FotbollHelsingborgs IFNyheter

HIF starkast i seriefinalen

Seriefinal i Superettan Falkenberg där hemmalaget – med ett poängmässigt försprång på 5 poäng – tog emot Helsingborgs IF. Med de yttre förutsättningarna – så som gräs och väder – i perfektion var det som uppdukat för att detta skulle bli en spännande och underhållande match. 

Med endast två förlusters här långt har Helsingborgs IF stått för en stark säsong. Ett kvitto på det r inte minst att man ligger i toppen av Superettan. Där har man endast ett lag framför sig; Falkenbergs FF, som inför seriefinalen låg fem poäng före de rödblå.

På Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg lös solen, gräset var av perfektum och en fin tillströmning av publik återfanns på läktarna – perfekta förutsättningar värdigt en seriefinal i Superettan.

I och med tabelläget kändes det som väldigt naturligt att inledningen var så pass trevande som den var. Lagen kände på varandra och såg hellre till att stänga sina egna ytor än att försöka blotta motståndarens.

Men efter en kvart bröts dödläget. Till den stora skara tillresta HIF-supportrars förtret var det hemmalaget FFF som tog ledningen. Detta efter att Helsingborgs-försvaret misslyckats med att rensa undan ett inlägg, varpå bollen damp ner framför Robin Östlind som därefter placerade in bollen bakom Pär Hansson.

Målet bröt dödläget i matchen och satte även fart på HIF. Man tog nu tag i matchen och tryckte tillbaka hemmalaget. Darijan Bojanic dikterade spelet och var – i sedvanlig anda – navet i HIF:s uppbyggnadsspel. Framför honom var Mamudu Moro, Max Svensson och Andri Runar Bjarnason irritationsmoment för Falkenbergs försvar att hålla reda på.

Efter 33 minuters spel skulle HIF få sitt kvitteringsmål – och vilket mål det var! Då han tagit sig runt på sin vänsterkant slog Adam Eriksson ett långt inlägg – för långt trodde nog många – men på bottre stolpen kom Moro och drog till direkt på volley. Ett oerhört vackert mål som tog Helsingborg upp på samma målmässiga höjd som Falkenberg.

Kvitteringen ingjöt självförtroende i skåningarna som fortsatte att trycka på. Men närmare än ett par halvlägen kom man inte en ledning. Den första halvleken blåstes av i ställning 1-1.

I den andra halvleken fick de drygt 4500 personerna på arenan se tre mål på lite mer än en kvart. Först var det hemmalaget som tog ledningen efter att HIF-försvaret åter misslyckats med att rensa iväg bollen från eget straffområde. Ett inlägg och ett avslut senare var det bara för Pär Hansson att hämta bollen ur nät.

Helsingborgs kvittering- och ledningsmål gjordes båda av Andri Runar Bjarnason. Kvitteringsmålet kom på en straffspark som islänning förvaltade kyligt, ledningsmålet – drygt 6 minuter efter kvitteringen – stötte den gänglige anfallaren in på hörna. 3-2 efter 72 spelade minuter.

Efter ledningsmålet blev Helsingborg hårt ansatta av ett desperat jagande Falkenberg. Hemmalaget skapade flera farliga lägen – inklusive en nick i ribban – och HIF-försvaret fick verkligen visa sig från sin bästa sida.

Men närmare än just en ribbträff kom aldrig Falkenberg. HIF red ut stormen och kunde till slut inkassera tre poäng från denna oerhört tuffa bortamatch. Poängen gör att HIF nu har endast två poäng upp till just Falkenberg, samt att man lämnar Halmstad tre poäng bakom sig.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close