bara att fortsätta lägga ner jobbet, tillslut kommer utdelningen. Både Berg och Forsberg har haft sina chanser så det kommer nog komma ett mål snart, effektiviteten behöver bli bättre bara.

Nu väntar nya utmaningar för Björkman och Västra Ingelstad. En sak är säker, vill man se mål så kan det vara värt att besöka Västra Ingelstads IP den 26:e augusti när höstsäsongen drar igång. Då möter ledande Västra Ingelstad jumbon Holma-Kroksbäck IF. Hemmalaget har snittat 5,77 mål per match. Bortalaget har släppt in 8,66 mål per match. Målkalas att vänta med andra ord. Återstår att se om Björkman levererar målmässigt även då.

 

Erik Björkmans tre steg för att bli en riktig striker:

1) Träna mycket avslut
2) Spring mycket för laget, då kommer chanserna
3) Jobba med ditt självförtroende

 

Wiktor Richardsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close