FotbollMalmö FFNyheter

Internationella turneringar viktiga för de yngsta MFF-spelarna

Under sommaren har MFF:s 03:or spelat i Tyskland, 04:orna i Frankrike och 05:orna på Sardinien.

Att de unga MFF-spelarna söker internationellt motstånd i tuffa turneringar är ingen ny policy. Men den senaste tiden har de ansvariga för ungdomsavdelningen lagt ännu mer fokus på att spelarna så ofta som möjligt ska möta så bra motstånd som möjligt.

– För lagen under U16 ger det här mer än det vanliga seriespelet. Under försäsongen möter vi till exempel ofta bra danska lag som Nordsjälland, Midtjylland, Bröndby och FCK. Ofta är det de bästa matcherna på hela året.

– Sedan får vi massvis med bra inbjudningar till cuper. Vi sätter ju programmet och budgeten i början av året och då försöker vi alltid ha med en start i en högklassig utländsk turnering. Efterhand har vi dock blivit så populära att det hela tiden dyker upp många nya riktigt lockande inbjudningar som vi tyvärr får tacka nej till, säger MFF:s sportchef för de yngre lagen Per Ågren.

Sent i höstas inrättade Malmö FF en ny sportchefstjänst för de yngre årgångarna, fotbollsskolan och den sportsliga delen av akademierna. Per Ågren fick den tjänsten. Daniel Andersson är ansvarig för senior-, U19- och U17-lagen, Ågren för resten.

För att utveckla spelarna matchar MFF mot äldre motstånd i seriespelet och försöker konsekvent prioritera en offensiv spelförande fotboll med betoning på teknik och att spela sig ur tuffa situationer istället för att riskminimera.

Det gäller även internationellt.

– På sikt kommer vi att vinna på det och det känns som om vi nått brytpunkten nu där vi oftast vinner på att våga spela vårt eget spel även mot de riktigt bra lagen. I enstaka fall kunde vi nog fortfarande klarat oss ännu bättre på att riskminimera. Men generellt sett börjar det bli så att vi oftare tjänar på att inte göra det. Precis som vi vill, betonar Per Ågren.

04:orna, som spelade i Nice i Frankrike, kan dock ha hamnat på fel sida brytpunkten den här gången. Trots starka insatser blev det förlust mot Paris Saint Germain, Lyon och Olympique Marseille i gruppspelet.

– Det var en kanonturnering som Real Madrid vann mot Marseille i finalen. Ifall vi spelat lite mer primitivt kunde vi kanske fått något bättre resultat i gruppen. Men det utvecklar oss mer att våga. Många av lagen har dessutom någon eller några extremt stora och fysiskt starka spelare som avgör. Efterhand växer de andra spelarna ikapp.

05:orna var en vecka på Sardinien i en cup med de allra bästa lagen från Italien plus speciellt inbjudna klubbar som PSG, Chelsea och Real Madrid (som vann finalen mot Lazio).

– I just den här turneringen har vi varit med rätt många år nu. Vi vann vår grupp, slog ut fjorårsvinnaren Fiorentina i åttondelen och föll mot Atalanta i kvartsfinalen. Hela tiden vågade vi spela vårt eget spel och det var en fin vecka med ett mycket bra boende på hotell.

– Så var det inte i Nice. Där var det mer skolövernattning. Men det lär man sig också av.

03:orna åkte til Hamburg och avancerade till semifinal!

– Tyskland har vi relativt sällan åkt till. Nu fick vi en chans i Hamburg där en affärsman startat en ny inbjudningsturnering för att skapa något extra i den staden också. I år var det första året och han hade bjudit in tolv Bundesligalag plus fyra utvalda från andra länder, bland annat vi.

– Nästa år tänker man öka till 32 lag för att kunna ha med samtliga klubbar i Bundesliga. Vi har dock redan fått en bekräftelse på att vi kommer att få en startplats då också, berättar Per Ågren.

MFF vann gruppen, slog Lech Poznan från Polen i kvartsfinalen och föll på straffar i semifinalen mot Schalke 04.

– Annars hade det blivit finalspel mot Bayern München. Synd, men vi gjorde en riktigt stark insats.

MFF:s 06or har också varit ute och rest i sommar. De deltog i en sjummannaturnering i Milano.

De närmaste åren hoppas Malmö FF plocka fram resurser att delta i ännu fler stora turneringar där det garanterat blir matcher mot enbart starka lag. Därför väljer man sedan länge bort till exempel Gothia Cup.

– Gothia Cup är fantastisk, en stor upplevelse för många lag. Men för oss passar den turneringen sämre eftersom man lika gärna kan få möta bra som dåliga lag, beroende på lottningen. Då väljer vi hellre cuper med färre lag, men där alla är bra, poängterar Per Ågren.

En start blir det dock för MFF i årets Gothia Cup; i inbjudningsklassen SEF Trophy för 15-årslag. Den klassen avgörs dock i Alingsås.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close